Csak az amerikai korm√°nyt. Alessandro Ford volt az elsŇĎ nyugati di√°k, aki elt√∂lthetett egy szemesztert az phenjani Kim Ir Szen Egyetemen. Elmes√©lte, mit tapasztalt.

Ford 18 √©vesen, 2014 augusztus√°t√≥l december√©ig j√°rt az egyetemre, ezt az apja szervezte meg neki. A f√©rfi kor√°bban az Eur√≥pai Parlament tagja volt a brit Munk√°sp√°rt sz√≠neiben, √©s t√∂bbsz√∂r j√°rt az orsz√°gban diplomatak√©nt. Az √ļt ‚Äď a lakhat√°s, az ell√°t√°s √©s az iskola n√©gy h√≥napra ‚Äď k√°b√© 1,3 milli√≥ forintnak megfelelŇĎ √∂sszegbe ker√ľlt, √©s am√≠g Ford ott volt, hetente egyszer, t√≠z percet telefon√°lt az √©desanyj√°val. A nemzetk√∂zi h√≠v√°s d√≠ja kb. 870 forint volt percenk√©nt.

A koll√©giumban m√°s vend√©gdi√°kok is voltak, ŇĎk K√≠n√°b√≥l √©s Oroszorsz√°gb√≥l j√∂ttek, de t√∂bb helyi hallgat√≥t is elhelyeztek itt. Egyr√©szt, az√©rt, hogy a koreaiul tanul√≥ Fordnak legyen t√°rsas√°ga ‚Äď a koreai t√°rsai besz√©ltek angolul ‚Äď, m√°sr√©szt az√©rt, hogy szemmel tarts√°k ‚Äď hab√°r ez a saj√°t bevall√°sa szerint egy√°ltal√°n nem volt olyan balj√≥s dolog, mint amilyennek hangzik, hab√°r n√©ha fullaszt√≥nak √©rezte. Az √©szak-koreaiak szerinte nem √©rtik azt az individualizmust √©s ig√©nyt az egyed√ľll√©tre, ami a nyugati emberekben megvan.

A BBC-nek √©s a Guardiannek adott interj√ļkb√≥l egy csom√≥ m√°s √©rdekes dolog is kider√ľlt az utaz√°ssal √©s az √©szak-koreai emberekkel kapcsolatban.

  • Ford igyekezett ker√ľlni a tabunak sz√°m√≠t√≥ t√©m√°kat, √≠gy a kedves vezetŇĎre ir√°nyul√≥ k√©rd√©seket is. A b√∂rt√∂nt√°borokr√≥l viszont √©rdeklŇĎd√∂tt az egyik helyi bar√°tj√°n√°l, egy √ľgyesen megfogalmazott, az amerikai azzal v√°dolnak titeket, hogy ezt √©s ezt csin√°lj√°tok k√©rd√©ssel. A l√°ny elismerte, hogy a t√°borok l√©teznek, de itt csup√°n annyi t√∂rt√©nik szerinte, hogy felvil√°gos√≠tj√°k azokat, akik nem ismerik az orsz√°g vezetŇĎj√©nek eszm√©it ‚Äď mintha csak iskolai korrepet√°l√°sr√≥l lenne sz√≥. A kiv√©gz√©seket senki nem eml√≠tette.
  • A h√°l√≥k√∂rlet k√©nyelmes √©s tiszta, de el√©g sp√°rtai, zuhany nem volt, v√©c√©kbŇĎl is csak guggol√≥s fajta. Ford azt mondta, k√∂z√∂sen f√ľr√∂dtek, mint a r√≥maiak. R√°ad√°sul t√©len k√©t h√©tig nem volt meleg v√≠z, ekkor egy√©bk√©nt -20 fokos hideg volt a v√°rosban.
  • Az √©szak-koreaiak gyŇĪl√∂lik az Egyes√ľlt √Āllamok k√ľlpolitik√°j√°t √©s korm√°ny√°t ‚Äď aminek k√©pviselŇĎi k√°rtevŇĎk √©s imperialista kuty√°k, r√°ad√°sul szerint√ľk igazs√°gtalan √©s gonosz m√≥don b√°ntj√°k az elszeg√©nyedett √Čszak-Kore√°t. Az amerikai polg√°rokkal viszont √ļgy tŇĪnt, igaz√°b√≥l nincs bajuk. Az √©szak-koreaiak √ļgy v√©lik, ŇĎket ‚Äď m√°rmint az Egyes√ľlt √Āllamok lakoss√°g√°t ‚Äď egyszerŇĪen becsapja a korm√°ny.
  • T√∂bb helyi bar√°tj√°t nagyon √©rdekelte a nyugati √©let ‚Äď hab√°r volt, akit teljesen hidegen hagyott a t√©ma ‚Äď, az egyik√ľk, egy katona p√©ld√°ul r√°csod√°lkozott, hogy vannak orsz√°gok, ahol nem k√∂telezŇĎ a hadi szolg√°lat, r√°ad√°sul egy hasonl√≥ rang√ļ k√ľlf√∂ldi katona teljesen m√°shogy √©l, mint ŇĎ. M√°sokat az ingatlanpiac √©s a lakhat√°s √©rdekelte ‚Äď √Čszak-Kore√°ban kirendelik a lak√°sokat az √°llampolg√°roknak, √ļgyhogy a lakb√©r, a h√°zak kiv√°laszt√°sa √©s megv√°s√°rl√°sa teljesen ismeretlen terep volt sz√°mukra.
  • A helyi bar√°tai nyugati szemmel n√©zve el√©g purit√°n √©s konzervat√≠v gondolkod√°sm√≥dot k√©pviseltek, 20-25 √©vesek voltak, √©s saj√°t bevall√°suk szerint mindny√°jan sz√ľzek. A szexnek az ŇĎ szem√ľkben csak a h√°zass√°g ut√°n van √©rtelme, √©s Ford cs√≥kol√≥z√≥ p√°rokat sem l√°tott, hab√°r voltak ott olyanok, akiknek volt bar√°tjuk, bar√°tnŇĎj√ľk ‚Äď ŇĎk azt mondt√°k, m√°shogy fejezik ki a vonzalmukat.
  • A hozz√° kirendelt embereken k√≠v√ľl viszont nem nagyon bar√°tkozhatott m√°sokkal: egyszer l√°tott az utc√°n p√°r szimpatikus nŇĎt, de amikor megk√©rdezte az egyik bar√°tj√°t, hogy nem mennek-e oda dum√°lni, ŇĎ egybŇĎl mondta, hogy ez n√°luk nem szok√°s, √©s el is vezette Fordot gyorsan.

Advertisement

Hogy azt√°n az eg√©szbŇĎl mi az, ami re√°lis k√©pet fest a helyi viszonyokr√≥l, √©s mi az, ami csak a propaganda r√©sze volt, m√°r m√°s k√©rd√©s.

via Quartz, BBC, Guardian kép: Wikipédia