"Egyre inkább kezdi elveszteni a realitásérzékét"

"Az, hogy Orbán olyan kimondhatatlan náci hasonlatokkal jön elő, amik eddig csak a görög tüntetők szótárában voltak megtalálhatók, arról tanúskodik, hogy egyre inkább kezdi elveszteni a realitásérzékét" - idézi az amerikai Bloomberg Ruprecht Polenzet, Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Uniójának befolyásos külpolitikusát.

Bár Orbán múlt pénteken szólt be megmagyarázhatatlanul durván az őt alapjában véve éppen védeni igyekvó Merkelnek, Európa legbefolyásosabb politkusának, a Bloomberg - és a német politikai elit - azért vette elő újra a témát, mert Orbán szerdán találkozik a kancellárral. Az európai sajtó nem számít arra, hogy a magyar miniszterenök tuskósága drámaian elrontaná a magyar-német viszont.

Advertisement

Polenznek szerintem nincs teljesen igaza. Orbán a nácizási ügyben inkább tűnt totál tájékoztalannak, figyelmetlennek és rossz humorúnak, mint a valóságtól elszakadtnak. Nekem nem úgy tűnt, hogy most akart volna frontális támadást indítani Magyarország legfontosabb szövetségese ellen, inkább olyannak nézett ki, aki annyira beleragadt abba a szerepbe, hogy ő az Európának dupla fakoffot mutató tökös magyar királyfi, hogy reflexből beszólt, pedig talán a kérdést sem értette rendesen.

Ha valaki lemaradt volna az alapsztoriról, annak egész röviden: Merkel egy csütörtöki tévéműsorban, ahol egy riporter egymás után kérdezgette Peer Steinbrücköt, a kancellár szociáldemokrata kihvóját és őt európai témákban, Magyarország megregulázásáról kapott kérdést. Steinbrück ugyanis korábban azt mondta, nem zárná ki Magyarország EU-ból van kizárásának lehetőségét sem. Merkel erre lényegében azt reagálta, hogy hátrább az agarakkal, amit úgy fogalmazott meg, hogy "Nem kell mindig azonnal a lovasságot küldeni, ha szabad így fogalmaznom. Komolyra fordítva a szót: ha kétség merül fel, először beszélni kell egymással és aztán módosítani a törvényeket Magyarországon. Magyarország nagyon nagy segítségünkre volt a német egység megteremtése idején. Ezt soha nem felejtjük el." A lovasságot Merkel nem katonás agresszivitásból vagy Magyarország lenézéséből emlegette, ez egyértelmű célzás volt Steinbrücknek, aki négy évvel ezelőtt gazdasági miniszterként kellemetlen botrányba keveredett. Azzal akarta ugyanis megalázni Svájcot, akit Németország éppen a banktitka enyhítésére akart rávenni, hogy felveteti őket a pénzmosásgyanús országok listájára. Ez a lépés, mondta akkor Steinbrück, olyami lenne, mint az amerikai lovasság az indiánoknak, akik ellen be sem kellett vetni a lovasokat, elég volt, ha az indiánok tudták, hogy létezik egy lovascsapat.

Advertisement

Orbán híressé vált mondataiból nekem az jött le, hogy egyszerűen nem volt képben a Merkel-kijelentésről, és mivel a Kossuth rádiós interjúnak abban a szakaszában amúgy is éppen európázott, jó ötletnek tűnt kicsit kuruckodni. Hát nem igazán jött ki szerencsésen a dolog.

Share This Story

Get our newsletter