A rendv√©delmi erŇĎk kedd hajnalra √°ldozatok n√©lk√ľl visszafoglalt√°k a megyei adminisztr√°ci√≥ √©p√ľlet√©t Harkovban, a donyeckit viszont m√©g tartj√°k a l√°zad√≥k. Itt Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere vette kez√©be a peacemakeri feladatokat.

√ćrtam m√°r r√©gebben, hetekkel ezelŇĎtt, hogy az ukr√°n oligarch√°knak egy√°ltal√°n nem √©rdek√ľk Oroszorsz√°ghoz csapatni a nett√≥ orosz nyelvŇĪ Keletet, √©s a legfrissebb esem√©nyek is arra utalnak, hogy nem besz√©ltem komplett h√ľlyes√©get. Ahmetovr√≥l tudj√°tok, kicsoda, ugye? A keletukr√°n ipar elsŇĎ sz√°m√ļ birtokosa √©s mŇĪk√∂dtetŇĎje, akit mellesleg a Sahtar Donyeck futball- √©s a Donbassz Donyeck j√©gkorongklubok tulajdonosak√©nt is ismer√ľnk. Na most ŇĎ maga szem√©lyesen √ļgy d√∂nt√∂tt, ahelyett, hogy √°taludn√° az √©jszak√°t, ink√°bb megpr√≥b√°lja megakad√°lyozni, hogy eldurvuljanak az esem√©nyek a v√°ros√°ban. T√°rgyalt a t√ľntetŇĎkkel, Jarema minisztereln√∂k-helyettessel √©s a rendfenntart√≥kkal, √©s v√©g√ľl elmaradt az elfoglalt adminsz√©kh√°z ostroma, nem l√∂v√∂ld√∂ztek, nem folyt v√©r. Rinat Ahmetov egy igazi hŇĎs.

Az sem volt v√©letlen kor√°bban, hogy ugyanitt Szerhij Tarut√°t, a m√°sik szuperoligarch√°t nevezt√©k ki az adminisztr√°ci√≥ vezetŇĎj√©v√©, hiszen az egys√©ges Ukrajna fenntart√°sa t√©nyleg a bizniszmenek √©rdeke elsŇĎsorban. Ha valakiknek van okuk tartani Putyint√≥l, h√°t ŇĎk azok. Kisebb szem√©tdombon komfortosabb √©rz√©s nagy kakasnak lenni, mint nagyon kicsinek, √©s vannak oroszorsz√°gi milli√°rdossorsok, amik nem tŇĪnhetnek vonz√≥nak DonyeckbŇĎl, Luhanszkb√≥l vagy Harkovb√≥l n√©zve.

De m√©g mindig annyi a forgat√≥k√∂nyv, mint a nyŇĪ. M√©g tegnap d√©lut√°n az orosz v√©delmi bizotts√°g Ozerov nevŇĪ eln√∂ke megjegyezte, csapataik biztosan nem vonulnak be Ukrajn√°ba, mindaddig, am√≠g az ENSZ Biztons√°gi Tan√°csa felhatalmaz√°st nem ad erre. Nos, a b√©kefenntart√°snak egyelŇĎre nem j√∂tt el az ideje, ahhoz m√©giscsak ki kellene t√∂rnie a polg√°rh√°bor√ļnak, hogy k√©sz√ľlŇĎdhessenek a sz√≠nes sisakosok. Mondjuk ha megt√∂rt√©nne, azon a terepen otthonosabban mozoghatn√°nak az oroszok, mint b√°rki nyugat-eur√≥paiak, √ļgy ker√ľlhetn√©nek birtokon bel√ľlre, hogy √©szre sem lehetne venni.

Viszont azt hiszem, m√©g nincs √©rtelme ilyen messzire elmenni, ilyen gyorsan legal√°bbis biztosan nincs. (Azt√°n az is lehet, hogy m√°r ma r√°m c√°fol az √©let.) EgyelŇĎre az a k√©rd√©s, lehet-e t√©nyleg t√∂megess√© tenni √©s durv√°n v√©ress√© provok√°lni a megmozdul√°sokat. Ebben a pillanatban az a gyan√ļm, hogy nem k√∂nnyen. Donyeckben √©s k√∂rny√©k√©n t√∂meg vasmunk√°sokb√≥l √©s b√°ny√°szokb√≥l lehet, √©s ŇĎk egyelŇĎre visszafogottak. Egyik k√©pviselŇĎj√ľk azt mondta: a b√°ny√°szoknak nem kell Oroszorsz√°g, a b√°ny√°szok Ukrajn√°t akarj√°k. EgyszerŇĪ, hogy mi√©rt. Az√©rt, mert az oroszok sz√°m√°ra a sz√©nb√°ny√°szat nem priorit√°s, egy pillanat alatt megsz√ľntetn√©k az √°gazat dot√°ci√≥j√°t, bez√°rn√°k a t√°rn√°kat, √©s mindenki ott √°llna megf√ľr√∂dve, puc√©ran, √ľres zsebbel.

Advertisement

M√©g egy h√≠r: Jos√© Manuel Barroso, a Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke h√©tfŇĎ este l√©nyeg√©ben azt mondta, bocs, Ukrajna, sem pillanatnyilag, sem a k√∂zelj√∂vŇĎben nem lehetsz az Eur√≥pai Uni√≥ tagja. De a t√°rsul√°si szerzŇĎd√©s alapj√°n is fogunk neked seg√≠teni, tette hozz√° bar√°ts√°gosan.

Az oroszoknak tov√°bbra sincs okuk sietni sehova. Lehet, hogy most ellens√©gek az ukr√°nokkal, de n√©h√°ny √©ven bel√ľl √∂sszebar√°tkoznak megint.

Nincs. M√°s. V√°laszt√°suk.