Corinne Rey a kislányát hozta el az óvodából, amikor a kapuhoz értek, fegyvert fogtak rájuk. Megölték a leghíresebb karikaturistákat.

Érkeznek a részletek a rettenetes párizsi újságírómészárlásról a Charlie Hebdo szerkesztőségében.

A L'Humanité telefonon elérte a Coco néven publikáló Corinne Reyt, aki elmesélte, hogy amikor visszaért a szerkesztőséghez az óvodából elhozott kislányával, két maszkos fegyveres fogadta őket, az épület zárt, számkóddal védett kapuja előtt. Közölték, hogy be akarnak menni, és megfenyegették, így beütötte nekik a kódot. A beszámoló - amit a lesokkolt karikaturista még az épületből adott - szakadozott, de ha jól értem, a támadók magukkal hurcolhatták, vagy ő követte őket odabent, mert látta, ahogy rálőnek a kollégáira, Wolinskire és Cabure, akik mindketten meg is haltak. A nő egy íróasztal alá menekült a lövöldözést látva. Több szemtanúhoz hasonlóan Rey is azt mondja, a gyilkosok tökéletesen beszéltek franciául. Az egész 5 percig tartott az elbeszélése szerint. A támadók Rey szerint azt mondták, hogy az Al Kajdához tartoznak.

Az is kiderült már, hogy négy legendás rajzoló biztosan a halottak között van. Stéphane Charbonnier, művésznevén Charb nemcsak rajzolt, de 2009 óta ő vezette a szerkesztőséget. Bár az eddigi információk szerint magát az épületet nem védte a rendőrség, a korábbi fenyegetések és támadások miatt Charbonnier-t egy testőr-rendőr állandóan kísérte. Ő az egyik a két halott rendőr közül, a másikuk az utcán halt meg, az ő lelövését videóra is vették.

Advertisement

Charbon kívül megöltek két veterán legendát, a 76 éves Jean Cabut-t (művészneve Cabu) és a 80 éves Georges Wolinskit, illetve a 47 éves Bernard Verlhac-ot (Tignous).

Az a tény, hogy minimum megfigyelték az épületet, hiszen pontosan tudták, mikor lesz bent mindenki, illetve az, hogy épp a legismertebb rajzolókat gyilkolták meg, valamint az Al Kajda emlegetése profi, jól eltervezett akcióra utal. A mód, ahogy hidegvérrel kivégzik a földön haldokló rendőrt, szintén gyakorlott bűnözőkre, esetleg katonákra utal, csakúgy, mint a felszerelésük. Illetve az, hogy az első jelentések szerint nem sorozatokkal kaszálták le az áldozataikat, hanem 2-2 pontos, célzott lövéssel.

Advertisement

Az, hogy először állítólag a hatos számú házba mentek be a tízes helyett, illetve hogy az épületbe való bejutásuk esetleges volt, némileg árnyalja a képet.

A támadók – akikről egyékbént már azt is lehet tudni, hogy hárman vannak – pár utcával arrébb kiugrottak a meneküléshez használt fekete személyautóból, elraboltak egy másikat a gazdájától, és azzal menekültek tovább. Úgy 3 ezren keresik őket.