Egy kis vas megyei faluban működhetett az egykori ős-Cink

Illustration for article titled Egy kis vas megyei faluban működhetett az egykori ős-Cink

Elképzelted már valaha, ahogy Szily és Inkei pocakos földesurak pej lovuk hátán, vadászkopóval járják birtokaikat és szedik a kilencedet? Ha igen nem jársz távol a valóságtól: Vas megyében megtaláltuk a Cink-szerkesztőség ősét.

Advertisement

Nyőgér egy 351 lakosú falu Vas megyében, Sárvártól mintegy tíz kilóméterre. Vsarosi béle kommentelőnk hívta fel a figyelmet a nem mindennapi településre. Nőgyér ugyanis valamikor a 17. század környékén a Szily és az Inkei-család birtoka volt. Ezek az igazi szingergiák!

Advertisement

A település honlapja így fogalmaz Nyőgér történetéről:

1390-ben a Kanizsai-család kapta Sárvár várának tartozékaként. A következő században egy ideig Ozorai Pipo is birtokolta, de korábbi tulajdonosaik csere útján visszaszerezték. Kanizsai Orsolyával kötött házassága révén Nádasdy Tamás tulajdonába került. 1677-ben négy telket a sárvári huszárok ellátására adtak át. Egy ideig Sárvár sorsát követve birtokosa lett az Inkei és a Szily-család. A 20. század első felében Grünwald József volt a legnagyobb birtokos.

Advertisement

Megnyugtató, hogy a faluban a honlap szerint kifejezetten dübörög a gazdaság. Bár nem tudni, az adatok mikoriak, de a munkanélküliségi ráta a honlap szerint csak 5,85%.

A településen a munkavállalási korú népesség 205 fő, melyből tizenketten regisztrált álláskeresők, hárman pedig több, mint egy éve nem találnak munkát. Rendszeres szociális segélyben senki sem részesül. A nyilvántartott álláskeresők és a munkavállalási korú népesség arányából számított relatív munkanélküliségi mutató 5,85%.

Advertisement

Óvoda, művelődési ház és kis könyvtár is van, ami egy ilyen pici falutól megsüvegelendő teljesítmény.

Én úgy képzelem, hogy Nyőgéren, a Szily és Inkei-család birtokán működhetett az egykori, mára méltatlanul feledésbe merült ős-Cink szerkesztősége. Titkon reménykedem benne, hogy a 18. század hajnalán a Habsburgok uralta Magyarországon volt egy lap, ami ugyanolyan hévvel közölt lantra írt dalokat Rákóczi Ferenc szerelmi életéről és a III. Károllyal kapcsolatos pletykákról is.

Advertisement

Ti hogyan képzelitek el az ős-Cinket?

Share This Story

Get our newsletter