This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Egyszerre vált szenilissé Orbán és Lázár is

Illustration for article titled Egyszerre vált szenilissé Orbán és Lázár is

Ez nem gúny vagy ugratás, ez a Giró-Szász András által ismertetett hivatalos kormányzati álláspont. Összekeveredtek ugyanis a dátumok a Quaestor-ügyben, és csak azzal tudják menteni a vékony jégre tévedt miniszterelnököt, hogy tompa agyúnak állítják be.

Advertisement

A kormányzati kommunikáció napok óta azt igyekszik mantrázni Quaestor-ügyben, hogy a kormány nem hagyta cserben a kisbefektetőket, miközben a saját pénzét mentette.

Ez a kép egyáltalán azért alakulhatott ki, mert:

  • a Külügy pont aznap, március 9-én tudta kivenni a beragadni látszó milliárdjait, aminek a délutánján a Quaestor máris bejelentette a – később hamisnak bizonyult – csődöt;
  • kiderült, hogy Orbán a háttérben már korábban utasítást adott, hogy a minisztériumi pénzeket vegyék ki a brókercégektől, miközben a kormány nyilvánosan nem szólt a közvéleménynek, hogy csődök várhatók, bár tudtak róla.
Advertisement

Szóval, a kommunikáció csapásiránya az volt, hogy a kormány nem élt vissza olyan információkkal, amik neki megvoltak, a lakosságnak viszont nem. Most Giró-Szász András azt mondta az RTL II-nek, hogy az NGM egy éjszaka alatt készült jelentése alapján hozták meg a döntést, és bár abban a jelentésben szerepeltek olyan adatok is, amit az ügyfelek csak napokkal később tudhattak meg, azt fenntartja, hogy a kormány nem tudott hamarabb a Quaestor bedőléséről, mint a kisbefektetők.

Advertisement

De ennél is jobb, hogy a kommunikációs államtitkár szerint a miniszterelnök egyszerűen rosszul emlékezett, amikor azt mondta múlt héten, hogy egy márciusi kormányülésen szólította fel a minisztériumokat, hogy vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzeiket.

Egyre zavarosabb, hogy ki mit mondott, de elvileg Orbán korábban azt, hogy a Honvéd Egészségpénztár bedőlése után került sor a döntésre. A Honvéd február 26-án jelentette be, hogy baj van, kormányülés viszont február 25-én volt, egy nappal a BudaCash-dőlés után.

Advertisement

Lázár János is egy márciusi kormányülésről beszélt, ám ilyen csak 11-én volt, két nappal a Quaestor-ügy kirobbanása után. Giró-Szász András most az RTL II-nek elmondta, Orbán egy hónap elteltével egyszerűen rosszul emlékezett a dátumokra, és ennyi idő távlatából nem probléma, ha egy-két napot téved valaki. Akkor sem, ha egy több száz milliárdos ügyről van szó, amelyben mindennél fontosabbak a dátumok.

Share This Story

Get our newsletter