A jelenetet a nemsok√°ra iTunes-on megjelenŇĎ Stretch c√≠mŇĪ filmben adja elŇĎ Brooklyn Decker √©s Patrick Wilson.

Ralph Fiennest egy 2006-os t√©v√©s interj√ļj√°ban k√©rdezte meg egy fiatal sz√≠n√©szpal√°nta, hogy milyen √©rz√©s szexjelenetet forgatni. Fiennes azt mondta, az Egy kapcsolat v√©g√©ben Julianne Moore-ral az volt a strat√©gi√°juk, hogy sokat nevettek az intim jelenetek forgat√°sa k√∂zben. Ugyanakkor azt is hozz√°tette, a sz√≠n√©sz sz√°m√°ra ez egy nagyon kiszolg√°ltatott √©s fesz√ľlt helyzet. Majd azzal viccelte el a k√©rd√©st, hogy David Nivennek szok√°s tulajdon√≠tani a sztorit, miszerint √°ll√≠t√≥lag azt mondta sz√≠n√©sznŇĎ partner√©nek egy szexjelenet forgat√°sa elŇĎtt, hogy eln√©z√©s√©t k√©rem, ha felizgat√≥dom, √©s akkor is, ha nem.

Erre a t√∂rt√©netre r√≠mel Gavin Polone amerikai filmproducernek a Vulture-ben megjelent cikke, amelyben k√©t amerikai sz√≠n√©sznŇĎt √©s egy sz√≠n√©szt faggat a t√©m√°r√≥l. Annak √©rdek√©ben, hogy ŇĎszint√©n besz√©ljenek szexjelenetekkel kapcsolatos tapasztalataikr√≥l, n√©v n√©lk√ľl nyilatkoztak neki. Az anonim sz√≠n√©sz azt mes√©li el, hogy a jelenet forgat√°sa elŇĎtt m√°r volt k√∂lcs√∂n√∂s rokonszenv a sz√≠n√©sznŇĎvel, √°m amikor forgat√°s k√∂zben az idegess√©gtŇĎl nem volt mereved√©se, partnere m√©giscsak negat√≠v jelz√©sk√©nt vette a dolgot, √©s kapcsolatuk m√°r sosem lett a r√©gi.

Az ebben az interj√ļban megsz√≥lal√≥ sz√≠n√©szek is egybehangz√≥an √°ll√≠tj√°k, amit Ralph Fiennes is hangs√ļlyoz: szexjelenetet forgatni fesz√ľlt √©s neh√©z dolog. Ugyanakkor abban is megegyezik a tapasztalatuk, hogy gyakori sz√≠n√©szek k√∂zt a viszony kialakul√°sa, fŇĎk√©nt, ha intim jelenetekben is r√©szt kell venni√ľk. Az egyik n√©vtelen√ľl nyilatkoz√≥ sz√≠n√©sznŇĎ szerint a rendezŇĎk is r√° szoktak j√°tszani erre azzal, hogy olyan sz√≠n√©szeket v√°lasztanak ilyen szerepekre, akik k√∂z√∂tt elk√©pzelhetŇĎnek tartj√°k a k√©mi√°t.

Vaj és megaláztatás

Nem ez volt a helyzet a huszadik sz√°zad egyik legnagyobb hat√°s√ļ filmje, az Utols√≥ tang√≥ P√°rizsban eset√©ben. Marlon Brando √©s az akkor mind√∂ssze 19 √©ves Maria Schneider felzaklat√≥ szexjelenet√©rŇĎl a sz√≠n√©sznŇĎ √©lete v√©ge fel√© nyilatkozott. Eszerint teljesen v√°ratlanul √©rte ŇĎt a forgat√≥k√∂nyvben nem is szereplŇĎ jelenet, amelyben Brando vajat haszn√°l s√≠kos√≠t√≥nak. Schneider szerint a jelenet Brando √∂tlete volt, √©s egy kicsit megerŇĎszakolva √©rezte mag√°t forgat√°s k√∂zben. Szerencs√©re csak egyszer forgattuk le, tette hozz√°.

Advertisement

Nem tudni, mi az igazs√°g ebben az √ľgyben, hiszen Schneider kor√°bban pozit√≠vabban nyilatkozott a Brand√≥val k√∂z√∂s munk√°j√°r√≥l. Mindenesetre sokatmond√≥, hogy a rendezŇĎ, Bernardo Bertolucci egy t√©v√©s interj√ļban azt mondta az esetrŇĎl, bŇĪntudatot √©rez a t√∂rt√©ntek miatt ‚Äď ugyanakkor ma is leforgatn√° ezt a jelenetet. Azt is mondta, hogy az√©rt nem sz√≥ltak Schneidernek idej√©ben a vajas-erŇĎszakos jelenetrŇĎl, mert nem a sz√≠n√©sznŇĎ, hanem a l√°ny √©rzelmeit akarta l√°tni a v√°sznon. SŇĎt: a megal√°zott nŇĎ reakci√≥it.

Mindenki d√∂ntse el maga, hogy ezek ut√°n mit gondol a mŇĪv√©szi szabads√°gr√≥l.

Amikor tényleg szex a szex

Vannak esetek, amikor a szex a v√°sznon igaz√°b√≥l megt√∂rt√©nik a szereplŇĎk k√∂z√∂tt. Az egyik h√≠res p√©lda a nem megj√°tszott szexjelenetekre a Romance c√≠mŇĪ 1999-es francia mŇĪv√©szfilm, melyben Caroline Ducey sz√≠n√©sznŇĎ v√°llalta a behatol√°sokkal j√°r√≥, sokszor √©rzelmileg igen megrend√≠tŇĎ jeleneteket.

Advertisement

Egy m√°sik jellemzŇĎ kateg√≥ri√°t k√©peznek a filmeknek, amelyek sor√°n a rendezŇĎ porn√≥sz√≠n√©szekkel j√°tszatja el a naturalisztikus szexjeleneteket. Lars von Trier az Antikrisztusban p√©ld√°ul ezt a megold√°st v√°lasztotta.

A magyar filmt√∂rt√©netbŇĎl nevezetes sztori, amikor P√°lfi Gy√∂rgy Taxidermi√°j√°nak egyik jelenet√©ben t√∂rt√©nik k√∂z√∂s√ľl√©s, √©s a film bemutat√≥jakor voltak, akik azt gondolt√°k, a szereplŇĎ Moln√°r Piroska t√©nyleg elj√°tszotta ezt a jelenetet. T√∂bbek k√∂zt a Velvetnek adott interj√ļj√°ban tiszt√°zta a k√©rd√©st, miszerint ebben esetben is azt t√∂rt√©nt, hogy a rendezŇĎ porn√≥sz√≠n√©szekkel forgatott.

Advertisement

(Am√ļgy ha m√°r porn√≥, a t√©m√°ban aj√°nlom Louis Theroux BBC-nek k√©sz√≠tett nagyszerŇĪ dokumentumfilmj√©t, Twilight of the Porn Stars c√≠mmel.)

Annyi biztos, hogy amikor sz√≠n√©szek arccal √©s n√©vvel nyilatkoznak a k√©rd√©srŇĎl, rendszerint olyasmikkel √ľtik el a t√©m√°t, hogy szerencs√©re a jelenetbeli partner√ľk √©s a rendezŇĎ olyan j√≥ fejek voltak, √©s nem jelentett k√ľl√∂n√∂sebb neh√©zs√©get a feladat. A fenti t√∂rt√©netekbŇĎl l√°that√≥, az igazs√°g k√∂zelebb √°llhat ahhoz, amit a n√©zŇĎ is gondol ilyenkor: szexjelenetet forgatni neh√©z, √©rzelmileg felkavar√≥ feladat.

[Nem tudom, hogy az olvas√≥k k√∂zt vannak-e sz√≠n√©szek vagy filmes emberek, de ha igen, b√°tran kommentezzenek ŇĎk is. A Cink-en lehet teljesen anonim m√≥don is kommentezni. Direkt az√©rt, hogy teljes biztons√°gban maradhasson a hozz√°sz√≥l√≥. Sz√≥val csak b√°tran.]