Eg√©sz h√©ten sztr√°jkolnak a nagy gyors√©ttermek dolgoz√≥i az Egyes√ľlt √Āllamokban. K√©tszer akkora minim√°lb√©rben rem√©nykednek, √©s most azt is kisz√°molt√°k, nem sz√∂kne az egekbe a hamburgerek √°ra, ak√°rmennyire is ezt hangoztatj√°k a nagykuty√°k.

A McDonald's alaposan r√°faragott, amikor j√ļlius elej√©n k√∂z√©tett egy zsiga marcelli t√ļlz√°sokkal teli t√°bl√°zatot arr√≥l, hogyan tudn√°nak gazdas√°gosabban meg√©lni a McDonald's dolgoz√≥i. A seg√≠tŇĎ sz√°nd√©k√ļ, de b√°nt√≥an ostoba t√°bl√°zat felbŇĎsz√≠tette a minim√°lb√©ren tengŇĎdŇĎ alkalmazottakat, √©s komoly vit√°t ind√≠tott a minim√°lb√©r emel√©s√©nek sz√ľks√©gess√©g√©rŇĎl. Ezen a h√©ten t√∂bb sz√°z McDonald's alkalmazott vonult az utc√°ra a Burger King, a KFC, a Domino's Pizza √©s a Wendy's gyors√©ttereml√°ncok dolgoz√≥ival kar√∂ltve. Eg√©sz h√©ten √°ll majd a b√°l, legal√°bb 22 v√°rosban.

Advertisement

A minim√°lb√©r jelenleg 7,25 doll√°rt jelent √≥r√°nk√©nt. Forintban ez 1.500 forintnyi √∂sszeg, a hazai viszonyokkal val√≥ √∂sszehasonl√≠t√°s k√∂r√ľlm√©nyes, de p√©ld√°ul √≠gy lehetne sarkosan szeml√©ltetni: n√°lunk 564 forint a minim√°lb√©r √≥rab√©r eset√©n √©s 830 forint a Big Mac, m√≠g az Egyes√ľlt √Āllamokban 1580 forint a minim√°l √≥rab√©r √©s 875 forint a Big Mac. De meg√©lni nehezebb, ok√©? Az amerikai sztr√°jkol√≥knak m√°r az √©tel √©s az lakb√©r k√∂z√∂tt kell v√°lasztaniuk, sz√≥val 15 doll√°ros minim√°lb√©r a c√©l.

Arnobio Morelix, a Kansas-i Egyetem kutat√≥ja a McDonald's hivatalos jelent√©sei alapj√°n modellezte √©s kisz√°molta, hogyan l√°tsz√≥dna meg a szendvics√°rakon az alkalmazottak fizet√©semel√©se. Ha t√©nyleg k√©tszeres√©re nŇĎne a minim√°lis √≥rab√©r, a 875 forintos Big MacbŇĎl 1.000 forintos Big Mac lenne, a Big Mac men√ľ pedig 1.230 forint helyett 1.450 forintba ker√ľlne. Ennyi p√©nzbŇĎl ugyan n√°lunk m√°r egy norm√°lis eb√©det is meg lehet k√≠s√©relni, de az √°remelked√©s nem keser√≠ten√© meg a v√°s√°rl√≥k √©let√©t annyira, mint amennyire azt az √©ttereml√°ncok suggalj√°k a sztr√°jk kapcs√°n. Az amerikai p√°rsz√°zas aj√°nlatnak sz√°m√≠t√≥ Dollar Menu √°ra p√©ld√°ul csak 30 forintnyi √∂sszeggel n√∂vekedne.

EgyelŇĎre semmi jele, hogy teljes√ľln√©nek a sztr√°jkol√≥k k√∂vetel√©sei.