Csirke-, liba- √©s kacsapokalipszis d√ļl Tajvanon. A terjedŇĎ mad√°rinfluenza miatt k√©tmilli√≥ √°llatot k√©nyszerv√°gtak a t√°vol-keleti, csepp alak√ļ szigetorsz√°gban. Elpusztult m√©g: egy koreai kanalasg√©m (Platalea minor).

Don’t eat the liba

Ez az elm√ļlt √©vtized legs√ļlyosabb mad√°rinfluenza-j√°rv√°nya Tajvanon, hatalmas vesztes√©get okoz. Tizenn√©gy v√°ros √°llattart√≥i- √©s teny√©szŇĎi eddig ellenŇĎrz√∂tt 655 telep√©nek mindegyik√©n megtal√°lt√°k a H5-√∂s alt√≠pus nyomait. T√∂bbs√©g√ľk lib√°val foglalkozik, kisebb sz√°mban kacs√°val √©s csirk√©vel. A sziget hat√≥s√°gai valamennyi megy√©t √©s v√°rost k√∂telezt√©k a k√∂zelgŇĎ - febru√°r 19-√©n bek√∂sz√∂ntŇĎ - hold√ļj√©vi √ľnnepi idŇĎszakra sz√≥l√≥, a sz√°ll√≠t√°sra √©s √©rt√©kes√≠t√©sre is kiterjedŇĎ, j√°rv√°nymegelŇĎzŇĎ int√©zked√©si terv kidolgoz√°s√°ra. Ebben az idŇĎszakban ugyanis nagy a baromfi √©s a toj√°s ir√°nti lakoss√°gi kereslet.

Don’t eat the kacsa

A 23 milli√≥s sziget √∂t legs√ļlyosabban √©rintett k√∂zigazgat√°si t√©rs√©g√©ben t√∂bb mint k√©ttucat farmon v√©gezt√©k el m√°r k√©nyszerv√°g√°sokat √©s a fertŇĎtlen√≠t√©seket. A szakhat√≥s√°g az √°llatv√©dŇĎk kor√°bbi felvet√©s√©re k√©rte, a v√°g√°st igyekeznek √ļgy elv√©gezni, hogy az a lehetŇĎ legkisebb f√°jdalommal j√°rjon az √°llatok sz√°m√°ra. A mezŇĎgazdas√°gi, valamint √°llat- √©s n√∂v√©nyeg√©szs√©g√ľgyi hivatal k√∂zlem√©ny√©ben azt hangs√ļlyozta, hogy a k√∂zelm√ļltb√©li hidegfrontok csak fokozz√°k a j√°rv√°ny terjed√©s√©nek vesz√©ly√©t. Egyben felh√≠vt√°k a telepek tulajdonosainak figyelm√©t az √°llattart√°sra haszn√°lt √©p√ľletek k√∂r√ľltekintŇĎ szigetel√©s√©re √©s szellŇĎztet√©s√©re.

Don’t eat the csirke-o

A fogyaszt√≥v√©dŇĎk igyekeznek el√©rni, hogy a piacon stabiliz√°l√≥djon a baromfi √°ra, azt hangoztatj√°k, hogy egyelŇĎre semmi nem indokolja az √°remel√©st. Az √©rintett gazd√°lkod√≥k seg√©lyez√©s√©re, k√°rp√≥tl√°s√°ra, kedvezm√©nyes hitelez√©s√©re a korm√°nyzat programot l√©ptetett √©letbe. A koreai kanalasg√©met v√©dŇĎk sz√∂vets√©ge s√ľrgŇĎs int√©zked√©seket s√ľrgetett. Jelezt√©k, hogy Tajvanon szeptember √©s √°prilis k√∂z√∂tt k√∂r√ľlbel√ľl 1700 ilyen k√∂lt√∂zŇĎ mad√°r telel √°t minden √©vben. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy az eddig elpusztult egyetlen √°llat egy m√°sik k√∂lt√∂zŇĎ mad√°rral tal√°lkozva fertŇĎzŇĎd√∂tt meg.

Advertisement

Forrás: MTI (a koreai kanalasgém fotóját Cp9asngf készítette a japán Niigatában)