Ross Ulbricht alap√≠totta a Silk Roadot, a legh√≠resebb ‚Äď m√©ly weben mŇĪk√∂dŇĎ ‚Äď netes feketepiacot, a k√°b√≠t√≥szer-kereskedelem Amazonj√°t.

A 31 √©ves f√©rfi ‚Äď egykori cserk√©sz ‚Äď √∂t b√ľntet√©si t√©telt kapott: 20, 15 √©s 5 √©vet, plusz k√©t √©letfogytiglant a szabadl√°bra helyez√©s es√©lye n√©lk√ľl. A v√°dpontok k√∂z√∂tt szerepel a kereskedelem k√°b√≠t√≥szerrel, a p√©nzmos√°s, illetve a bŇĪnsz√∂vetkezet √ľzemeltet√©se is ‚Äď ezzel √°ltal√°ban maffiavez√©reket v√°dolnak. V√°dl√≥i szerint a f√©rfi hat esetben b√©rgyilkosokat is fogadott, noha ezekben az √ľgyekben soha nem emeltek konkr√©t v√°dat.

√ögy v√©dekezett, hogy oldal√°val egy szabad, korl√°tok n√©lk√ľli digit√°lis vil√°got akart l√©trehozni, amit sajnos ki tudtak haszn√°lni a drogkereskedŇĎk. Azzal √©rvelt, hogy a netes drogv√°s√°rl√°ssal biztons√°gosabb√° v√°lt a vil√°g, hiszen az utcai d√≠lerekkel val√≥ √ľzletel√©s nem vesz√©lytelen.

Katherine Forrest b√≠r√≥t sem a fenti √©rvek, sem a f√©rfi k√∂ny√∂rg√©se ‚Äď hogy hagyjanak egy kis rem√©nyt a szabadul√°sra ‚Äď nem hatotta meg. √ögy indokolta a d√∂nt√©s√©t, hogy a Silk Road c√©lja az volt, hogy a t√∂rv√©ny f√∂l√© ker√ľlj√∂n, egy olyan vil√°g legyen, mintha a demokr√°cia nem is l√©tezne. Dread Pirate Roberts ‚Äď utalt a b√≠r√≥nŇĎ Ulbricht √°lnev√©re ‚Äď volt ennek a haj√≥nak a kapit√°nya, aki mag√°nak √≠rta a t√∂rv√©nyeit.

Advertisement

A Silk Road olyan emberek sz√°m√°ra is hozz√°f√©rhetŇĎv√© tette a k√°b√≠t√≥szereket, akik eddig nem pr√≥b√°lt√°k azokat. A t√°rgyal√°son k√©t sz√ľlŇĎ is tan√ļskodott, a gyerekeik a netes feketepiacon v√°s√°rolt k√°b√≠t√≥szerekbe haltak bele. Az egyik a heroint adagolta t√ļl, a m√°sik egy szintetikus drog bev√©tele ut√°n ugrott le egy tetŇĎrŇĎl.

2013 m√°rcius√°ban kb. t√≠zezer t√©tel k√∂z√ľl lehetett v√°logatni az oldalon, ezek k√∂z√ľl h√©tezer volt valamilyen k√°b√≠t√≥szer. A v√°d szerint a 2011-ben ind√≠tott oldalon t√∂bb mint 60 milli√°rd forintnyi forgalmat bonyol√≠tottak le, mielŇĎtt bez√°rt√°k volna.

via Guardian, Gawker, NY Times, Telegraph