Ez nem g√ļny vagy ugrat√°s, ez a Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s √°ltal ismertetett hivatalos korm√°nyzati √°ll√°spont. √Ėsszekeveredtek ugyanis a d√°tumok a Quaestor-√ľgyben, √©s csak azzal tudj√°k menteni a v√©kony j√©gre t√©vedt minisztereln√∂k√∂t, hogy tompa agy√ļnak √°ll√≠tj√°k be.

A korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ napok √≥ta azt igyekszik mantr√°zni Quaestor-√ľgyben, hogy a korm√°ny nem hagyta cserben a kisbefektetŇĎket, mik√∂zben a saj√°t p√©nz√©t mentette.

Ez a kép egyáltalán azért alakulhatott ki, mert:

  • a K√ľl√ľgy pont aznap, m√°rcius 9-√©n tudta kivenni a beragadni l√°tsz√≥ milli√°rdjait, aminek a d√©lut√°nj√°n a Quaestor m√°ris bejelentette a ‚Äď k√©sŇĎbb hamisnak bizonyult ‚Äď csŇĎd√∂t;
  • kider√ľlt, hogy Orb√°n a h√°tt√©rben m√°r kor√°bban utas√≠t√°st adott, hogy a miniszt√©riumi p√©nzeket vegy√©k ki a br√≥kerc√©gektŇĎl, mik√∂zben a korm√°ny nyilv√°nosan nem sz√≥lt a k√∂zv√©lem√©nynek, hogy csŇĎd√∂k v√°rhat√≥k, b√°r tudtak r√≥la.

Advertisement

Sz√≥val, a kommunik√°ci√≥ csap√°sir√°nya az volt, hogy a korm√°ny nem √©lt vissza olyan inform√°ci√≥kkal, amik neki megvoltak, a lakoss√°gnak viszont nem. Most Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s azt mondta az RTL II-nek, hogy az NGM egy √©jszaka alatt k√©sz√ľlt jelent√©se alapj√°n hozt√°k meg a d√∂nt√©st, √©s b√°r abban a jelent√©sben szerepeltek olyan adatok is, amit az √ľgyfelek csak napokkal k√©sŇĎbb tudhattak meg, azt fenntartja, hogy a korm√°ny nem tudott hamarabb a Quaestor bedŇĎl√©s√©rŇĎl, mint a kisbefektetŇĎk.

De enn√©l is jobb, hogy a kommunik√°ci√≥s √°llamtitk√°r szerint a minisztereln√∂k egyszerŇĪen rosszul eml√©kezett, amikor azt mondta m√ļlt h√©ten, hogy egy m√°rciusi korm√°ny√ľl√©sen sz√≥l√≠totta fel a miniszt√©riumokat, hogy vegy√©k ki a br√≥kerc√©gekn√©l tartott p√©nzeiket.

Advertisement

Egyre zavarosabb, hogy ki mit mondott, de elvileg Orb√°n kor√°bban azt, hogy a Honv√©d Eg√©szs√©gp√©nzt√°r bedŇĎl√©se ut√°n ker√ľlt sor a d√∂nt√©sre. A Honv√©d febru√°r 26-√°n jelentette be, hogy baj van, korm√°ny√ľl√©s viszont febru√°r 25-√©n volt, egy nappal a BudaCash-dŇĎl√©s ut√°n.

L√°z√°r J√°nos is egy m√°rciusi korm√°ny√ľl√©srŇĎl besz√©lt, √°m ilyen csak 11-√©n volt, k√©t nappal a Quaestor-√ľgy kirobban√°sa ut√°n. Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s most az RTL II-nek elmondta, Orb√°n egy h√≥nap eltelt√©vel egyszerŇĪen rosszul eml√©kezett a d√°tumokra, √©s ennyi idŇĎ t√°vlat√°b√≥l nem probl√©ma, ha egy-k√©t napot t√©ved valaki. Akkor sem, ha egy t√∂bb sz√°z milli√°rdos √ľgyrŇĎl van sz√≥, amelyben mindenn√©l fontosabbak a d√°tumok.