B√ľf√©? Menza? Dr√°ga √©tterem? M√©g nem d√∂nt√∂tt√©k el, de a ramen isteni volt. Letesztelt√ľk a p√°r napja csendben megny√≠lt Biwak√≥t a belv√°rosban.

Ezer szerencse, hogy sosem j√°rtam Jap√°nban, √≠gy b√°tran k√©pzelhetem azt, hogy a Veres P√°ln√© utcai Biwako olyan, mint egy toki√≥i mel√≥skifŇĎzde.

Advertisement

Barakonyi fot√≥ripotertŇĎl, az Index rovatvezetŇĎj√©tŇĎl hallottam, hogy nagy cs√∂ndben megny√≠lt egy fura jap√°n √©tterem, ahov√° bet√©vedtek, azt√°n remek√ľl √©rezt√©k magukat, √≠gy tegnap ide besz√©ltem meg az eb√©det Beck M√°rtonnal, aki r√°ad√°sul a Padron tapasb√°r egyik tulaja, √≠gy szakmabelik√©nt is √©szrevehetett ezt-azt.

A hely az a fajta, ami elŇĎtt k√©tszer elm√©sz, mielŇĎtt megtal√°ln√°d. Bel√ľl olyasmi, mint egy l√°tv√°nyra semmit sem ad√≥ k√≠nai. Ez a normcore √©let√©rz√©s kifejezetten felszabad√≠t√≥, nincs p√©ld√°ul irt√≥zatosan dr√°ga minimalista diz√°jn, √©s m√°s emberekkel sem kell k√∂z√∂s hossz√ļ asztalhoz √ľlni, ami nagy divat jap√°n √©ttermekben.

A bizarrs√°gok sorozata m√°r az italrendel√©sn√©l elkezdŇĎd√∂tt, kider√ľlt ugyanis, hogy a vil√°g s√∂rei k√∂z√ľl az a kettŇĎ, amit tartanak, az √ľveges Arany √Āszok √©s a Borsodi. Elk√©pzeni sem tudom, hogyan sakkozta ezt ki a tulajnŇĎ, szerintem cs√ļny√°n megvezett√©k + antialkoholista, √©s egyiket sem k√≥stolta, √≠gy nyit√°snak megihattam √©letem elsŇĎ, √©tteremben rendelt Arany √Āszokj√°t.

Advertisement

Az √©tlap klasszikus f√©nyk√©pes √°zsiai modell, kiz√°r√≥lag angol nyelven, a k√≠n√°lat gerinc√©t a bund√°ban s√ľlt mindenf√©l√©k k√©pezik, plusz a k√©tfajta ramen √©s a k√©tfajta eb√©dmen√ľ. Mi a f√©ladagnyi ramen + 3 maki + csirkefalatok vagy t√©sztabatyu verzi√≥t k√©rt√ľk 1980-√©rt, a m√°sik eb√©dmen√ľ a tiszt√°n szusis lett volna, de hamar kider√ľlt, milyen j√≥l j√°rtunk, hogy nem azt rendelt√ľk.

Advertisement

MielŇĎtt b√°rmi t√∂rt√©nt volna, kaptunk aj√°nd√©kba egy kis t√°l s√≥s p√°rolt z√∂ldbabot, ami csod√°s multikultur√°lis szimf√≥ni√°t j√°tszott a sz√°mban az Arany √Āszokkal. Marci viszont olyan finom te√°t rendelt, hogy k√≥stol√°s ut√°n √©n is nagyokat h√∂ŇĎŇĎŇĎztem, pedig kifejezetten nem vagyok te√°s. Ez olyan volt, mint egy hossz√ļk√°v√© √©s egy tea fura, de igen vonz√≥ hibridje.

Advertisement

Mint ut√≥bb r√°j√∂tt√ľnk, a cs√ļcson kezdt√ľk az elsŇĎnek kihozott ramenekkel. EgyszerŇĪ, tiszta, j√≥ √≠zŇĪ leves volt mind a kettŇĎ, finom t√©szt√°val, meg is jegyeztem, hogy ez tal√°n k√©zzel gy√ļrt. Marci r√°k√©rdezett, de nem az volt. Van sima √©s misz√≥s v√°ltozat is. Teriyakis csirk√©t k√©rtem mell√©, a n√©h√°ny apr√≥ falat klassz volt, a h√°rom maki viszont s√°patag. Eleve nem volt semmilyen halas vagy tengeri √°llatos szusif√©l√©j√ľk, vagyis Marcinak azt mondt√°k, van r√°kos, ami a val√≥s√°gban surimi mŇĪr√°kosnak bizonyult. De az is kider√ľlt, hogy m√©g nagyon az elej√©n vannak, √©s a szusihelyzet lesz enn√©l jobb is. Kell is, mert amit most kaptunk, olyanra √©n is k√©pes voltam √©letem elsŇĎ otthoni makik√≠s√©rletekor. √Čs √©n nem voltam sp√ļr dr√°ga halakat venni hozz√°.

Advertisement

Remek volt a misz√≥s ramenverzi√≥ is, a mell√© adott, gyoza nevŇĪ, h√ļssal t√∂lt√∂tt t√©sztat√°sk√°k nemk√ľl√∂nben.

Advertisement

A v√©g√©n k√©rdeztem, hogy nincs-e valami j√≥ kis bizarr sz√≠nŇĪ √©s √°llag√ļ, √©mely√≠tŇĎ jap√°n desszert, de annyira az indul√°sn√°l j√°r a hely, hogy m√©g ilyesmi sem volt az √©tlapon. M√°r k√©sz√ľlnek, ez√©rt kaptunk aj√°nd√©kba egy-egy gomb√≥c z√∂ldtea-fagyit, ami ott v√°rt az √©tteremben, csak m√©g nem siker√ľlt be√°razniuk. Nem sokat mondok azzal, hogy ez volt √©letem legjobb z√∂ldtea-fagyija, mert ez volt az elsŇĎ, de annyira √≠zlett, hogy azt se b√°nom, ha ut√≥bb kider√ľl, hogy egy ujp√©teri √©rtelmben vett ipari term√©k volt.

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben kellemes hely a Biwako, aranyos jap√°n tulajnŇĎvel √©s lelkes magyar seg√≠tŇĎkkel, √©s t√©nyleg annyira az √ļt legelej√©n j√°rnak, hogy ebbŇĎl b√°rmi lehet. Azaz egy nem. Olcs√≥ hely. Az √°rak ugyanis az √©tterem b√ľf√©hagulat√°hoz k√©pest megh√∂kkentŇĎen magasak. M√°r az eb√©dmenŇĪ sem kifejezetten olcs√≥, de az ‚Äď fŇĎleg, ha normaliz√°l√≥dik a szusihelyzet ‚Äď m√©g elmegy √°rban. Az √° la carte fog√°sok viszont egy√°ltal√°n nem olcs√≥k, 2500 meg 2700 forintos ramenekkel, k√©tezer-t√∂bbsz√°zas curykkel, fŇĎleg, hogy az ember egy jap√°n helyen sz√≠vesen enne t√∂bbf√©l√©t.

Azt garant√°ltan nem √©reztem, hogy valami m√°gia r√©szes√©v√© v√°ltam volna, a Kelet Kapuja nem ny√≠lt meg, de egyszer kifejezetten j√≥ volt itt √ľlni. √Čs v√©g√ľl is csak men√ľztem.

Advertisement

Ha nálam több összehasonlítási alapod van autentikus japán helyekkel, próbáld ki a Biwakót, és írd meg az élményeidet!