Ennyi volt bejutni a ma reggel bez√°rt, de azt√°n √ļjra megnyitott Keleti p√°lyaudvarra. Egy√°ltal√°n nem volt olyan kaotikus vagy v√©szes a helyzet, mint amilyennek reggel tŇĪnhetett, igaz√°n a menek√ľlteknek szar, de h√°t az nem nagyon √©rdekelt senkit.

F√©l 12-kor √©rtem ki a n√©gyes metr√≥val a Keleti p√°lyaudvarhoz, tele van s√°trakban, pokr√≥cokon alv√≥, √ľld√∂g√©lŇĎ csal√°dokkal, de annyira sok embert m√©gsem l√°ttam, amennyivel egy honfoglal√°st le lehetne vezetni, fŇĎleg, hogy az itt dekkol√≥k k√∂z√∂tt nagyj√°b√≥l ugyanannyi gyerek √©s nŇĎ van, mint f√©rfi. Sokan mondj√°k, hogy menek√ľlt gyerekeket mennyire manipulat√≠v dolog f√©nyk√©pezni, de el√©g neh√©z lett volna √ļgy fot√≥t csin√°lnom, hogy ne szerepeljen rajta egy gyerek sem.

Advertisement

Fent a t√©r, a Keleti fŇĎbej√°rata elŇĎtt viszont messze nem volt annyira t√∂mve, mint mondjuk a borzaszt√≥an sok pontos n√©pszavaz√°st bejelentŇĎ t√ľntet√©sen, persze ezt is lehet √ļgy fot√≥zni, hogy az a n√©h√°ny sz√°z fŇĎ odaf√∂nt sok ezernek tŇĪnj√∂n, de t√©nyleg csak a fŇĎbej√°rat elŇĎtt t√∂m√∂r√ľlt sok ember. Mik√∂zben utaztam, olvastam, hogy √ļjra megnyitott√°k a p√°lyaudvart, √≠gy megpr√≥b√°ltam a fŇĎbej√°raton kereszt√ľl bejutni, de a sorfalat √°ll√≥ rendŇĎr√∂k mondt√°k, hogy nem mehetek. A l√©pcsŇĎ tetej√©n √°ll√≥ st√°bokra hivatkoztam, √©s mondtam, hogy √©n is a m√©di√°t√≥l vagyok, de sajt√≥igazolv√°ny h√≠j√°n ezt nem hitt√©k el, a magyar szem√©lyim meg senkit nem √©rdekelt. Az egyik rendŇĎr viszont el√°rulta, hogy az Ar√©na oldal√°r√≥l sim√°n bejuthatok.

Odamentem, √©s t√©nyleg: ott is volt ellenŇĎrz√©s ‚Äď ink√°bb hasonl√≠tott a sz√≥rakoz√≥helyek facecontrolj√°ra ‚Äď, ami annyibŇĎl √°llt, hogy az elŇĎttem √°ll√≥ megsz√≥lalt magyarul, mire mondt√°k, hogy j√≥l besz√©l magyarul, √ļgyhogy menjen be, √©n meg megk√©rdeztem, hogy akkor √©n is mehetek-e, √©s j√∂tt a c√≠mb√©li v√°lasz. Egy√©bk√©nt √ļgy tŇĪnt, hogy azok, akik tudtak √©rv√©nyes jegyet mutatni, √©s nem n√©znek ki menek√ľltnek, szint√©n bemehetnek.

Advertisement

Bent azt√°n megpr√≥b√°ltam a fŇĎbej√°rathoz menni, de most sem siker√ľlt, bel√ľlrŇĎl is lez√°rt√°k azt a ter√ľletet. Itt megk√©rdeztem a rendŇĎr√∂ket, hogy milyen alapon d√∂ntik el, hogy ki j√∂het be, √©s ki nem, a menek√ľlteknek mi√©rt kell kint maradniuk. Erre azt a v√°laszt kaptam, hogy mindenki bej√∂het, akinek van jegye. Mondtam, hogy a menek√ľlteknek is van, m√©gsem engedik be ŇĎket. Az√©rt, mert nincsenek regisztr√°lva, nincs meg a v√≠zumuk, illetve minden sz√ľks√©ges pap√≠rjuk. Sz√≥val, ha egy menek√ľlt odamenne az oldals√≥ bej√°rathoz, √©s bemutatn√° az √∂sszes pap√≠rt, ami kell, beengedn√©k? Erre viszont m√°r kit√©rŇĎ v√°laszt kaptam, ak√°rh√°nyszor fogalmaztam √°t a k√©rd√©st, azt, hogy akinek megvan minden pap√≠rja, az oda megy az EU-n bel√ľl, ahova akar. Ok√©.

Advertisement

Bent egy√©bk√©nt voltak bŇĎven turist√°k, √ļjs√°g√≠r√≥k √©s fŇĎleg rendŇĎr√∂k, t√∂bb osztag, k√©szenl√©tisek is, sisakkal. Ahogy n√©ztem, 10-60 perces k√©s√©sekre lehetett sz√°m√≠tani. De itt nem igaz√°n volt semmi l√°tnival√≥, √ļgyhogy visszamentem a fŇĎbej√°rat el√©, ahol a menek√ľltek egy kisebb csoportja h√°rom, pizz√°sdobozb√≥l k√©sz√ľlt transzparenst, √©s a jegy√ľket, √ļtlevel√ľket lengette. Skand√°ltak is, el√©g sokat, ebbŇĎl a Sz√≠ri√°t √©s a Germanyt √©rtettem, arabul √©s m√°s k√∂zel-keleti nyelveken sajnos nem besz√©lek. Egy√©bk√©nt t√∂k b√©k√©s volt a hangulat, egy percig nem √©reztem, hogy itt konfliktus lehet, egy korm√°nyellenes t√ľntet√©s energikusabb, pedig a netad√≥s √©s k√∂zfelh√°borod√≥s esetek √≥ta azok is teljesen enerv√°ltak lettek.

Am√≠g kint voltam, a menek√ľlteken k√≠v√ľl egy holland anyuk√°val √©s a l√°ny√°val tudtam besz√©lni, ŇĎk azt mondt√°k, nincs baj a menek√ľltekkel, be lehetne ŇĎket engedni, csak lassan. A magyarok nem akartak nyilatkozni, fesz√ľlten siettek el a menek√ľltek k√∂z√∂tt, akik igazs√°g szerint le se tojt√°k ŇĎket. Egy √∂reg b√°csi majdnem el√ľt√∂tt az √∂sszehajtogathat√≥s roller√©vel, ami el√©g k√≠nos hal√°lnem lett volna. Egy m√°sik az √≥sdi butatelefonj√°val pr√≥b√°lt szelfizni, a t√∂meggel a h√°tt√©rben.

Advertisement

A menek√ľltek mind azt mondt√°k, annyit szeretn√©nek, hogy bemehessenek a p√°lyaudvarra, √©s fel√ľlhessenek a N√©metorsz√°gba tart√≥ vonatra, amire megvett√©k a jegyet. Iszony√ļan f√°radtnak tŇĪntek, √©s t√©nyleg s√ľt√∂tt r√≥luk, hogy m√°sra sem v√°gynak, csak hogy engedj√©k m√°r elh√ļzni ŇĎket innen a fen√©be.