√Ėr√∂mmel jelentem, csod√°s az √©let a milliomosok pomp√°s fekv√©sŇĪ √©s √©ghajlat√ļ hal√°lcsillag√°n, Genfben, ahol s√ľt a nap, toll√°szkodnak a hatty√ļk, √©s ak√°r ennyi p√©nzt is lehet k√∂lteni egy kocsira. MielŇĎtt √°tsz√°moln√° valaki l√©legeztetŇĎg√©pre, noki√°sdobozra √©s hasonl√≥ magyar m√©rt√©kegys√©gekre, nem √©rdemes: m√°r az √∂sszes elkelt, mi pedig csacsogtunk a tulajdonosi sereg k√©tharmad√°val.

Ez annyib√≥l nem neh√©z feladat, hogy a Venen√≥nak nevezett aut√≥b√≥l h√°rom darab k√©sz√ľlt, az Ismeretlen Arab mellett pedig k√©t Gazdag Amerikainak adtak el belŇĎle, akik mindketten olvass√°k kiad√≥nk Jalopnik c√≠mŇĪ aut√≥s hecclapj√°t, √≠gy boldogan mes√©ltek. Egyik√ľket Anthonynak h√≠vj√°k, m√°sikukat Chrisnek, Anthony orvosi mŇĪszerek gy√°rt√°s√°b√≥l gazdagodott meg, Chris valami befektetŇĎ, √©s mindketten nagyon aranyosan √©s lelkesen h√ľly√©k, mert az aut√≥t p√©ld√°ul √ļgy vett√©k meg, hogy egy, nem l√°tt√°k, kettŇĎ, id√©n kar√°csonyra kapj√°k majd csak meg. √Čs mell√© boldogan parol√°znak a Lamborghinin√©l √©s megk√∂sz√∂nik a lehetŇĎs√©get (az egymilli√°rd forint elk√∂lt√©s√©nek lehetŇĎs√©g√©t). Nagyon aranyos emberek, t√©nyleg. Ezt most komolyan mondom, mert elsŇĎre nyilv√°n irt√≥zatos k√∂cs√∂gnek gondoln√°nk ŇĎket ‚Äď pl√°ne, hogy Chris h√°trazsel√©zett hajat √©s tolakod√≥ szem√ľvegkeretet visel ‚Äď, hiszen egymilli√°rd forintot k√∂lt√∂ttek √©ppen egy h√ľlye aut√≥ra, de nem azok.

Furcsa vil√°g ez a genfi aut√≥szalon. √ćmmel-√°mmal norm√°lis aut√≥k is vannak, de egyszerŇĪen eltŇĪnnek a vadabbn√°l vadabb szuper- √©s hipersportaut√≥k k√∂z√∂tt. Egy, a budapesti utc√°n t√∂k menŇĎ M3-as BMW az itt sz√ľrke leg√≥kocka. A k√∂z√∂ns√©g pedig ‚Äď a dig√≥skod√≥ n√©met √ļjs√°g√≠r√≥kat √©s a sajt√≥sokat lesz√°m√≠tva ‚Äď ilyen emberekbŇĎl √°ll: szupersportaut√≥-manufakt√ļr√°k lelkes, bolond vezetŇĎibŇĎl √©s cuki gazdagokb√≥l, aki eltartj√°k ŇĎket.

Sok k√∂ze persze nincs az eg√©sznek semmihez, de valahol az√©rt igen. Chris p√©ld√°ul √ļgy tekint leendŇĎ aut√≥j√°ra mint a gondjaira b√≠zott kultur√°lis √©rt√©kre, amivel annyit kell k√∂z√ļton j√∂nni-menni, hogy minden kisgyerek l√°ssa, √©s gy√∂ny√∂rk√∂dj√∂n benne, √©s egyik-m√°sik gondolja majd azt, hogy ez menŇĎ, √©s ilyeneket akarok csin√°lni, ha nagy leszek, √©s m√©rn√∂k akarok lenni.

MenŇĎs√©gi-m√©rn√∂ki alapkutat√°s ez, de az√©rt t√©nyleg nagyon vicces gondolat egymilli√°rd forint egy aut√≥√©rt.