Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Illustration for article titled Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Egész héten sztrájkolnak a nagy gyorséttermek dolgozói az Egyesült Államokban. Kétszer akkora minimálbérben reménykednek, és most azt is kiszámolták, nem szökne az egekbe a hamburgerek ára, akármennyire is ezt hangoztatják a nagykutyák.

Advertisement

A McDonald's alaposan ráfaragott, amikor július elején közétett egy zsiga marcelli túlzásokkal teli táblázatot arról, hogyan tudnának gazdaságosabban megélni a McDonald's dolgozói. A segítő szándékú, de bántóan ostoba táblázat felbőszítette a minimálbéren tengődő alkalmazottakat, és komoly vitát indított a minimálbér emelésének szükségességéről. Ezen a héten több száz McDonald's alkalmazott vonult az utcára a Burger King, a KFC, a Domino's Pizza és a Wendy's gyorsétteremláncok dolgozóival karöltve. Egész héten áll majd a bál, legalább 22 városban.

A minimálbér jelenleg 7,25 dollárt jelent óránként. Forintban ez 1.500 forintnyi összeg, a hazai viszonyokkal való összehasonlítás körülményes, de például így lehetne sarkosan szemléltetni: nálunk 564 forint a minimálbér órabér esetén és 830 forint a Big Mac, míg az Egyesült Államokban 1580 forint a minimál órabér és 875 forint a Big Mac. De megélni nehezebb, oké? Az amerikai sztrájkolóknak már az étel és az lakbér között kell választaniuk, szóval 15 dolláros minimálbér a cél.

Advertisement
Illustration for article titled Egy picit drágább hamburger már életet menthet

Arnobio Morelix, a Kansas-i Egyetem kutatója a McDonald's hivatalos jelentései alapján modellezte és kiszámolta, hogyan látszódna meg a szendvicsárakon az alkalmazottak fizetésemelése. Ha tényleg kétszeresére nőne a minimális órabér, a 875 forintos Big Macből 1.000 forintos Big Mac lenne, a Big Mac menü pedig 1.230 forint helyett 1.450 forintba kerülne. Ennyi pénzből ugyan nálunk már egy normális ebédet is meg lehet kísérelni, de az áremelkedés nem keserítené meg a vásárlók életét annyira, mint amennyire azt az étteremláncok suggalják a sztrájk kapcsán. Az amerikai párszázas ajánlatnak számító Dollar Menu ára például csak 30 forintnyi összeggel növekedne.

Advertisement

Egyelőre semmi jele, hogy teljesülnének a sztrájkolók követelései.

Share This Story

Get our newsletter