Illustration for article titled Egy tényleg izgalmas kérdése van az európai parlamenti választásnak

Mégpedig az, hogy a baloldali pártok milyen eredményeket érnek el egymáshoz képest.

Advertisement

A többi szerintem mellékes. Teljesen mindegy, mekkora lesz a részvétel, a Fidesz akkor is elviszi a mandátumok felét, ha vacak harminc százalék környéki, meg akkor is, ha magasabb. Azt per pillanat nehéz elképzelnem, hogy az MSZP ne játsszon szoros meccset a Jobbikkal – bár ti néhány hete már azt mondtátok egy szavazáson, hogy simán lehet belőlük kispárt –, úgy értem, korántsem vagyok biztos utóbbi laza második helyében, igaz, nem is lepődnék meg, ha a zászlóégetők fölénye meggyőző lenne a végén. Úgyhogy itt is érdekes, hogy Mesterházy Attila mire megy, és főleg, hogy mi lesz vele azután.

Advertisement

De a legizgalmasabb az, hogy egymáshoz képest hogyan zár a paletta nem jobbos része. Ennél jobb közvélemény-kutatás a világon nincs, mint amilyen a május 25-ei óriásmintás lesz. Bajnai Gordon Együtt-PM-vezető meg is fogalmazta szombati kampánynyitóján: a tét az, hogy "ki milyen szerepet kap a megújításban, a választók dönthetnek arról, hogy a most külön induló kormányváltók közül kinek mekkora súlya legyen az ellenzéki oldal újratervezésében".

Én magam nemcsak a három szétszaladt szövetségest versenyeztetem ebben a bajnokságban, muszáj ide sorolnom az LMP-t bónusznak, nem kis részben ugyanazokra a szavazókra hajtanak ők is. A parlamenti választások előtti nagy kormányváltó összeborulásnak is köszönhették Schifferék, hogy meglett az a legendás öt százalék, így most talán gyengültek a pozícióik. Vagyis: most vajon meglesz-e éppen ez az öt százalék nekik és mindannyiuknak, ami nélkül nincs EP-mandátum?

Advertisement

Kicsit sem csodálkoznék, ha lenne köztük, aki hatalmasat koppan végül, és nem feltétlenül az LMP-re gondolok. Az MSZP-n kívül mindhármukat fenyegeti ilyen veszély, az Együtt-PM-et is, a Demokratikus Koalíciót is. Persze nem kell ezt túlspilázni, egy EP-s bukás még nem mindennek a vége, ráadásul a következményekre sincs séma. Nem ugyanazt hozná a szívás Gyurcsánynak, amit Schiffernek vagy Bajnainak.

Mindegy, a lényeg, hogy kíváncsian figyelem az üzeneteket – tudtátok például, hogy a DK Európai Egyesült Államokban gondolkodik, az Együtt-PM pedig ellenkezőleg? – és az esélyek alakulását. Úgy vagyok ezzel is, mint egy futball-vb-vel. Tökre örülnék – pusztán a színvonalasabb, vagányabb szórakozás végett is –, ha a kicsik megijesztenék a nagyokat. Hogy ne mindig a brazilok, a németek vagy a spanyolok nyerjenek, az rohadt unalmas.

Advertisement

Na és szerintetek ki lesz a legjobb nem jobbos?

Advertisement

Na és a leggyengébb, az vajon ki lesz?

Advertisement

Fotó: Soós Lajos/MTI

Share This Story

Get our newsletter