​Életem ajándéka a gecis hamutartó

Illustration for article titled ​Életem ajándéka a gecis hamutartó

Tirana legmenőbb szállodája, a világ leghülyébb nevű emberéről elnevezett Szkander bég téren álló Tirana International a Geci Csoport tulajdona, amelynek élén Ram Geci áll.

Advertisement

Ebben a szállodában elemezte és védte meg az albán sajtószabadságot egy konferencián Weyer Balázs, a híres főszerkesztő, majd megajándékozott ezzel a csodás tárggyal.

A szálló nemcsak a főváros, de az egész ország egyik legismertebb építménye volt a kommunizmus alatt, mivel 15 emeletes, vagyis sokkal magasabb, mint bármi más Albániában. A rendszerváltás után többször is gazdát cserélt, aztán kikötött a Geci csoport kezében, akik ügyesek lehetnek, hiszen Weyer szerint

Ez "a" nagy nemzetközi hotel a városban. Abszolút nemzetközi sztdenderd konferencia-hotel minőség.

Advertisement

További érdekesség, hogy:

A Geci csoportnak van egyébként zászlaja is, a színe sárga-kék.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a térnek nevét adó albán nemzeti hős, a török ellen sikeresen hadakozó Szkander bég másik neve Kasztrióta György volt. Illetve amellett sem, hogy ő volt a középkori Európa legszétesettebb szmókere: miután szövetséget kötött Hunyadi Jánossal a török ellen, a hadseregével előbb 1444-ben, majd 1448-ban is elkésett a megbeszélt csatákból.

Advertisement

Kész csoda, hogy ennek ellenére rengetegszer le tudta győzni a törököket, akik eszerint valami még durvábbat tolhattak közben. Óriási lehetetett mondjuk egy harmincezer résztvevős gombás-füves összecsapás, ahol az egyik sereg eleve nem találta a másikat, majd leültek törökmézezni, miközben az ellenfél katonái bemásztak a bokrok közé, és egymásnak mutogatták, hogy milyen gyönyörűek a levelek. Egészen más lesz a középkor, ha egy kicsit megkapargatjuk a dologokat!

Visszakanyarodva az albán nevekre, a Herman Ottó-memóriájú Weyer arra is emlékszik, hogy

A 90-es évek elején a válogatottban jobbhátvéd volt Edmond Lufi. A középpályán meg Kapa, Ferko, Taho.

Advertisement

Megnéztem, kik játszottak még, és egyből beleszerettem Salvador Kaçajba. De lengetném a zászlót akkor is, ha még játszana Andi Lila, és kiordítanám a tüdőmet, ha egyszerre lendülne ellentámadásba Lika, Bizi és Besart Berisha.

Share This Story

Get our newsletter