Illustration for article titled Elérte Afrika legnagyobb városát az ebola

A február óta pusztító nyugat-afrikai ebolajárvány dermesztő fordulatot vett. Lagosban esett össze és halt meg egy libériai férfi, aki ebolásnak bizonyult. Ez nagyon, nagyon nagy baj: a férfi repülővel jött, utastársai pedig szétszéledtek a húszmilliós, nigériai gigavárosban.

Advertisement

Guineából indult, majd Sierra Leonére és Libériára terjedt át a már most valaha volt legsúlyosabb ebolajárvány. Eddig 673 ember halt meg, a fertőzöttek több, mint fele. Libéria fővárosából, Monroviából repült Lagosba múlt csütörtökön az a libériai férfi, Patrick Sawyer, aki a repülőn rosszul lett, és leszállás után még aznap éjszaka meghalt. A diagnózis ebolának bizonyult.

A három kis, vidékies nyugat-afrikai országgal ellentétben Lagos óriási, sűrűn lakott, mocskos metropolisz. 21 millióan lakják, négyzetkilométerenként húszezren, ez Budapest népsűrűségének közel hétszerese. Ami még ennél is rosszabb: Lagos Afrika egyik legfontosabb közlekedési csomópontja.

Sawyer, aki a libériai pénzügyminisztériumnak dolgozott, makkegészségesnek tűnt, amikor felszállt a repülőre, az út során lett hasmenése és kezdett el hányni. Az ebola ilyen teljesen átlagos tünetekkel indul, mielőtt a páciens állapota rohamosan leromlik, és testét elpusztítják a belső vérzések.

Advertisement

Onyebuchi Chukwu nigériai egészségügy-miniszter azt nyilatkozta, hogy a hatóságok próbálják utolérni és karanténba helyezni Sawyer utastársait. Ez nem lesz könnyű. A helyzetet tovább rontja, hogy a gép útközben Loméban, Togo fővárosában is leszállt.

Forrás: Quartz; fotó: AP Photo/CDC

Share This Story

Get our newsletter