Illustration for article titled Eger lett a víz alatti hokizás fővárosa

Nem, szó szerint hokizásról van szó. Igen, van egy ilyen sport. És igen, fantasztikus. A világbajnokság pedig már javában pörög Egerben.

Advertisement

A vízihokit négy angol búvár találta ki 1954-ben és egyszerűen minden tökéletes a sporttal kapcsolatban.

Fürdőgatyás férfiak és egyrészesben versengő nők esetlen fókaként vonaglanak egy kesztyűszerű, 25 centiméteres bottal a kezükön, amit házilag készítenek, és ami a hivatalos leírás szerint is egy "kifli alakú eszköz". Emellett még ott a búvármaszk egy pipával, meg a fergeteges uszonyok.

Advertisement

A mérkőzést egy 25x12 méteres, minimum 2 méter mély medencéban játsszák. Egy csapatban 10 játékos van, ebből 6 a medencében, 4 pedig a cserepadon, a 15 perces félidőkből álló küzdelmek alatt folyamatosan váltják egymást. A játék célja, az ólommal töltött korongot - csak az ütővel érintve - az ellenfél kapujába juttatni. Két bíró a vízben úszik, egy a medence mellett áll és figyeli a szabálytalankodókat, akiket szabadlövéssel vagy kiállítással büntet, miután elhangzik egy víz alatt is hallható hangjelzés.

A sport, a nézők számára szinte teljesen élvezhetetlen, de felvételről hibátlan mulatság. Tizennégy ember egyszerre küzd a megfulladás ellen, fel-le ingázva a felszín és a medence alja között, miközben egy kiflivel próbálnak egy korongot toszogatni. Ha lenne módom rá, azonnal repülnék is az egri Bitskey Aladár uszodába, hogy elcsípjen az augusztus 23-án induló és szeptember 1-jéig tartó VB hátralévő mérkőzéseit.

Advertisement

A víz alatti káosz sportját hat magyar csapat is űzi. Budapesten az Egyszusz, a Vidrák, valamint Magyarország egyetlen női vízihoki csapata a Hokimaki. Emellett szurkolhatunk még a

JÁSZI BÚVÁROKNAK

az

EGRI BARRACUDÁKNAK

és a

PÉCSI PIRANHÁKNAK.

Share This Story

Get our newsletter