This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Egy videó, ami megrengeti a történelmet: az SZDSZ-től lopták a tankot!

Nem is értem, hogy sikkadhatott el ez az információ, ami mindent más megvilágításba helyez, amit a 2006. őszi zavargásokról tudni véltünk. Pedig benne volt az RTL Klub híradójában! Nézzétek csak meg, mit mond az ember, aki ott volt a legforradalmibb jelenet sűrűjében.

Advertisement

Biztosan emlékeztek rá: az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után mozgalmas események követték egymást Magyarország fővárosában. Több hullámban döntöttek a cselekvés mellett különböző elemek, és a legröhejesebb pillanat az volt, amikor néhányan elkötöttek egy tankot.

A forradalmi téma ma kétszer is előkerült – előbb Kövér, utóbb Varju László jóvoltából –, és az utóbbi megnyilvánulásáról szóló poszt alatt Pereputty olvasó előhozakodott a történelmi bombával. Amit még anno mentett el és most töltött fel. Negyvenkét másodperc, amiből kiderül, hogy a tank rendes tank volt, láncon ment és összetörtek mindent vele. De ez még hagyján, mert az igazi nóvum az, hogy ott állt az SZDSZ udvarán, és nem került semmibe beröffenteni.

Advertisement

Hogy hogy is nézett ki az akció, azt bizonyára mindenki látta:

Itt szeretném megjegyezni: volt egy rokonom, aki az MDF-piacot mindig SZDSZ-piacnak mondta. Ezzel természetesen nem azt kívánom állítani, hogy a forradalmárok valójában az MDF-től lopták a harcjárművet.

Advertisement

Ja, hogy hogy is volt ez valójában 2006. október 23-án délután? Röviden így:

17:45 körül a Városháza téren kiállított korabeli 1956-os járműveket toltak a tüntetők az útra torlasz gyanánt, tíz perccel később pedig sikerült is beindítaniuk egy T-34-es tankot, mely még az 1956-os forradalomban is részt vett. A rendőrség és a Hadtörténeti Múzeum előszörre még azt állította, hogy a harckocsit sorba kötött akkumulátorokkal és szakértő kezek segítségével indították be, sőt még üzemanyagot is töltöttek bele. Ezek egyike se bizonyosodott be, mivel a T-34-es beindításához nincs szükség akkumulátorra, illetve elegendő gázolaj is volt a járműben. A páncélos néhány zászlót lobogtató emberrel a tetején és több száz lelkes tüntető által követve megindult a vízágyúk és a rendőrsorfal felé. A járművet vezető 65 éves Horváth György nyugalmazott harckocsizó száz méter megtétele után megállt, de nem azért, mert elfogyott az üzemanyaga, hanem mert túl veszélyesnek ítélte a furikázást. Ekkor a megrémült rendőrök gumilövedékeket és 30–50 könnygázgránátot lőttek pár másodperc alatt a tüntetők közé, hogy megállítsák a rohamot, sikerrel, majd egyből ellentámadtak, a már álló tankot is körbevették és visszafoglalták. Horváth Györgyöt a rendőrök kirángatták a tankból és megverték.

Share This Story

Get our newsletter