Elbűvölően pöttyös modell hódít Amerikában

A 19 éves kanadai Chantelle Brown-Young vitiligóban szenved, abban a bőrbetegségben, ami Michael Jacksonnak is volt. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy modell legyen. És milyen modell!

A vitiligo autoimmun betegség, azaz az immunrendszer támad a szervezet saját, teljesen egészséges sejtjei ellen. A célpontok itt a bőr pigmentjét termelő, annak színét adó melanociták, ezeket pusztítják el a megkergült immunsejtek, így a páciensek bőre papírfehér lesz, egyre nagyobb foltokban. Oka a mai napig ismeretlen, minden bőrszínű embert érint, de persze minél sötétebb a kiindulás, annál látványosabb a végeredmény: elég csak tényleg Michael Jacksonra gondolni, aki átlagos fekete kissrácból lett élete végére lidérces küllemű, a fehéreknél is sokkal fehérebb ember.

Advertisement

Chantelle Brown-Young – másik nevén Winnie Harlow, az Instagramon ezt használja – Torontóból származik, betegsége kiskorában kezdődött, nem nehéz elképzelni, ahogy zebrának-tehénnek csúfolták. Amikor családjával Kaliforniába költözött, elhatározta, hogy új életet kezd, és különös szépségével nemsokára egyre-másra érték a fotómodelli munkák. Képei néhol kifejezetten a gyerekkori csúfolásokra játszanak rá, itt például egy hozzá hasonlóan barna-fehér foltos ló hátán fekszik:

Egyébként lenyűgöző fejlemény, hogy az őskonzervatív divatipar, ahol fekete bőrű nőből is jellemzően csak az európai szemnek szép szomáliaiak és nilóták – keressünk csak rá, hogy South Sudanese models! – érvényesülnek, nem irtózik Winnie Harlow szokatlan szépségétől. És szerencsére egyáltalán nem irtózik: a kanadai modell Tyra Banks tehetségkutatójába, az America’s Next Top Modelbe is bekerült, vitiligóról szóló kisfilmjét pedig több, mint 300 ezren nézték meg.

Share This Story