Egyszerre vált szenilissé Orbán és Lázár is

Illustration for article titled Egyszerre vált szenilissé Orbán és Lázár is

Ez nem gúny vagy ugratás, ez a Giró-Szász András által ismertetett hivatalos kormányzati álláspont. Összekeveredtek ugyanis a dátumok a Quaestor-ügyben, és csak azzal tudják menteni a vékony jégre tévedt miniszterelnököt, hogy tompa agyúnak állítják be.

Advertisement

A kormányzati kommunikáció napok óta azt igyekszik mantrázni Quaestor-ügyben, hogy a kormány nem hagyta cserben a kisbefektetőket, miközben a saját pénzét mentette.

Ez a kép egyáltalán azért alakulhatott ki, mert:

  • a Külügy pont aznap, március 9-én tudta kivenni a beragadni látszó milliárdjait, aminek a délutánján a Quaestor máris bejelentette a – később hamisnak bizonyult – csődöt;
  • kiderült, hogy Orbán a háttérben már korábban utasítást adott, hogy a minisztériumi pénzeket vegyék ki a brókercégektől, miközben a kormány nyilvánosan nem szólt a közvéleménynek, hogy csődök várhatók, bár tudtak róla.
Advertisement

Szóval, a kommunikáció csapásiránya az volt, hogy a kormány nem élt vissza olyan információkkal, amik neki megvoltak, a lakosságnak viszont nem. Most Giró-Szász András azt mondta az RTL II-nek, hogy az NGM egy éjszaka alatt készült jelentése alapján hozták meg a döntést, és bár abban a jelentésben szerepeltek olyan adatok is, amit az ügyfelek csak napokkal később tudhattak meg, azt fenntartja, hogy a kormány nem tudott hamarabb a Quaestor bedőléséről, mint a kisbefektetők.

Advertisement

De ennél is jobb, hogy a kommunikációs államtitkár szerint a miniszterelnök egyszerűen rosszul emlékezett, amikor azt mondta múlt héten, hogy egy márciusi kormányülésen szólította fel a minisztériumokat, hogy vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzeiket.

Egyre zavarosabb, hogy ki mit mondott, de elvileg Orbán korábban azt, hogy a Honvéd Egészségpénztár bedőlése után került sor a döntésre. A Honvéd február 26-án jelentette be, hogy baj van, kormányülés viszont február 25-én volt, egy nappal a BudaCash-dőlés után.

Advertisement

Lázár János is egy márciusi kormányülésről beszélt, ám ilyen csak 11-én volt, két nappal a Quaestor-ügy kirobbanása után. Giró-Szász András most az RTL II-nek elmondta, Orbán egy hónap elteltével egyszerűen rosszul emlékezett a dátumokra, és ennyi idő távlatából nem probléma, ha egy-két napot téved valaki. Akkor sem, ha egy több száz milliárdos ügyről van szó, amelyben mindennél fontosabbak a dátumok.

Share This Story

Get our newsletter