This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Életjelet adott magáról a 29 évig halottnak hitt Andy Kaufman

Illustration for article titled Életjelet adott magáról a 29 évig halottnak hitt Andy Kaufman

Legalábbis ez derül ki abból a jelenetből, ami a héten játszódott le a Kaufman tiszteletére alapított díjkiosztón. Amerikai egy legellentmondásosabb komikusa elvileg 29 éve halott, de színpadra állt a 24 éves lánya. Vagy bődületes kamu, vagy az év szórakoztatóipari híre.

Advertisement

A történet a következő:

Andy Kaufman talán, de inkább biztosan az egyik legnagyobb hatású amerikai komikus. A stílusát elég nehéz leírni, de ha mostanában kinyitottad az internetet és olvastál vagy láttál valamit, amiről nem tudod eldönteni, halálkomoly dolog vagy csak valami iszonyatos trollkodás, akkor az az ő befolyása is.

Sosem lehetett tudni, mikor viccel, mikor hergel és mikor komoly. Mindhárom esetre volt példa a karrierjében, eljátszotta azt, hogy eltörik a nyaka, amikor összeverekedett egy pankrátorral, a Saturday Night Live egyik jelenetében nem volt hajlandó elmondani a neki írt mondatokat és kiviharzott egy szkeccs élő forgatásáról, máskor viszont az egész közönségét meghívta tejre és sütire a fellépés után. Sokszor viccelt azzal, hogy meg fogja játszani a halálát.

Advertisement
Illustration for article titled Életjelet adott magáról a 29 évig halottnak hitt Andy Kaufman

Ami 1984-ben a halotti anyakönyvi kivonata alapján meg is történt, a sosem dohányzó Kaufmant elvitte a tüdőrák. De mivel annyira megosztó volt a személyisége és annyi ilyen dilit eljátszott, elterjedt a legenda, hogy nem is halt meg, hanem csak ott akart hagyni mindent maga mögött és csendes életet élni. Mint mondjuk Elvis vagy 2Pac. A városi legendát tovább szította, hogy Kaufman egyik karaktere, az arrogáns, elviselhetetlen bárénekes, Tony Clifton a komikus halála után is fellépett. Ezt nagyon sokan jelnek vették, hogy valóban tovább élt, pedig az esetek nagyrészében egy régi kollégája és barátja, Bob Zmuda kente magára a sminket, vette fel a műbajuszt és hergelte politikailag inkorrekt szövegekkel az erre vevő hipszter közönséget.

Advertisement
Illustration for article titled Életjelet adott magáról a 29 évig halottnak hitt Andy Kaufman

Kaufman életéről készült egy film is Milos Forman rendezésében és Jim Carrey főszereplésével. Az Ember a Holdon szerintem egy baromi jó film, még akkor is, ha az időrendet megkutyulja a kerek sztori kedvéért.

Advertisement

És akkor most az, hogy mi történt a héten:

A komikus tiszteletére alapított Andy Kaufman Awards nevű díjátadón megjelent a színpadon Michael Kaufman, Andy bátyja. Természetesen, mint gondolom minden alkalommal, felmerült a kérdés, hogy életben van-e a testvére. Michael annyit mondott:

Nem tudom.

És akkor hosszabban is kifejtette. Andy halála után, 1984-ben átnézte testvére cuccait és talált egy hosszabb esszét arról, hogyan fogja eljátszani a saját halálát és hogyan fog megjelenni az egyik kedvenc éttermében 1999 karácsonyán. Elment az étterembe, asztalt foglalt a komikus egyik álnevén és várt. Andy nem jelent meg személyesen, viszont Michael a kezébe kapott egy borítékot. A borítékban egy levél volt Andy-től, amit a közönségnek fel is olvasott. Andy azt írta a levélben, hogy el akart tűnni a nyilvánosság elől, találkoztt egy nővel, egymásba szerettek, és van egy lányuk. A levél szövege szerint addig nem akarta, hogy bárki tudjon erről, amíg apjuk életben van.

Advertisement

Stanley Kaufman idén nyáron halt meg.

Michael azt állította, hogy az idősebb Kaufman halála után kapott egy telefont egy ismeretlen lánytól, aki arról mesélt, hogy igen, ő Andy lánya, Andy életben van. A színpadon állva megkérdezte, hogy esetleg itt van-e a lány a közönségben. Ott volt. Felállt és felsétált a színpadra. Michael sem értette az egészet, meg is kérdezte a közönséget, hogy akkor most neki hisznek, vagy a lánynak, vagy senkinek. Michael aztán lekísérte a színpadról Kaufman állítólagos lányát és megkérte, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét.

Advertisement

A pillanatról a TMZ posztolt egy videót:

Advertisement

Ezen a videón az egyébként még mindig névtelen lány elmeséli, hogy igen, apja életben van, otthon ül, de figyel mindent, figyeli ezt a díjátadót is.

A The Comic's Comic egyik újságírója is ott volt a díjátadón. A közönség egyik tagja azt mesélte neki, hogy ismerik a lányt, színésznek tanul, de az apját még sosem látták.

Advertisement

A Hollywood Reporter beszélt Al Parinellóval, a díjátadó egyik szervezőjével is. Parinello is a saját szemével látta az egész jelenetet, és annak ellenére igaznak tartja, hogy a saját szemével látta Kaufman holttestét a temetésen. Aztán hozzáteszi, hogy a komikus sokat foglalkozott meditációval és képes volt leállítani a szívverését annyira, hogy szinte megálljon. A temetésen állítólag erre különösen odafigyelt, de nem vett észre semmi sumákságot. Parinello azt is hozzáteszi, hogy Michaelt leginkább könyvelőszerűként tudja jellemezni, az biztos, hogy saját fejéből nem pattanna ki egy ekkora hoax.

A Hollywood Reporter megkereste Michaelt, aki azt mondta, hogy Kaufman állítólagos lányát nem lehet elérni, az okokat pedig később elmagyarázza. Aztán letette a telefont azzal az indokkal, hogy vacsorázni megy a feleségével.

Advertisement

Ha bebizonyosodik, hogy az egész történet kamu, és csak azért találta ki valami vicces ember, hogy Kaufman örökségét továbbvigye, akkor senki sem fog meglepődni. Ha viszont kiderül az, hogy van benne egy morzsányi igazság, akkor tényleg az egyik legnagyobb sztori lehet idén. Sok híres emberről terjednek pletykák, hogy megjátszotta a saját halálát. Ha legalább egyről bebizonyosodna, hogy tényleg, akkor végre konteósok százezrei rázhatják teljesen jogosan az öklüket, azt skandálva, hogy „látjátok, igazunk volt!”

Share This Story

Get our newsletter