Mindig mondom, hogy a szab√°lyok az√©rt vannak, hogy megh√°gjuk ŇĎket ‚Äď de ez al√≥l a helyes√≠r√°siak √©s k√∂zleked√©siek kiv√©telt k√©peznek. Azt√°n ma reggel jutott eszembe, hogy hi√°ba nagy a pof√°m, √©n sem tartom be ezeket sem. Ideje v√©get venti ennek a szabadoss√°gnak!

A helyes√≠r√°s nem tartozik a t√©m√°hoz, arra figyelek nagyon, csak nem mindig siker√ľl a nagy kapokod√°sban. Hanem a k√∂zleked√©s, az m√°s.

Arra is figyelek nyilv√°n, aut√≥val p√©ld√°ul nem pattogok, m√©g az is nagyon-nagyon ritk√°n fordul csak elŇĎ, hogy a magyar n√©pszok√°sokat k√∂vetve √°tcs√ļszok a z√∂ld-s√°rga-piroson, szoktak is k√°romkodni m√∂g√∂ttem, meg kilŇĎnek s√°vv√°ltva, ha tudnak, amikor m√°r l√°tszik, hogy lass√≠tok, mint egy mazsola. Biciklizni sajnos nem szoktam, √≠gy azt nem tudom, hogy mit csin√°ln√©k, ha k√©t ker√©ken szembes√ľln√©k a vonatkoz√≥ kih√≠v√°sokkal:

Advertisement

Viszont az t√∂rt√©nt nem sokkal ezelŇĎtt a D√©lin√©l, hogy szok√°s szerint nekiindultam a zebr√°nak, amikor az aut√≥knak m√°r piros volt, de nekem sem volt m√©g z√∂ld. Egy √∂t√©vesforma kisl√°ny v√°rt ott szint√©n, nagymam√°stul, √©s el is kezdett sivalkodni, hogy h√°t m√©g piros. A t√ļloldalon utol√©rtek, mert igaz√≠tanom kellett a c√≥km√≥komon, √©s a kisl√°ny konkr√©tan besz√≥lt! Mosolyogva! Sajnos nem √©rtettem, hogy mit, de nagyon m√≥k√°s volt.

Ezek után nem tehettem meg, hogy nem gondolkodom el ezen a kardinális társadalmi-kulturális porblémán!

Advertisement

Hadd mes√©ljem el ‚Äď az √©letem nyitott k√∂nyv ‚Äď, hogy a sz√ľlŇĎv√°rosomban √∂sszesen egy k√∂zleked√©si l√°mpa volt, ami √°lland√≥an csak s√°rg√°n villogott, √ļgyhogy akkor m√©g nem kellett szembes√ľln√∂m ezzel a kih√≠v√°ssal. Ungv√°ron m√°r volt rengeteg, √©s ott tanultam meg, hogy akkor megy√ľnk, amikor lehet, √©s nem akkor, amikor szabad. √Črdekes, hogy egyszer, amikor 1987-ben Debrecenben j√°rtam, a vend√©gl√°t√≥m visszar√°ntott a start pillanat√°ban, hogy h√©, nem l√°tod, hogy piros. Egyr√©szt csod√°lkoztam, m√°sr√©szt sz√©gyenkeztem is, hogy ilyen bunk√≥ k√ľlf√∂ldi faszparaszt vagyok, les√≠r r√≥lam.

Azt√°n elm√ļlt ez, annak rendje-m√≥dja szerint. Eg√©szen m√°ig szinte eszembe sem jutott ‚Äď b√°r az is igaz, hogy a csal√°dom tagjai √°ltal√°ban szidalmazni szoktak, ha pirosba mozdulok.

Advertisement

Mindegy, a l√©nyeg, hogy most ‚Äď a kisl√°ny miatt ‚Äď v√©gre r√°j√∂ttem: nincs hova sietni! Az √©let megv√°r! √ögyhogy ehhez fogom tartani magamat, √©s rem√©lem, egyszersmind siker√ľl j√≥ p√©ld√°t mutatnom ezzel a magyar emberek min√©l sz√©lesebb k√∂r√©nek is!