This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Elbukott a Ligetbe tervezett két óriási kocka

Illustration for article titled Elbukott a Ligetbe tervezett két óriási kocka

Népszerűtlen a kormányban a fotó- és építészeti múzeum látványterve. Valószínűleg csak a fotómúzeum marad meg egyáltalán, amikor a kormány júniusban dönt a Liget projekt ügyében. A Cink úgy tudja, hogy felépülhet egy teljesen új múzeum is a két kocka helyén.

Advertisement

Nemsokára végleges döntést hoz a kormány a Baán László által menedzselt, heves vitákat kavart Liget-projektről.

A Magyar Narancs friss cikke szerint Orbán Viktornak nem tetszik a Felvonulási térre tervezett kér, egymás mellett álló kockaépület terve, ezért valószínűleg egyik sem épülhet meg ebben a formában, és új épületre maximum a fotómúzeumnak van esélye.

Advertisement

A Cink forrásai alapvetően megerősítették, hogy a nagyszabású Liget-tervből tényleg ennek a két múzeumépületnek a legbizonytalanabb a sorsa. Úgy tudjuk, hogy nem egyedül Orbán fintorgott, a két tervet általános elutasítás és heves kritikák fogadták a döntéshozók körében.

Az építészszakma ráadásul kihúzta a gyufát azzal, hogy többen is hevesen bírálták az egész alapkoncepciót, de annyira, hogy a végén a tervet kezdetben támogató, Orbán Viktorral állítólag jó kapcsolatban álló Zoboki Gábor építész is ellene fordult. Így tudomásom szerint az “ő múzeumukért” nem lobbizik senki a kormányban.

Advertisement

A fotómúzeum “megmentéséért” annál inkább. Értesüléseim szerint három lehetőség kerül a kormány elé:

  1. felépülhet az épület az eredeti tervek szerint
  2. helyet kaphat egy másik épületben a Ligetben vagy a környékén. Ez a hely lehet például a Palme Ház vagy a Fasorban a Ráth György Múzeum is
  3. mivel a két kocka helye építési telek, elképzelhető, hogy pályázatot írnak ki egy új alapfunkciókkal bíró múzeumépületre, ami ide épülne, és aminek a témakörei között szerepelne a fotó is.
Advertisement

Az utóbbi megoldásra, bár szűk a határidő, elivleg még ki lehetne írni egy tervezési pályázatot, hogy a munkálatok 2016. első félévében elkezdődhessenek.

Tudomásom szerint a projekt többi elemét, benne az Új Nemzeti Galériával, a Néprajzi Múzeummal, a Magyar Zene Házával és a Közlekedési Múzeum felújításával várhatóan az eddig megismert formában támogatja majd a kormány.

Share This Story

Get our newsletter