Egy kiló harminc dekás, kapitális ékszerteknőst fogtak a Dunából

A tányér méretű, vadul küzdő betolakodót a folyó újpesti szakaszán szákolta meg egy meglepett horgász. A hüllő a sodrásban vadászott.

Szemtanúja lehettem egy olyan fogásnak, amit talán el sem hinnék, ha nem vagyok ott.

Advertisement

Szombaton keszegezni mentünk csónakkal a Duna újpesti szakaszára. A halászati törvény legutóbbi reformja óta minden horgász odalátja a légidézőjeleket a “keszegezni” köré, hiszen egész tavasszal végig tilalom van jászkeszegre, domolykóra, szilvaorrúra, gardára, paducra és márnára. De dévért, karikát, bagolykeszeget és bodorkát azért legálisan lehet fogni, így mi is ott voltunk.

A nagy fogás úgy indult, hogy Biró Attilának, Csömör egykori alpolgármesterének eltűnt az úszója, ő pedig bevágott a spiccbotjával. (Ez nem a lábujja végére kötött balettos felszerelést jelent, hanem vékony, könnyű, gyűrűk nélküli horgászbotot, aminek a végéhez kötik a damilt. Kár, mert jobb lett volna, ha tütüben horgászik.) Szóval bevágott, aztán előbb azt mondta, hogy “Megvan!’”, utána azt, hogy “Lomha!”, de kiderült, hogy nem ránk, hanem a zsákmányára gondol. Majd kijelentette, hogy “Furán rúg”.

Mégsem egy magyar válogatott focista vagy Habony Árpád volt az, akinek a sziluettje nem sokkal később kirajzolódott a vízben.

A zsákmányállat hosszú másodperceknek tűnő másodpercekig nem adta meg magát, hanem ádázul védekezett, aztán megkavarodott a felszín és végre feltűnt - egy furcsa, ovális forma, négy karmos lábbal. “Professzionális kampánytanácsadó? Nem, teknős!” - hüledeztünk, és pár pillanat múlva azt is láttuk, hogy nem is őshonos mocsári, hanem észak-amerikai ékszerteknősről van szó.

Advertisement

Láthatólag prímán alkalmazkodott a folyami körülményekhez is, hiszen 2,5-3 méteres áramló mélységben kapott, lent a fenéken. Egész pontosan szerencsére nem a szájába akadt a csontkukaccal felcsalizott horog, hanem az egyik mellső lába nyílásába. Valószínűleg a fenéken heverő etetőanyag tetszhetett meg neki, és abból evett, amikor beleakadt.

Mint a videón is látható, nem is volt olyan könnyű megszákolni egy négy lábbal tiltakozó fogást, de végül sikerült. A dolog azért volt kockázatos, mert, mint hallható, közben majdnem elpusztultunk a nevetéstől. Ez a fotó azt hiszem jól illusztrálja a hangulatot:

Advertisement

Ő lett a nap legnagyobb zsákmánya, az igazán tiszteletreméltó egy kiló harmincas súlyával. Egyelőre a csónakban hagytuk, ahol remekül érzi magát a fenékvízben, és fogalmunk sincs, mit tegyünk vele, hiszen nem őshonos állatról van szó. Hallott valaki igazán jó ékszerteknős-receptet?

Biró Attila egyébként elképesztően nagyot megy idén tavasszal, hiszen pár napja ő fogta a Cinken szintén megénekelt, a fennálló magyar rekordnál feltehetőleg jóval nagyobb gigantikus domolykót is.

Advertisement

És még hol az idény vége!

Share This Story

Get our newsletter