K√≥sa Lajos szerint Magyarorsz√°g nem fogadhatja be a vil√°g √∂sszes illeg√°lis bev√°ndorl√≥j√°t, Rog√°n Antal pedig k√©ts√©gbeesetten bizonygatja, hogy ‚Äúnem tudunk kezdeni semmit ilyen hatalmas mennyis√©gŇĪ gazdas√°gi bev√°ndorl√≥val.‚ÄĚ

K√≥sa a TV2 Mokka c√≠mŇĪ mŇĪsor√°ban, Rog√°n pedig az M1-en volt vend√©g ma reggel. Mindketten a korm√°ny kedvenc t√©m√°j√°r√≥l, a menek√ľltk√©rd√©srŇĎl besz√©ltek, szok√°s szerint √∂sszemosva a gazdas√°gi bev√°ndorl√°ssal.

Mindk√©t besz√©lget√©st szeml√©zte az MTI is, √ļgyhogy √ļjabb k√∂rt mehet a sajt√≥ban a gazdas√°gi bev√°ndorl√°s miatti retteg√©s. M√©g jobb, hogy teljesen l√©gbŇĎl kapott sz√°mokkal is dob√°l√≥znak, K√≥sa szerint ‚Äú√∂tmilli√≥an vannak √ļton Eur√≥p√°ba illeg√°lisan‚ÄĚ, Rog√°n pedig sz√°zezres nagys√°grendŇĪ, Magyarorsz√°gon rekedŇĎ bev√°ndorl√≥r√≥l besz√©lt.

Hogy az eg√©szet kontextusba helyezz√ľk: tavaly √∂sszesen 276 ezer illeg√°lis bev√°ndorl√≥ √©rkezett az eg√©sz Eur√≥pai Uni√≥ba. Id√©n rekordmennyis√©gŇĪ menek√ľlt v√°rhat√≥, de az √∂tmilli√≥t√≥l m√©g igen messze lesz√ľnk √≠gy is, √©s a F√∂ldk√∂zi-tengeren kereszt√ľl eddig √∂sszesen 90 ezren √©rkeztek abba a k√©t orsz√°gba (Olaszorsz√°g √©s G√∂r√∂gorsz√°g), ahol a bev√°ndorl√°s t√©nyleg kritikus probl√©ma.

Rog√°n besz√©lt m√©g az √ļj t√∂rv√©nytervezetrŇĎl is, mely teljesen megv√°ltoztatn√° a jelenlegi gyakorlatot:

A parlament elŇĎtt l√©vŇĎ elŇĎterjeszt√©s defini√°ln√° a biztons√°gos harmadik orsz√°g fogalm√°t, √≠gy a G√∂r√∂gorsz√°gon, Maced√≥ni√°n, Szerbi√°n kereszt√ľl √©rkezŇĎ bev√°ndorl√≥k azokban az √°llamokban is k√©rhetn√©nek mened√©ket. Ugyanakkor kimondan√°, hogy biztons√°gos harmadik orsz√°gb√≥l nem fogadunk politikai mened√©kk√©rŇĎket, az √©rkezŇĎket automatikusan gazdas√°gi bev√°ndorl√≥nak tekinten√©k, √©s √≠gy visszaford√≠tan√°k a magyar hat√≥s√°gok.