Rengeteg fot√≥s, vide√≥s, sikoltoz√≥ tinik egy begurul√≥ furgon k√∂r√ľl √©s az √ľnnepelt szem√©ly arck√©pe midnenhol: pol√≥n, mell√©nyen, sapk√°n, z√°szl√≥n. Na melyik rockszt√°r j√∂tt pestre? Don Bosco! Pontosabban csak egy csontja, amit egy √©letnagys√°g√ļ viaszb√°buba rejtettek.

Don Bosco, vagyis Bosco Szent J√°nos, sŇĎt Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus pap volt a XIX sz√°zadban √©s ŇĎ alap√≠totta a szal√©zi rendet. Ami miatt n√©pszerŇĪ lett az az, hogy rengeteg szeg√©ny torin√≥i fiatalt karolt fel.

Az erekly√©je - egy k√©zcsont - rejt√©lyes okb√≥l egy √©letnagys√°g√ļ viaszszoborba van rejtve, ami a halottas √°gy√°n √°br√°zolja a szentet. √Āll√≠t√≥lag √≠gy szem√©lyesebb. Szerintem meg pont, hogy nem l√°tni belŇĎle semmit. Nem √ļgy mint a Szent Jobb-b√≥l.

A Don Bosco ereklye vil√°gk√∂r√ľli turn√©n van, √©s midnenhova elviszik, ahol szal√©zi rend van (kiv√©ve Szud√°nt, ahol nem engedt√©k lesz√°llni). A magyarorsz√°gi l√°togat√°s aprop√≥ja hogy √©pp id√©n sz√°z √©ves a szal√©zi rend n√°lunk, de m√°r itt is utazik egy ideje.

Advertisement

Furcsa dolgok t√∂rt√©nnek k√∂r√ľl√∂tte. Szombathelyen p√©ld√°ul r√≥mai l√©gi√≥sok fogadt√°k. Hogy mi k√∂ze van egy XIX. sz√°zadi papnak az √≥kori katon√°khoz (akik r√°ad√°sul a kereszt√©ny√ľld√∂z√©sben is jeleskedtek), azt nem tudom. Kazincbarcik√°n a szocialista v√°rosvezet√©s is megjelenik a rendezv√©nyen, Mogyor√≥don pedig bemutatj√°k a Don Bosco-mise ŇĎsbemutat√≥j√°t, a helyi pl√©b√°nos, T√≥th J√≥zsef Mikl√≥s zenemŇĪv√©t.

Mivel ritk√°n ad√≥dik, hogy a szerkesztŇĎs√©g orra elŇĎtt szent erekyl√©k adnak egym√°snak randev√ļt, kin√©zt√ľnk a Bazilika el√©. Gyakorlatilag csak fotoriporterek √©s di√°kok v√°rt√°k a l√©pcsŇĎn, ami n√©mik√©pp √©rthetŇĎ: a profik benn √ľltek m√°r, hogy j√≥ hely√ľk legyen a mis√©re.

Advertisement

Ahogy leemelt√©k a kocsir√≥l a szobrot, haves don-bosz-k√≥ skand√°l√°sba t√∂rt ki a t√∂meg (√ļgy 1 percn√©l):

Azt√°n a kis√©rŇĎi felkapt√°k √©s rutinosan bevitt√©k a templomba. Ezut√°n elkezdŇĎd√∂tt a mise, amiben nem volt semmi extra, nagyj√°b√≥l a pr√©dik√°ci√≥ tizedik perc√©n√©l j√∂ttem el. Olyan sim√°n √©s unalmasan besz√©lt a pap a felolvasott evang√©liumi r√©szletrŇĎl, mintha nem is fek√ľdne ott szeg√©ny Don Bosco az orra elŇĎtt.

Advertisement

Ha már fiatalok szentje, meg ha már ott van egy csomó lelkes gyerek zászlócskákkal, akkor igazán lehetett volna hozzájuk beszélni. Persze az is lehet, hogy az igazán lelkes fiatalok nem egy délután hármas misén találkoznak Don Boscóval, hanem inkább az esti fáklyás felvonuláson.