Az volt a legfeltŇĪnŇĎbb, sz√°nd√©kos hat√°skeltŇĎ eszk√∂z a HŇĎs√∂k ter√©n, Orb√°n Viktor √©s rajong√≥inak megafesztiv√°lj√°n, hogy a katonai d√≠szsz√°zad parancsnok√°t pont annyira kihangos√≠tott√°k, mint Orb√°n Viktort.

A t√©rnek, hi√°ba a h√ļslevesillat, az aranyl√≥ napf√©ny √©s a ny√°ri meleg, mark√°nsan katonait√°bor-hangulatot k√∂lcs√∂nz√∂tt a brut√°lis hangerŇĎvel felcsattan√≥ rengeteg GY√ĀZZ √©s DULJ. Csak itt a katon√°k vas√°rnapi korz√≥z√°sra ki√∂lt√∂z√∂tt, szolid magyar polg√°rok voltak. Azt√°n megj√∂tt a Pocakos T√°bornok, √©s j√≥ cserk√©szparancsnok m√≥dj√°ra elŇĎsz√∂r tartott egy t√∂rt√©nelmi elŇĎad√°st 56-r√≥l - ezt unt√°k a kiscserk√©szek - azt√°n √°tvedlett igazi katon√°v√°, √©s meghirdette a H√°bor√ļt.

A k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°s ugyanis h√°bor√ļ lesz, m√©ghozz√° polg√°rh√°bor√ļ, mint 56-ban. A rendes magyarok √©s az √°v√≥sok meg a szovjetb√©rencek ut√≥dai k√∂z√∂tt, akiket most √©ppen baloldali ellenz√©knek h√≠vnak. Az amatŇĎr t√°bornok egyre nagyobb l√©pt√©kŇĪ katonai akci√≥t vizion√°lt, kider√ľlt, hogy a szavaz√≥f√ľlke 2014 tavasz√°n konkr√©tan az Armageddon mezeje lesz, ahol a J√≥ √©s a Rossz seregei √ľtk√∂znek meg. Nekem √ļjdons√°g volt, hogy Orb√°n saj√°t mag√°t ny√≠ltan a legnagyobb magyar szabads√°ghŇĎs√∂k k√∂z√∂tt emlegette, aki a Nagy Imre √ļjratemet√©s√©n itt elmondott besz√©de ut√°n egy √©v alatt kicsin√°lta a Szovjetuni√≥t.

A t√∂meg nagy √©lvezettel kiab√°lt a megfelelŇĎ r√©szekn√©l, lengtek a z√°szl√≥k, azt√°n v√©get √©rt a mŇĪsor, √©s mindenki visszavedlett azz√° a szolid korz√≥z√≥v√°, aki elŇĎtte is volt, majd a produkci√≥val el√©gedetten, vid√°man besz√©lgetve hazamentek.

Advertisement

Az egymilli√≥ B√©kemenetes k√∂z√∂tt elt√∂lt√∂tt h√°rom √≥ra legnagyobb meglepet√©se az volt, hogy a k√©t√≥r√°s vonul√°s sor√°n gyakorlatilag senkit sem hallottam politik√°r√≥l besz√©lni. Az emberek pont √ļgy viselkedtek, mintha m√©g divatban lenne a korz√≥z√°s, √©s most √©ppen sz√°znegyvenezren (egymilli√≥an) d√∂nt√∂tt√ľnk volna √ļgy egy d√∂bbenetesen sz√©p ŇĎszi d√©lut√°non, hogy eb√©d ut√°n els√©t√°lunk a Bem-szobort√≥l a HŇĎs√∂k ter√©ig. T√°rsas√°gok egym√°st kerest√©k, r√©gi oszt√°lyt√°rsak akadtak egym√°sra, sz√≥baker√ľltek az unok√°k meg a gyerekek, eg√©sz sok kuty√°r√≥l is hallottam, elemezt√ľk a n√©pdalokat, amikre n√©ha r√°gy√ļjtottunk, m√©g 56-r√≥l is esett sz√≥, de a magasan legn√©pszerŇĪbb besz√©dt√©ma az volt, hogy milyen sokan vagyunk √©s milyen b√©k√©s √©s mosolyg√≥s is itt mindenki. Ami t√©nyleg igaz is volt egy√©bk√©nt.

De amerre √©n j√°rtam a t√∂megben, m√©g egy nyomorult Libajnai se cs√ļszott ki senki sz√°j√°n. Az egyetlen, aktu√°lpolitikainak minŇĎs√≠thetŇĎ megnyilv√°nul√°s egy p√°r m√°sodperces "Eszenyi EnikŇĎ, Eszenyi EnikŇĎ!" minik√≥rus volt, amikor a V√≠gsz√≠nh√°z elŇĎtt araszoltunk √©ppen.

Azt√°n a t√∂meg meg√©rkezett a HŇĎs√∂k ter√©re, Orb√°n leadta a katonai mŇĪsor√°t a h√°bor√ļra h√≠v√°ssal, mindenki kiordib√°lta mag√°t, √©ltette a magyarokat √©s f√ļjolt a rohadt haza√°rul√≥ komcsikra, majd mint a j√≥ sz√≠nh√°z ut√°n, el√©gedetten hazamentek, egyszer csak r√°j√∂ttem, hogy ez az Orb√°n-vall√°s egyszerŇĪen focip√≥tl√©k. Pont azt a szerepet t√∂lti be ezeknek az embereknek az √©let√©ben, mintha j√≥ lenne a magyar foci, √©s ŇĎk a v√°logatott szurkol√≥i lenn√©nek. P√°r havonta van egy √ļjabb v√°logatott meccs, olyankor az ember felveszi a sz√©p ruh√°j√°t, ki√©lvezi, hogy rengeteg, vele egyet akar√≥, nemzeti z√°szl√≥s t√°rs√°val vonulhat besz√©lgetve-szotyizva az Ar√©na fel√©, azt√°n √∂nfeledten szurkolva-dalolva v√©gign√©zi a Magyarok vs Komcsik v√©b√©selejtezŇĎt. Mert mi egy olyan furcsa selejtezŇĎcsoportban j√°tszunk, hogy mindig a Komcsik az ellenf√©l. Takar√©koss√°gi √©s praktikus okokb√≥l mindk√©t v√°logatottat Orb√°n Viktor j√°tssza, hangosan kiab√°lva szem√©lyes√≠ti meg a J√≥kat √©s a F√©rgeket.

Advertisement

J√≥l kital√°lta ezt Orb√°n Viktor, √©vi n√©h√°ny meccsel el√©gedett √©s lelkes √°llapotban tudja tartani a t√°bort, √©s ami√≥ta a keretj√°t√©k √≠gy ki van tal√°lva, m√©g csak meg sem kell szakadnia. Most is pap√≠rb√≥l olvasott, √©s sz√≥nok/elŇĎad√≥mŇĪv√©sz/vez√©rszurkol√≥/narr√°tor/focistak√©nt olyan 61 sz√°zal√©kos teljes√≠tm√©nyt ny√ļjtott. De ez szerda d√©lut√°n, illtve az √ļj fociszab√°lyok miatt 2014 tavasz√°n sim√°n el√©g az √°t√ľtŇĎ gyŇĎzelemhez.