Na, kik j√°rnak megint j√≥l? A szem√©t kisgyerekek! Bej√°rtuk az elhagyatott, furcs√°n b√ļb√°natos Vid√°mparkot √©s megn√©zt√ľk, mi √©p√ľl itt, ahogy az √Āllatkert mag√°ba olvasztja a ter√ľletet. Igaz√°b√≥l egy vid√°mpark √°llatokkal.

Ilyen √°lomszerŇĪ bevonul√°som nem volt m√©g sajt√≥esem√©nyre. Nem √©n voltam √°lomszerŇĪ, hanem a k√∂rnyezet: a p√°r√°b√≥l elŇĎbukkan√≥, m√°r gyerekkoromra h√°ml√≥sra rohadt √©p√ľletek k√∂z√∂tt sz√©tszerelt j√°t√©kok romjai hevertek, n√©hol pedig bŇĪb√°natos √°llatok m√°szk√°ltak. "Tarr B√©la vid√°mparkja" - gondoltam magamban egy depresszi√≥s teve mellett elhaladva.

Advertisement

Bej√°r√°sra j√∂tt√ľnk, hogy Pers√°nyi Mikl√≥s √°llatkerti fŇĎigazgat√≥ kalauzol√°s√°val megn√©zz√ľk, mi √©p√ľl a tavaly szeptemberben √∂r√∂kre bez√°rt Vid√°mpark hely√©n. "Azonnal megpr√≥b√°ltam bejelentkezni, de a Foursquare-en m√°r nincs Vid√°mpark" - mondta ki NAK fot√≥mŇĪv√©sz az elk√©pzelhet√≥ legborzaszt√≥bb szavakat.

Advertisement

Pers√°nyi irt√≥ hosszan, k√°b√© egy √≥r√°ban √∂sszefoglalta a l√©nyeget, amit most elmes√©lek egy mondatban: az √Āllakert √°tveszi a volt vid√°mparki ter√ľletet, ahol k√∂teles megŇĎrizni p√°r mŇĪeml√©k j√°t√©kot, √≠gy √©vekig itt egyfajta √ļj vid√°mpark lesz p√°r √°llattal, azt√°n meg valami m√°s is.

Advertisement

Eggyel részletesebben:

H√°rom √ľtemben zajlanak itt az esem√©nyek.

1.) Most vill√°mmunk√°val megpr√≥b√°lnak a tavaszi √°llatkerti szezonind√≠t√°sig √°tk√∂lt√∂ztetni n√©h√°ny √°llatot, legink√°bb a simogat√≥ban √©lŇĎket, hogy a gyerekek itt nagy ter√ľleten tudjanak √°llatokat buzer√°lni. √Čs beind√≠tani azokat a megŇĎrzendŇĎ j√°t√©kokat, amik egyr√©szt mŇĪk√∂dnek, m√°sr√©szt nincsenek v√°llalhatatlanul sz√©trohadva. 2015-ig ennyi lesz a v√°ltoz√°s. Erre a r√©szre egy 500-as√©rt lehet bej√∂nni majd √©s j√°t√©konk√©nt 2-400 forintnyi zseton√©rt lehet p√∂r√∂gni. √Āllatvonalon, ha ilyen hamar √∂ssze tudj√°k hozni, a simogat√≥ mellett lesz parasztudvar, vadmalac√≥voda, pisk√°lhat√≥ ŇĎstulok √©s zaklathat√≥ szarvascsapat.

Advertisement

2.) K√∂zben elkezdik fel√©p√≠teni a mostani √Āllatkerthez k√∂zeli 1,5 hekt√°ros s√°von a Mesepark nevŇĪ blokkot. Ez 2015-re k√©sz√ľl el a tervek szerint. Itt nemcsak a fel√ļj√≠tott r√©gi attrakci√≥kon lehet majd j√°tszani, hanem √ļj vurstlij√°t√©kokon is, mondjuk l√°ncos k√∂rhint√°n, haj√≥hint√°n √©s hasonl√≥kon. Lesz klasszikusabb j√°tsz√≥t√©r is, meg kalandpark, √©s itt lesznek a piszk√°lhat√≥ √°llatok is, meg a lovagl√≥helyek, ahol nemcsak az unalmas lovon, hanem szam√°ron, tev√©n meg l√°m√°n is lehet majd szamaragolni, tevegelni √°s l√°magolni, sŇĎt, ha az √Ėk√∂r is √ļgy akarja, √∂k√∂r√∂g√∂lni.

Advertisement

3.) A legnagyobbszab√°s√ļ projekt a j√≥ esetben 2018-ra, durv√°n 15 milli√°rd forintb√≥l elk√©sz√ľlŇĎ Pannon Park, ami a leg√°llatkertszerŇĪbb r√©sz lesz, fŇĎ attrakci√≥k√©nt egy szuper high tech, ŇĪr√°llom√°sszerŇĪ biod√≥mmal, ami egy szubtr√≥pusi kl√≠m√°j√ļ fedett csarnokot jelent dzsungellel, elef√°ntokkal √©s c√°p√°kkal. Hogy ez mi√©rt pannon? Mert p√°r milli√≥ √©ve a k√©sŇĎbbi Magyarorsz√°g nagy r√©sz√©n a sek√©ly Pannon beltenger hull√°mzott, a kl√≠ma szubtr√≥pusi volt √©s kimondhatatlan nevŇĪ √°llatok √©ltek itt. Ezek sajnos kihaltak, √≠gy a √Āllatkert legnagyobb gyarmata azt fogja k√°b√© bemutatni, hogy mi lenne itt, ha nem v√°ltozott volna meg kl√≠ma 73-szor az elm√ļlt p√°rmilli√≥ √©vben √©s most olyan √°llatok √©ln√©nek itt, amik ott √©lnek, ahol most szubtr√≥pusi a kl√≠ma.

Advertisement

Ez m√©g √∂sszefoglalva is rohadt hossz√ļ, √©lŇĎben a t√≠zszerese volt, de v√©gre elindultunk a k√∂rt√ļr√°ra. Ind√≠t√°snak Pers√°nyi fŇĎigazgat√≥ egy e c√©lra odavonszolt tev√©vel m√©diaj√≥pofizott, amennyiben azt mondta neki, hogy "N√©zd meg, ez lesz itt az √ļj helyetek", majd az oparatŇĎr√∂k k√©r√©s√©re ezt megism√©telte.

Advertisement

Pers√°nyi igazi tarrb√©laistk√©nt ut√°lhatja a sz√≠neket, mert t√∂bbsz√∂r vad kirohan√°st int√©zett az egykori park szerinte t√ļl tiritarka √©p√ľletei √©s j√°t√©kai ellen.

Advertisement

Ahogy fokozatosan bej√°rtuk az √≠gy lecsupasz√≠tva meglepŇĎen kicsinek kin√©zŇĎ ter√ľletet, az der√ľlt ki, hogy b√°r a Vid√°mpark m√°r kuty√°t sem √©rdekelt √©s irt√≥ vesztes√©ges volt, kev√©s kiv√©tellel szinte minden nagyobb, √©p√ľletjellegŇĪ attrakci√≥ megmarad, vagy v√°ltozatlan vagy kicsit feltuningolt form√°ban, a f√©mv√°zas j√°t√©kokat viszont elvitt√©k.

Advertisement

M√©g a L√©zerdodzsem kifejezetten unalmas √©s cs√ļnya √©p√ľlete is mŇĪeml√©k. Bel√ľl persze ez is lenyŇĪg√∂zŇĎen n√©zett ki a sz√©trohadt dodzsemp√°ly√°val √©s a mellette t√°rolt r√©gi szellemvas√ļti kocsikkal.

Advertisement

Az eg√©sz megcsonk√≠tott park olyan, hogy ha magyar filmes, kliprendezŇĎ vagy hasonl√≥ mozg√≥k√©pes lenn√©k, vill√°mgyorsan megpr√≥b√°ln√°m kihaszn√°lni a soha vissza nem t√©rŇĎt, √©s snellben leforgatni valamit a kiv√©teles helysz√≠nek egyik√©n.

Advertisement

Advertisement

Az igazi nagy vesztes√©g a legut√≥bbi idŇĎkben a T√ļlvil√°g kapuja n√©ven fut√≥, Indiana Jones-hangulat√ļ kopony√°kkal d√≠sz√≠tett fant√°zia√©p√ľlet, ami a Tanuban a Szocialista Szellem Vas√ļtja volt, √©s amit a lenyŇĪgozŇĎ k√ľlseje ellen√©re lebontanak.

Advertisement

A Hull√°mvas√ļthoz √©rve Pers√°nyi elmes√©lte, hogy a T√ľk√∂r√ļtvesztŇĎ √©s a Mesecs√≥nak is megmaradnak, a fŇĎigazgat√≥ viszont valami√©rt kicenz√ļr√°zn√° a Hupik√©k t√∂rpik√©ket a mes√©k k√∂z√ľl. Egy ilyen j√≥ ked√©lyŇĪ fick√≥t√≥l igaz√°b√≥l meglepett ez a fogcsikorgat√≥ t√∂rpelleness√©g. A Hull√°mvas√ļt legnagyobb √©kess√©ge jelenleg az elŇĎtte elhelyezett, mŇĪgyant√°b√≥l k√©sz√ľlt hatalmas d√°n dog.

Az Elvar√°zsolt Kast√©lyn√°l annyit jegyeztem fel, hogy "J√©, ez baromi ronda". Ez is megmarad, itt kalandp√°lya √©p√ľl √©s a kast√©ly ennek r√©sze lesz.

Advertisement

Az √°llatkerti oldalhoz k√∂zeledve kider√ľlt, hogy a Vid√°mpark √©s az √Āllatkert k√∂z√© be√©kelŇĎdik egy idegen test, az Igazs√°g√ľgyi Orvostani Int√©zet toxikol√≥giai int√©zete, amit Pers√°nyi annyira ut√°l - gondolom meg akarja szerezni - hogy szinte k√∂pk√∂dŇĎs undorral mes√©lte, hogy itt "a m√©rgezett √©s k√°b√≠t√≥szeres hullaszerveket vizsg√°lj√°k." De olyan lekezelŇĎ hangon, mintha szerencs√©tlen szervek lenn√©nek drogosok.

Advertisement

A sok gy√∂ny√∂rŇĪ, rothad√≥ iz√© k√∂z√ľl az egyik legszebb a Kanyarg√≥ nevŇĪ j√°t√©k tetŇĎszerkezete. Sajnos ezt is lebontj√°k.

Advertisement

A Panor√°maker√©k hŇĪlt hely√©n√©l Pers√°nyi negyven√©ves szovjet any√°kat osztogatott az √ļjs√°g√≠r√≥knak, NAK egyet fel is h√ļzott az ujj√°ra. Sajnos csavarokr√≥l volt sz√≥.

√ötk√∂zben irt√≥ sokf√©le, kiss√© LSD-s hangulat√ļ p√©nzt√°rf√ľlk√©t l√°ttunk, ezekbŇĎl remek ki√°ll√≠t√°st lehetne rendezni.

Advertisement

A bej√°r√°s cs√ļcsa egy√©rtelmŇĪen az volt, hogy gyalog v√©gigmehett√ľnk a Barlangvas√ļt s√≠nein √©s soha nem volt k√∂zels√©gbŇĎl n√©zegethett√ľk a J√°nos vit√©z jelenteit.

Advertisement

A legdr√°maibb szitu√°ci√≥ az, amikor a feltŇĪnŇĎen szemita k√ľlsejŇĪ √≥ri√°s l√°tt√°n Kukorica Jancsi kardja ijedt√©ben kett√©hasad.

Advertisement

Advertisement

A Barlangvas√ļt ter√ľlet√©n egy√©rtelmŇĪen t√©lb√ļcs√ļztat√≥ acidpartikat k√©ne tartani. √Čn a csod√°s l√°tv√°nyt√≥l m√°r sz√°razon is szeletelni kezdtem.

A v√©g√©n a sok m√°szk√°l√°s ut√°n kicsit √°llatoztam, a legaranyosabbak a s√ľldŇĎ szarvasok, akik most m√©g boldogok, de nemsok√°ra a s√≠mogat√≥ gyerekek pr√©d√°i lesznek. Mindig z√°rt alakzatban mozognak, m√©g a szomsz√©dos teve f√ļjtat√°s√°t√≥l is mindig egyszerre esnek p√°nikba √©s ugr√°lnak n√©gy l√°bbal a levegŇĎbe. K√∂zben megh√∂kkentŇĎen nedves az orruk.

Advertisement

Most m√©g igaz√°b√≥l nem sok l√°tszik abb√≥l, pontosan mi lesz itt, de az tuti, hogy az elsŇĎ idŇĎszakban, vagyis tavaszt√≥l √°tmeneti, lepattant, bizarr, de hangulatos hely lesz az √Āllatkert-Vid√°mpark-√∂szv√©r. Amivel m√°r megint a kilincsorr√ļak kisgyerekek j√°rnak j√≥l.

(Az √∂sszes csodafot√≥ NAK mŇĪve, kiv√©ve a hasadt kardos J√°nos vit√©zt, az az eny√©m)