Elk√©pesztŇĎ vide√≥t tal√°ltam az io9-on, √©s m√©g jobban meglepŇĎdtem, amikor megl√°ttam, hogy haz√°nk l√°ny√°nak felfedez√©s√©rŇĎl van sz√≥. Az ELTE etol√≥giai tansz√©k√©n dolgoz√≥ Lakatos Gabriella munkat√°rsaival ugyanis bebizony√≠totta, hogy robotokkal is lehet kuty√°kat ir√°ny√≠tani.

Eg√©sz pontosan "szoci√°lisan √©rz√©keny" robotokkal. K√©t csoporttal dolgoztak ugyanis, az egyikben csak bippegŇĎ robotok voltak, a m√°sikban oylanok, amelyeknek volt kez√ľk √©s emberi arcuk - mondjuk egy monitoron. Az ut√≥bbiakat r√°ad√°sul az emberek is embersz√°mba vett√©k: besz√©ltek hozz√°juk, kezet r√°ztak √©s s√©t√°ltak vel√ľk. InnentŇĎl kezdve a kuty√°k is elfogadt√°k ŇĎket embereknek √©s - mint a kiss√© sut√°n felvett vide√≥n is l√°that√≥ - engedelmeskedtek nekik.

Vagyis C-3PO-nak teljes√≠tett√©k volna a k√©r√©seit, R2-D2-nak nem, ami persze √©rthetŇĎ, neki √©n se engedelmeskedn√©k.

Advertisement

Az eredményt az Animal Cognition tudományos folyóiratban publikálták, de a hírt átvette a Popular Science is - vagyis könnyen lehet, hogy befutja a világsajtót.

Teljesen jogosan am√ļgy, forradalmi l√©p√©st jelenthet a robotik√°ban.