This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Egy tényt tárt fel a Heti Válasz a "bánki gyerekekről"

Illustration for article titled ​Egy tényt tárt fel a Heti Válasz a bánki gyerekekről

Soha nem fogod kitalálni. Azt, hogy zsidók voltak.

A különösen undorítóra sikerült online felvezetés után megjelent a nagy tényfeltáró anyag a nyomtatott HV-ben a Leveleki Eszter által elindított nyáritábor-mozgalomról, ami most azért lett érdekes téma, mert a 444-en Magyari Péter által leleplezett pedofil-zaklató trefortos tanár is a mozgalom tagja volt, egy bánki utódtábort vezetett, és itt is zaklatta a rábízottakat.

Advertisement

A Sümegi Noémi által írt print cikk annyira nem ízléstelen, mint Bódis András netes felvezetője. De nem is derül ki belőle igazából semmi izgalmas, vagy új, pedig a téma továbbra is fontos, drámai és van benne még bőven megírnivaló.

Advertisement

A cikk fő problémája az, hogy a szerzőt eléggé lebénítja a saját prekoncepciója, miszerint ez az egész az események idején ugye még nem is létező "budapesti balliberális elit" ügye, így kiválóan alkalmas, hogy konkrét vádak megfogalmazása nélkül undorító színben lehessen lefesteni egy, a Heti Válasz kedvenc politikai tömbjével szembenálló társadalmi csoportot. A cikk ajánlójától kezdve tele van olyan utalgatásokkal, elharapott megjegyzésekkel, amik mind egy irányba mutatnak: miszerint ezek, akik pedótáborokba küldték a gyerekeiket, régen is furcsa kapcsolatban álltak a komcsi hatalommal, később meg nagyon összetartottak. Már a cikk bevezetőjében ott a kulcsmondat:

"A mai balliberális elit több tagja ezekben a szocializmus idején különös módon megtűrt alternatív táborokban szocializálódott."

Advertisement

A témára a szező a cikk közepén visszatér:

"Utólag is nehéz elképzelni, hogyan működhetett a pártállamban egy szájhagyomány útján szerveződő magántábor, amikor az ifjúsági nevelés kizárólagos terepe a rendszerváltásig a kisdobos- és úttörőmozgalom volt, minden mást, például az egyházi szervezésű táborokat is üldözték."

Advertisement

És azonnal meg is adja a választ a saját szónoki felvetésére:

"Némi magyarázatul szolgálhat, hogy a pipeclandiek között mindig nyaralt olyan kádergyerek, akinek a jelenléte segített."

Advertisement

Klasszul hangzik és kerek. Én azt ugye nem tudhatom, mi segített a pipeclandiaknak, talán tényleg a kádergyerekek, azt viszont pontosan látom, mit akar itt elülteni a fejemben a szerző.

Az csak a pechje, hogy egyes olvasói, mint én is, már éltek akkoriban, sőt érintettek is voltak, így tudják, hogy amit leírt, az eleve nem igaz. Mármint ami az egyházi táborok üldözésére vonatkozik.

Advertisement

Én lelkes ministráns, katolikus kisközösséges és hittanos voltam egész kiskoromban, végig a hetvenes-nyolcvanas években, egy teljesen átlagos józsefvárosi templomban, ami, garantálom, nem állt a zsidó kommunisták irányítása alatt. Vagy ki tudja! A nyári hittantábor mindenesetre teljesen természetes dolog volt, az év egyik legfontosabb eseménye, ahol fiatal katolikusok seregei szerezték az első szexuális élményeiket, jó esetben egymástól. Én ott smackóztam és cigiztem életemben először. Bár volt úgynevezett életgyónás is, és máig majdnem emlékszem a vármétázás szabályaira is. Lehet, hogy a kommerek gyűlölték a táborainkat, de üldözni a szó szigorú értelmében garantáltan nem üldözték, pedig az tuti, hogy rühellték a papokat, sőt ezer százalék, hogy jobban, mint az Trefort tanárait.

Szóval a cikk végig lebegteti ezt a "vajon miért rendezhettek ezek olyat, amit akkoriban más nem" vonalat, ami egyszerűen hamis felvetés és kizárólag hangulatkeltésre jó.

Advertisement

De ez mind eltörpül a cikk lényegi tényfeltárása mellett:

Illustration for article titled ​Egy tényt tárt fel a Heti Válasz a bánki gyerekekről
Advertisement

(A "Bánki gyerek nyaral" című illusztráció az én művem)

Share This Story

Get our newsletter