Négy százalékot dob átlagosan egy település éjszakai fénykibocsátásán, ha szülöttjéből országának vezetője lesz – derült ki egy szellemes ausztrál tanulmányból. Csóró diktatúrákban ez akár 30% is lehet.

Advertisement

126 ország vezetőjének szülőfaluját vizsgálta 38 427 régió viszonylatában a melbourne-i Monash Egyetem közgazdásza, Paul Raschky, és azt találta, hogy egy település GDP-je átlagosan 1%-kal, éjszakai fénykibocsátása pedig 4%-kal nő, ha egy onnan származó emberből országának vezetője lesz. A fényadatokat 1992 és 2009 közötti műholdképek segítségével elemezték, úgyhogy Felcsút még valószínűleg nincs benne.

Advertisement

Minél szegényebb persze egy ország, annál drámaibb a kép. Afrikai és ázsiai diktatúrákban 30%-ot is dobott a szülőfalu éjszakai fényerején a nagy ember segítő keze, míg a GDP-n 9%-ot emelt.

A legextrémebb példa Mobutu Sese Seko volt kongói diktátor szülőfaluja a dzsungel közepén, Gbadolite, ami Concorde-kompatibilis repülőteret is kapott a rózsaszín paloták mellé, mert Mobutu és Mobutuné azzal szeretett vásárolni járni Párizsba. Elűzetése és halála után a fények aztán kihúnytak.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter