T√≠zmilli√°rd forintb√≥l, amennyibe a gombam√≥d szaporod√≥ √ļj stadionok ker√ľlnek, egy √©vre odaadj√°k a vil√°g legnagyobb, legismertebb focicsapatainak mezszponzor√°ci√≥j√°t. H√ľly√©k vagyunk, ha nem erre k√∂ltj√ľk.

2014-ben 168,6 milli√°rd forintot fog a magyar √°llam a magyar sport t√°mogat√°s√°ra elk√∂lteni. Ennek hatalmas r√©sz√©t a rossz, korrupt, senkit nem √©rdeklŇĎ magyar focira. Tegy√ľk egy pillanatra f√©lre, hogy erk√∂lcs√∂s dolog-e egy√°ltal√°n kont√©nernyi k√∂zp√©nzt k√∂lteni szabadidŇĎs tev√©kenys√©gre, mert ez ellen √°g√°lni jelenleg k√∂r√ľlbel√ľl annyira √©rtelmes, mint a z√°port szidni. Ha egy orsz√°gban a minisztereln√∂ki faluban akkora stadion √©p√ľl, hogy abban minden helyi lakos farpof√°j√°ra jut egy √ľl√©s, akkor abban az orsz√°gban k√∂zp√©nz fog focira menni, √©s k√©sz.

De akkor m√°r k√∂lts√ľk el √©rtelmesen. Nagy stadionokat √©p√≠teni rossz, belf√∂ldi sz√≠nvonal√ļ csapatok meccseinek, amikre p√°r sz√°z ember k√≠v√°ncsi, darabonk√©nt t√≠zmilli√°rdokb√≥l? Ha az a c√©l, hogy a foci √©s Magyarorsz√°g √∂sszekapcsol√≥djon, √©rdemes nagyvonal√ļbban gondolkozni ‚Äď sokkal kevesebb p√©nzbŇĎl.

A fociban van n√©h√°ny glob√°lis m√°rka. K√∂z√ľl√ľk kell v√°lasztani, √©s a Real Madridn√°l nincs jobb v√°laszt√°s. T√∂bb sz√°zmilli√≥ ember k√∂veti a csapat √©let√©t az eg√©sz vil√°gon, feh√©r mez√ľk√∂n remek√ľl mutatn√°nak Magyarorsz√°g sz√≠nei, r√°ad√°sul t√∂rt√©nelm√ľk egyik legh√≠resebb j√°t√©kosa Pusk√°s Ferenc volt ‚Äď madridi √©veiben kapta a mostan√°ban Magyarorsz√°gon is feltŇĪnŇĎ becenev√©t, a Panch√≥t. A vil√°g t√°voli cs√ľcskeit j√°rva arra nincs sok es√©ly, hogy egy tetszŇĎleges j√°r√≥kelŇĎ nemzetkarakterol√≥giai elemz√©ssel k√∂sz√∂nj√∂n a tavaly okt√≥beri 8-1-es hollandok elleni szop√°s aprop√≥j√°n, de azt t√©nyleg minden k√ľlf√∂ldi tudja, hogy Puszkasz, gulas, oooh, the steam baths.

Advertisement

Hogy mindez mennyibe lenne, arról a Forbes készített összeállítást. Ezek általában három-öt évre szóló megállapodások, nem minden évben ugyanakkora az összeg, így jönnek ki forintban az éves átlagok:

Ezek j√≥ nagy sz√°mok, de m√©g nagyobbak azok, amiket a most √©p√ľlŇĎ magyar focip√°ly√°k√©rt fizet√ľnk: a debreceni 11,5 milli√°rd forintba, az √ļj Fradi-p√°lya 13,5 milli√°rd forintba fog ker√ľlni. Lehet boh√≥ckodni az ezekbŇĎl visszafoly√≥ ad√≥val, de a nagys√°grend l√°tszik: egyetlen, minden bizonnyal rossz, senkit nem √©rdeklŇĎ focimeccseknek otthont ad√≥ stadion √°r√°b√≥l a magyar √°llam egy √©vre megvehetn√© a Real Madrid mez√©t. Valahogy √ļgy, ahogy kauk√°zusi bar√°tunk, Azerbajdzs√°n √©vi 2,4 milli√°rd forint√©rt megvette az Atl√©tico Madrid mez√©t tavaly janu√°rban:

Advertisement

A Real Madrid dr√°g√°bb lenne, de m√©g √≠gy is mindenki j√≥l j√°rna. A csapatot k√∂vetŇĎ sz√°zmilli√≥k h√©trŇĎl h√©tre l√°tn√°k a szem√ľk sark√°b√≥l Magyarorsz√°g nev√©t √©s a nemzeti trikol√≥rt. Orb√°n Viktor m√©g az eddigin√©l is jobb helyrŇĎl n√©zhetn√© a Bajnokok Lig√°ja fontos meccseit. A focit szeretŇĎ magyar ember m√°r eddig is jobban tette, ha meccsre j√°r√°s helyett keresett egy streamet az angol, a spanyol vagy a n√©met bajnoks√°g meccseihez, √©s ha a spanyolt v√°lasztja, √©s fog√©kony az ilyesmire, mostant√≥l b√ľszkes√©get is √©rezhet, hogy l√°m, Pusk√°s sikerei ut√°n ism√©t egym√°sra tal√°lt Magyarorsz√°g √©s a csapat.

Egy j√≥l megv√°lasztott √ľzenettel pedig m√©g gazdas√°gpolitikai kommunik√°ci√≥t is folytathatunk. 8-10 milli√°rd forint k√∂zp√©nz iszony√ļ sok, de √≠gy legal√°bb √©rtelmesen lenne elk√∂ltve. Ha m√°r minden √°ron focira kell.

A címlapképet Mike Ehrmann/Getty Images fotójának felhasználásával Illés Etele készítette. A másik kép: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images