Életbe lépett a tűzszünet Ukrajnában, de azért van, ahol lőnek még

Illustration for article titled Életbe lépett a tűzszünet Ukrajnában, de azért van, ahol lőnek még

Pár napja született a megállapodás, hogy magyar idő szerint szombat este 11-től nem lőnek a kelet-ukrajnai frontokon, ahol az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg már hónapok óta harcolnak egymással. A tűzszünetet a legtöbb helyen egyelőre be is tartják.

Advertisement

Kritikus pont Debalcevo városa, ez ugyanis nem szerepelt külön a tűzszünetről szóló megállapodásban a donyecki szakadárok vezetője, Alekszandr Zaharcsenko szerint, úgyhogy tegnap éjjel bejelentette, itt tovább fognak harcolni. Debalcevo vasúti csomópont, ezért mindkét félnek elég fontos lenne, hogy az ő fennhatósága alá kerüljön a város. Itt a tűzszünetet megelőző órákban még durva harcok folytak.

Advertisement

Az ukránok szerint a tűzszünet életbe lépése óta körülbelül tízszer sértették meg azt a szakadárok, főleg ennél a városnál. A szakadárok szerint viszont az ukrán hadsereg támadott, ők csak viszonozták a tüzet. A szakértők szerint a következő két nap különösen kritikus lehet.

Porosenko ukrán elnök tegnap, a tűzszünet bejelentése után figyelmeztette a lázadókat, hogy Ukrajna nem fogja odatartani a másik orcáját is, ha megszegik a megállapodást.

Advertisement

via 444, NYT, BBC, Reuters

Share This Story

Get our newsletter