Illustration for article titled Elengedték a gyerekkínzással vádolt szigetszentmiklósi szülőket

Az utóbbi idők legkomolyabb gyermekvédelmi botrányában a bíróság nem látta bizonyítottnak a szexuális erőszakot, ezért csak kiskorú veszélyeztetésében találták bűnösnek a szülőket. És a jelek szerint a hatóságoknak sem ártott sokat az ügy.

A tavaly januárban kezdődött, és mindvégig zárt tárgyaláson három rendbeli, társtettesként, folytatólagosan, erőszakkal elkövetett, nevelése alatt álló, 12 év alatti sértettek elleni szexuális erőszakkal, továbbá ugyancsak három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolták az anyát és az apát is.

Advertisement

Az ügyből 2013 novemberében lett botrány, amikor a Blikk megírta a vádirat elképesztően durva részleteit, de legalább ennyire durva volt az a tény, hogy a gyermekvédelem első vészjelzésétől kezdve hét évnek kellett eltelnie addig, míg a gyerekeket ténylegesen elvették a velük borzalmasan bánó szülőktől.

A gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek, és csak ekkor kezdtek beszélni azokról a traumákról, melyek alapján valószínűsíthető volt a szexuális bántalmazás, és a gyámhivatal feljelentette a szülőket, akiket pont két éve vettek őrizetbe.

A bíróság most csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek a szülőket, és két év börtönre ítélte őket, ezt azonban előzetesben már letöltötték, úgyhogy szabadlábra kerülhettek.

Fontosabb talán azonban az, hogy az Index cikke szerint egyedül a gyerekekkel foglalkozó családgondozót mentették fel, a szigetszentmiklósi gyermekjóléti szolgálat intézményvezetőjénél nem állapítottak meg fegyelmi felelősséget. Sőt, a szigetszentmiklósi gyermekvédelem éves jelentése is hallgatott az ügyről.

Advertisement

Mindeközben magukról az érintett gyerekekről annyit tudni, hogy gyermekpszichiátriai ellátást kapnak, egyikük pedig gyermekpszichiátriai osztályra is került, mert nem használt a gyógyszeres terápia. A testvérek 2013-ban új nevelőszülőkhöz is kerültek, és ez a legutolsó információ róluk.

(via Index)

Share This Story

Get our newsletter