Mégpedig az, hogy a baloldali pártok milyen eredményeket érnek el egymáshoz képest.

A t√∂bbi szerintem mell√©kes. Teljesen mindegy, mekkora lesz a r√©szv√©tel, a Fidesz akkor is elviszi a mand√°tumok fel√©t, ha vacak harminc sz√°zal√©k k√∂rny√©ki, meg akkor is, ha magasabb. Azt per pillanat neh√©z elk√©pzelnem, hogy az MSZP ne j√°tsszon szoros meccset a Jobbikkal ‚Äď b√°r ti n√©h√°ny hete m√°r azt mondt√°tok egy szavaz√°son, hogy sim√°n lehet belŇĎl√ľk kisp√°rt ‚Äď, √ļgy √©rtem, kor√°ntsem vagyok biztos ut√≥bbi laza m√°sodik hely√©ben, igaz, nem is lepŇĎdn√©k meg, ha a z√°szl√≥√©getŇĎk f√∂l√©nye meggyŇĎzŇĎ lenne a v√©g√©n. √ögyhogy itt is √©rdekes, hogy Mesterh√°zy Attila mire megy, √©s fŇĎleg, hogy mi lesz vele azut√°n.

De a legizgalmasabb az, hogy egym√°shoz k√©pest hogyan z√°r a paletta nem jobbos r√©sze. Enn√©l jobb k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s a vil√°gon nincs, mint amilyen a m√°jus 25-ei √≥ri√°smint√°s lesz. Bajnai Gordon Egy√ľtt-PM-vezetŇĎ meg is fogalmazta szombati kamp√°nynyit√≥j√°n: a t√©t az, hogy "ki milyen szerepet kap a meg√ļj√≠t√°sban, a v√°laszt√≥k d√∂nthetnek arr√≥l, hogy a most k√ľl√∂n indul√≥ korm√°nyv√°lt√≥k k√∂z√ľl kinek mekkora s√ļlya legyen az ellenz√©ki oldal √ļjratervez√©s√©ben".

Advertisement

√Čn magam nemcsak a h√°rom sz√©tszaladt sz√∂vets√©gest versenyeztetem ebben a bajnoks√°gban, musz√°j ide sorolnom az LMP-t b√≥nusznak, nem kis r√©szben ugyanazokra a szavaz√≥kra hajtanak ŇĎk is. A parlamenti v√°laszt√°sok elŇĎtti nagy korm√°nyv√°lt√≥ √∂sszeborul√°snak is k√∂sz√∂nhett√©k Schiffer√©k, hogy meglett az a legend√°s √∂t sz√°zal√©k, √≠gy most tal√°n gyeng√ľltek a poz√≠ci√≥ik. Vagyis: most vajon meglesz-e √©ppen ez az √∂t sz√°zal√©k nekik √©s mindannyiuknak, ami n√©lk√ľl nincs EP-mand√°tum?

Kicsit sem csod√°lkozn√©k, ha lenne k√∂zt√ľk, aki hatalmasat koppan v√©g√ľl, √©s nem felt√©tlen√ľl az LMP-re gondolok. Az MSZP-n k√≠v√ľl mindh√°rmukat fenyegeti ilyen vesz√©ly, az Egy√ľtt-PM-et is, a Demokratikus Koal√≠ci√≥t is. Persze nem kell ezt t√ļlspil√°zni, egy EP-s buk√°s m√©g nem mindennek a v√©ge, r√°ad√°sul a k√∂vetkezm√©nyekre sincs s√©ma. Nem ugyanazt hozn√° a sz√≠v√°s Gyurcs√°nynak, amit Schiffernek vagy Bajnainak.

Advertisement

Mindegy, a l√©nyeg, hogy k√≠v√°ncsian figyelem az √ľzeneteket ‚Äď tudt√°tok p√©ld√°ul, hogy a DK Eur√≥pai Egyes√ľlt √Āllamokban gondolkodik, az Egy√ľtt-PM pedig ellenkezŇĎleg? ‚Äď √©s az es√©lyek alakul√°s√°t. √ögy vagyok ezzel is, mint egy futball-vb-vel. T√∂kre √∂r√ľln√©k ‚Äď puszt√°n a sz√≠nvonalasabb, vag√°nyabb sz√≥rakoz√°s v√©gett is ‚Äď, ha a kicsik megijeszten√©k a nagyokat. Hogy ne mindig a brazilok, a n√©metek vagy a spanyolok nyerjenek, az rohadt unalmas.

Na és szerintetek ki lesz a legjobb nem jobbos?

Advertisement

Na és a leggyengébb, az vajon ki lesz?

Advertisement

Fotó: Soós Lajos/MTI