Illustration for article titled Egy hülyeségeket beszélő ember hülyeségeiről hülyeségeket beszélő ember

Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke a rádióban beszélt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről. Elemzésében vannak elég nyomasztó dolgok, ebből fogunk most csemegézni.

Advertisement

Természetesen nem hallottam a rádióban, hiszen van internetem, úgyhogy remélem, hogy az MTI pontosan foglalta össze, hogy mit mondott Lánczi. Így kezdődik:

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója szerint Orbán Viktor kormányfő Tusnádfürdőn mondott beszédében erős liberalizmuskritika fogalmazódott meg. Egy liberalizmusellenes érvelés hangzott el - tette hozzá.

Advertisement

A Föld pedig golyóbis alakú, lapított pólusokkal. De menjünk tovább!

Az elemző, a Századvég Alapítvány elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök egy logikusan felépített, érvelő, nem túl hosszú beszédet mondott, amelynek volt egy megírt és egy spontán része is. Orbán Viktor tett egy értékelést arról, hogy áll a világ - mondta Lánczi András, megjegyezve: Orbán Viktor mindig is törekedett arra, hogy a világot és abban Magyarország helyzetét együtt értékelje.

Advertisement

És ilyenkor mindig bizarr dolgok történnek.

Lánczi András szerint Orbán Viktor nem mondta azt, hogy kiveszik az alkotmányból a liberális alapjogokat. Az alapítvány elnökének véleménye szerint Magyarországon megvalósult a liberális demokrácia. Azt nem kell védeni, számon kérni, ami megvalósult - szögezte le, megjegyezve: az a nagy kérdés, a jövőben hogy és mint legyen.

Advertisement

Sose gondoltam volna, hogy Magyarország egyik jellegzetes mintázata, miszerint megcsinálunk valamit, aztán hagyjuk szétrohadni, és hogy ez így jó, a politikai elemzés szintén is megjelenik, de sajnos tévedtem. Ahogy a közpark is szétesik, a gyep is kikopik, ha az ünnepélyes átadó után mindenki szarik a karbantartásra, úgy a liberális demokrácia megőrzése is folyamatos energiabefektetést kívánó állapot.

Advertisement

Szóval ez súlyos baromság, nagyon is védeni kell és számonkérni, ami megvalósult. Megvalósulgatott.

“Kritikátlanul tovább azt mímelni, hogy ezek a dolgok így mehetnek, nem megy” - fogalmazott az elemző.

A Századvég Alapítvány elnöke megjegyezte, a miniszterelnök a beszédében folyamatosan utalt arra, hogy a szociális piacgazdaság válaszút előtt áll. “Kétszáz éve ezzel a szabadversenyes kapitalizmussal küzdünk” - emelte ki az elemző, aki szerint két válasz lehetséges: vagy azt mondjuk, hogy államelvű módon közelítünk ehhez, vagy azt, hogy mindent a piacra hagyunk. “Jelzem, ez utóbbival még senki nem kísérletezett” - fűzte hozzá.

Advertisement

Már hogy ne kísérletezett volna: Szomáliában a kísérlet 1991 óta zajlik. Az más kérdés, hogy nyilván senki se szeretne Szomáliában élni, de arról nem is volt szó soha, hogy az állam teljes egészében megszűnjön.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor múlt szombati rendezvényén tartott előadásában arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. A kormányfő egyúttal bírálta azokat “a fizetett politikai aktivistákat”, akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.

Advertisement

okay.jpg

Na, eddig tart az érdekes rész. Illetve hát, „érdekes”. Hogy komolyan erről szólnak a viták 2014-ben Magyarországon? Hogy nem tökéletesen nyilvánvaló, hogy a gyep nem magától lesz zöld, hanem a locsolástól, a nyírástól, az alkalmankénti trágyázástól és a szeretettől?

Advertisement

Fotó: Sue Hasker

Share This Story

Get our newsletter