Egy madár halála tragédia, kétmillióé statisztika

Illustration for article titled Egy madár halála tragédia, kétmillióé statisztika

Csirke-, liba- és kacsapokalipszis dúl Tajvanon. A terjedő madárinfluenza miatt kétmillió állatot kényszervágtak a távol-keleti, csepp alakú szigetországban. Elpusztult még: egy koreai kanalasgém (Platalea minor).

Advertisement

Don’t eat the liba

Ez az elmúlt évtized legsúlyosabb madárinfluenza-járványa Tajvanon, hatalmas veszteséget okoz. Tizennégy város állattartói- és tenyészői eddig ellenőrzött 655 telepének mindegyikén megtalálták a H5-ös altípus nyomait. Többségük libával foglalkozik, kisebb számban kacsával és csirkével. A sziget hatóságai valamennyi megyét és várost kötelezték a közelgő - február 19-én beköszöntő - holdújévi ünnepi időszakra szóló, a szállításra és értékesítésre is kiterjedő, járványmegelőző intézkedési terv kidolgozására. Ebben az időszakban ugyanis nagy a baromfi és a tojás iránti lakossági kereslet.

Advertisement

Don’t eat the kacsa

A 23 milliós sziget öt legsúlyosabban érintett közigazgatási térségében több mint kéttucat farmon végezték el már kényszervágásokat és a fertőtlenítéseket. A szakhatóság az állatvédők korábbi felvetésére kérte, a vágást igyekeznek úgy elvégezni, hogy az a lehető legkisebb fájdalommal járjon az állatok számára. A mezőgazdasági, valamint állat- és növényegészségügyi hivatal közleményében azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltbéli hidegfrontok csak fokozzák a járvány terjedésének veszélyét. Egyben felhívták a telepek tulajdonosainak figyelmét az állattartásra használt épületek körültekintő szigetelésére és szellőztetésére.

Advertisement

Don’t eat the csirke-o

A fogyasztóvédők igyekeznek elérni, hogy a piacon stabilizálódjon a baromfi ára, azt hangoztatják, hogy egyelőre semmi nem indokolja az áremelést. Az érintett gazdálkodók segélyezésére, kárpótlására, kedvezményes hitelezésére a kormányzat programot léptetett életbe. A koreai kanalasgémet védők szövetsége sürgős intézkedéseket sürgetett. Jelezték, hogy Tajvanon szeptember és április között körülbelül 1700 ilyen költöző madár telel át minden évben. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy az eddig elpusztult egyetlen állat egy másik költöző madárral találkozva fertőződött meg.

Advertisement

Forrás: MTI (a koreai kanalasgém fotóját Cp9asngf készítette a japán Niigatában)

Share This Story

Get our newsletter