Olyan vehemenci√°val ugrott neki Tam√°s G√°sp√°r Mikl√≥s ‚Äď tudj√°tok, kedvenc publicist√°im egyike ‚Äď Spir√≥ Gy√∂rgynek a hvg.hu-n, hogy szinte megijedtem. √Čs a szerzŇĎ nem is csak a konkr√©t magyar√≠r√≥r√≥l szedi le a keresztviszet a kis krokiban. M√©g az interj√ļt is musz√°j volt elolvasnom!

Tényleg, nemcsak a célszemély kap, hullik a forgács is ezerrel. Ilyeneket mond TGM:

M√°r r√©g√≥ta szkeptikusan n√©zem a MAGYAR√ćR√ď nevŇĪ entit√°s kultur√°lis √©s politikai szerepl√©s√©t. Ennek az entit√°snak a tekint√©lye teljess√©ggel megalapozatlan. Az 1980-as √©vekben hat h√≥nap alatt t√∂bb jelentŇĎs irodalmi mŇĪ jelent meg, mint a rendszerv√°lt√°s √≥ta eltelt negyedsz√°zadban √∂sszesen.

Advertisement

Meg:

A MAGYAR√ćR√ď m√©g azt se vette √©szre, hogy az √ļn. sz√©pirodalom ma √©pp oly jelent√©ktelen, mint a XVII. sz√°zadban ‚Äď mondjon valaki nagy francia novellist√°t a XXI. sz√°zad elej√©rŇĎl! ‚Äď, ez nem az a korszak, amelyben a fikci√≥ meg az √ļn. l√≠ra, amelyeket Magyarorsz√°gon m√©g mindig a legprimit√≠vebb √©lm√©nyeszt√©tika √©s formabrav√ļr-kultusz k√∂zhelyeivel szok√°s a ‚Äěsz√©pre szomjaz√≥" tan√°rnŇĎk √©s kietlen √©letŇĪ rendezv√©nyl√°togat√≥k jobbra √©rdemes tork√°n lenyomni a b√°rzsingba, b√°rminŇĎ √©rdekess√©ggel rendelkezhetik.

Szeg√©ny magyar√≠r√≥k, szeg√©ny francia novellist√°k, szeg√©ny sz√©pre szomjaz√≥ tan√°rnŇĎk.

Advertisement

De mit k√∂vetett el szeg√©ny Spir√≥, k√©rdezhetitek? Azt, hogy adott egy nagyinterj√ļt az √ļjs√°gnak, amiben sok √©rdekes mellett mondott n√©h√°ny √©gbeki√°lt√≥s√°got is. Pl. azt, hogy a rendszerv√°lt√°s cakkpakk le volt zs√≠rozva a nagyhatalmak √°ltal, √©s semmi k√∂z√ľnk sem volt hozz√°. Erre utalt am√ļgy a tegnap reggel megjelent sz√∂veg c√≠me is, √©s emiatt akkor el sem olvastam. √Čn sem szeretem ezt a megk√∂zel√≠t√©st, t√ļlont√ļl nyavalyg√≥s, konte√≥s, t√©nyleg Bog√°r L√°szl√≥-i.

Meg az is f√°jt m√©g TGM-nek, hogy az √≠r√≥ itt-ott megdics√©rte a lengyeleket. Akik szerinte ostob√°k a v√©gtelens√©gig, √©s m√°r megint h√ľly√©ket √ľltettek √∂nn√∂nmaguk nyak√°ba.

A l√©nyeg, hogy ezek ut√°n √°t kellett r√°gnom magamat az interj√ļn is ‚Äď sz√≥rakoztatnak ezek az √©rtelmis√©gi belharciaskod√°sok olykor ‚Äď, √©s b√°r t√©nyleg tele van k√∂zhelyekkel, brut√°lis leegyszerŇĪs√≠t√©sekkel √©s furcsa felt√©telez√©sekkel, annyir nem is gyal√°zatos. Olvastam sokkal rosszabbat is. Ez az orb√°ni √°llamr√≥l sz√≥l√≥ r√©sz p√©ld√°ul kimondottan √©rdekes:

Sz√≥ sincs erŇĎs √°llamr√≥l. Az √°llam n√°lunk nem teljes√≠ti az alapvetŇĎ funkci√≥it. Csod√°latos iskolarendszert kellene mŇĪk√∂dtetnie, remek eg√©szs√©g√ľgyi, igazs√°gos szoci√°lis rendszert stb. Ez a nemzet√°llam feladata. A modern polg√°ri √°llam ez√©rt j√∂tt l√©tre. A magyar √°llam mindezt nem tudja biztos√≠tani, teh√°t gyenge. Lehet, hogy bizonyos ter√ľletekre az √°llami b√ľrokr√°cia erŇĎszakosan benyomul, √©s itt-ott √°tmenetileg el is √©r valami javul√°st, de mindezzel ink√°bb rombolja az √°llamis√°got, semmint √©p√≠ti. √Čn az erŇĎs, modern √°llamnak lenn√©k a h√≠ve, ami nem etatizmus. A h√°l√≥zatelm√©letbŇĎl tudjuk, hogy vannak erŇĎs √©s gyenge h√°l√≥zatok. Az erŇĎs olyan, mint az internet, nagyon sok kicsi k√∂zpontja van, √©s ezek sok sz√°llal kapcsol√≥dnak egym√°shoz. Ha megs√©r√ľl egy eleme, a t√∂bbi √°t tudja venni a funkci√≥it. Ilyesmi az emberi agy is. √Čs ilyen a mŇĪk√∂dŇĎ demokr√°cia. A gyenge h√°l√≥zatban egyetlen k√∂zpont van, amelynek a cs√°pjai el√©rnek minden√ľv√©, de a v√©gpontok k√∂z√∂tt nincsenek kapcsolatok. Ez gyenge rendszer, mert ha a k√∂z√©ppontja s√©r√ľl, √∂sszeomlik, √©s k√°oszt hagy maga ut√°n.

Advertisement

Hogy mi√©rt szeml√©zem mindezt? Nem is tudom, igaz√°b√≥l √©rdek n√©lk√ľl tetszik. Ahogy TGM lerendez valakit, annak m√©g mindig st√≠lusa van, a g√≥lerŇĎs hossz√ļt√°vfut√≥ ellen√©re. Ez pedig m√©giscsak valami ebben a st√≠lustalan hŇĎb√∂rg√©ssel meg√°tkozott korban!

De közben ne feledjétek: az igazság csarnokában minden oszlop csak hajlékony nyírfa!