This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Illustration for article titled Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Egész héten sztrájkolnak a nagy gyorséttermek dolgozói az Egyesült Államokban. Kétszer akkora minimálbérben reménykednek, és most azt is kiszámolták, nem szökne az egekbe a hamburgerek ára, akármennyire is ezt hangoztatják a nagykutyák.

Advertisement

A McDonald's alaposan ráfaragott, amikor július elején közétett egy zsiga marcelli túlzásokkal teli táblázatot arról, hogyan tudnának gazdaságosabban megélni a McDonald's dolgozói. A segítő szándékú, de bántóan ostoba táblázat felbőszítette a minimálbéren tengődő alkalmazottakat, és komoly vitát indított a minimálbér emelésének szükségességéről. Ezen a héten több száz McDonald's alkalmazott vonult az utcára a Burger King, a KFC, a Domino's Pizza és a Wendy's gyorsétteremláncok dolgozóival karöltve. Egész héten áll majd a bál, legalább 22 városban.

A minimálbér jelenleg 7,25 dollárt jelent óránként. Forintban ez 1.500 forintnyi összeg, a hazai viszonyokkal való összehasonlítás körülményes, de például így lehetne sarkosan szemléltetni: nálunk 564 forint a minimálbér órabér esetén és 830 forint a Big Mac, míg az Egyesült Államokban 1580 forint a minimál órabér és 875 forint a Big Mac. De megélni nehezebb, oké? Az amerikai sztrájkolóknak már az étel és az lakbér között kell választaniuk, szóval 15 dolláros minimálbér a cél.

Advertisement
Illustration for article titled Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Arnobio Morelix, a Kansas-i Egyetem kutatója a McDonald's hivatalos jelentései alapján modellezte és kiszámolta, hogyan látszódna meg a szendvicsárakon az alkalmazottak fizetésemelése. Ha tényleg kétszeresére nőne a minimális órabér, a 875 forintos Big Macből 1.000 forintos Big Mac lenne, a Big Mac menü pedig 1.230 forint helyett 1.450 forintba kerülne. Ennyi pénzből ugyan nálunk már egy normális ebédet is meg lehet kísérelni, de az áremelkedés nem keserítené meg a vásárlók életét annyira, mint amennyire azt az étteremláncok suggalják a sztrájk kapcsán. Az amerikai párszázas ajánlatnak számító Dollar Menu ára például csak 30 forintnyi összeggel növekedne.

Advertisement

Egyelőre semmi jele, hogy teljesülnének a sztrájkolók követelései.

Share This Story

Get our newsletter