Életfogytiglant ért az internetes drogkereskedelem forradalmasítása

Ross Ulbricht alapította a Silk Roadot, a leghíresebb – mély weben működő – netes feketepiacot, a kábítószer-kereskedelem Amazonját.

Advertisement

A 31 éves férfi – egykori cserkész – öt büntetési tételt kapott: 20, 15 és 5 évet, plusz két életfogytiglant a szabadlábra helyezés esélye nélkül. A vádpontok között szerepel a kereskedelem kábítószerrel, a pénzmosás, illetve a bűnszövetkezet üzemeltetése is – ezzel általában maffiavezéreket vádolnak. Vádlói szerint a férfi hat esetben bérgyilkosokat is fogadott, noha ezekben az ügyekben soha nem emeltek konkrét vádat.

Úgy védekezett, hogy oldalával egy szabad, korlátok nélküli digitális világot akart létrehozni, amit sajnos ki tudtak használni a drogkereskedők. Azzal érvelt, hogy a netes drogvásárlással biztonságosabbá vált a világ, hiszen az utcai dílerekkel való üzletelés nem veszélytelen.

Katherine Forrest bírót sem a fenti érvek, sem a férfi könyörgése – hogy hagyjanak egy kis reményt a szabadulásra – nem hatotta meg. Úgy indokolta a döntését, hogy a Silk Road célja az volt, hogy a törvény fölé kerüljön, egy olyan világ legyen, mintha a demokrácia nem is létezne. Dread Pirate Roberts – utalt a bírónő Ulbricht álnevére – volt ennek a hajónak a kapitánya, aki magának írta a törvényeit.

A Silk Road olyan emberek számára is hozzáférhetővé tette a kábítószereket, akik eddig nem próbálták azokat. A tárgyaláson két szülő is tanúskodott, a gyerekeik a netes feketepiacon vásárolt kábítószerekbe haltak bele. Az egyik a heroint adagolta túl, a másik egy szintetikus drog bevétele után ugrott le egy tetőről.

Advertisement

2013 márciusában kb. tízezer tétel közül lehetett válogatni az oldalon, ezek közül hétezer volt valamilyen kábítószer. A vád szerint a 2011-ben indított oldalon több mint 60 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le, mielőtt bezárták volna.

via Guardian, Gawker, NY Times, Telegraph

Share This Story