Életnagyságú viaszszoborba rejtett csontnak kurjongattak gyerekek

Rengeteg fotós, videós, sikoltozó tinik egy beguruló furgon körül és az ünnepelt személy arcképe midnenhol: polón, mellényen, sapkán, zászlón. Na melyik rocksztár jött pestre? Don Bosco! Pontosabban csak egy csontja, amit egy életnagyságú viaszbábuba rejtettek.

Don Bosco, vagyis Bosco Szent János, sőt Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus pap volt a XIX században és ő alapította a szalézi rendet. Ami miatt népszerű lett az az, hogy rengeteg szegény torinói fiatalt karolt fel.

Advertisement

Az ereklyéje - egy kézcsont - rejtélyes okból egy életnagyságú viaszszoborba van rejtve, ami a halottas ágyán ábrázolja a szentet. Állítólag így személyesebb. Szerintem meg pont, hogy nem látni belőle semmit. Nem úgy mint a Szent Jobb-ból.

A Don Bosco ereklye világkörüli turnén van, és midnenhova elviszik, ahol szalézi rend van (kivéve Szudánt, ahol nem engedték leszállni). A magyarországi látogatás apropója hogy épp idén száz éves a szalézi rend nálunk, de már itt is utazik egy ideje.

Furcsa dolgok történnek körülötte. Szombathelyen például római légiósok fogadták. Hogy mi köze van egy XIX. századi papnak az ókori katonákhoz (akik ráadásul a keresztényüldözésben is jeleskedtek), azt nem tudom. Kazincbarcikán a szocialista városvezetés is megjelenik a rendezvényen, Mogyoródon pedig bemutatják a Don Bosco-mise ősbemutatóját, a helyi plébános, Tóth József Miklós zeneművét.

Mivel ritkán adódik, hogy a szerkesztőség orra előtt szent erekylék adnak egymásnak randevút, kinéztünk a Bazilika elé. Gyakorlatilag csak fotoriporterek és diákok várták a lépcsőn, ami némiképp érthető: a profik benn ültek már, hogy jó helyük legyen a misére.

Advertisement

Ahogy leemelték a kocsiról a szobrot, haves don-bosz-kó skandálásba tört ki a tömeg (úgy 1 percnél):

Aztán a kisérői felkapták és rutinosan bevitték a templomba. Ezután elkezdődött a mise, amiben nem volt semmi extra, nagyjából a prédikáció tizedik percénél jöttem el. Olyan simán és unalmasan beszélt a pap a felolvasott evangéliumi részletről, mintha nem is feküdne ott szegény Don Bosco az orra előtt.

Advertisement

Ha már fiatalok szentje, meg ha már ott van egy csomó lelkes gyerek zászlócskákkal, akkor igazán lehetett volna hozzájuk beszélni. Persze az is lehet, hogy az igazán lelkes fiatalok nem egy délután hármas misén találkoznak Don Boscóval, hanem inkább az esti fáklyás felvonuláson.

Share This Story