Az LMP sztorij√°ban nem az a furcsa, hogy sz√©tesett, hanem hogy egy√°ltal√°n egyben tudott maradni eddig. Az LMP az a p√°rt, amelyik kiz√°r√≥lag az√©rt jutott be a parlamentbe, mert a v√°laszt√≥k - egy√©bk√©nt eg√©szs√©ges √∂szt√∂nnel - nem voltak hajland√≥k meghallgatni √©s elolvasni, mit hadov√°lnak a k√©pviselŇĎi. ¬†Mindannyiunkban ott lakik a kis olvas√≥ilev√©l-√≠r√≥, aki joggal nem szeretn√©, ha egy sz√≥rakoztat√≥ v√©lem√©ny kifejt√©s√©ben megakad√°lyozn√° b√°rmilyen unalmas t√©ny. Az a p√°r sz√°zezer k√©ts√©gbeesett nemkommunista liber√°lis √©s baloldali v√°laszt√≥, aki veszett√ľl akart szavazni 2010-ben, de el sem tudta k√©pzelni, hogy kire lehetne, annyira akarta, hogy legyen m√°r VALAMI, hogy gondolkod√°s n√©lk√ľl r√°vette mag√°t az elsŇĎ, r√°n√©z√©sre liber√°lis p√°rtra, aminek nem valami k√≠nos ex-SZDSZ-es volt a vezetŇĎje. Az a vicces, hogy az LMP abszol√ļte ny√≠lt k√°rty√°kkal j√°tszott, √©s az elej√©tŇĎl becs√ľletesen megmondta, hogy antikapitalista. A szavaz√≥i voltak azok, akik egyszerŇĪen nem akart√°k elhinni, hogy ezt komolyan mondj√°k.¬†

Egy nem magyarnak, j√∂jj√∂n keletrŇĎl vagy nyugatr√≥l, szerintem egyszerŇĪen k√©ptelens√©g lenne elmagyar√°zni, hogy az kapitalizmust Orb√°n Viktorn√°l √©s Krausz Tam√°sn√°l is sŇĪrŇĪbben √≥cs√°rl√≥ LMP-t Magyarorsz√°g legink√°bb kapitalist√°nak mondhat√≥ lak√≥i juttatt√°k be a Parlamentbe. Nem felt√©tlen√ľl c√©gtulajdonos v√°llalkoz√≥k, hanem olyan fiatal √©s k√∂z√©pkor√ļ v√°roslak√≥k, akik alkalmazottk√©nt, kisebb-nagyobb befektetŇĎk√©nt vagy sima fogyaszt√≥k√©nt a magyarok k√∂z√ľl legink√°bb k√©pesek kihaszn√°lni a glob√°lis kapitalizmus √©lvezetes oldal√°t. Vagyis utaznak, tanulnak, inform√°l√≥dnak √©s kommunik√°lnak. Az ilyen emberek kultur√°lisan √°ltal√°ban liber√°lisak, gazdas√°gfiloz√≥fiailag pedig mindenf√©l√©k, a klasszikus liber√°list√≥l a szoci√°ldemokrat√°n √°t a szocialist√°ig, de eleny√©szŇĎ gyakoris√°ggal sz√°m√≠tanak a kapitalizmus harcias, elvi ellenfel√©nek.

Az persze k√∂ztudott, hogy a kapitalizmus mint h√≠v√≥sz√≥ Magyarorsz√°gon k√°b√© annyira n√©pszerŇĪ, mint az √∂vs√∂m√∂r, vagy az elromlott l√©gkondicion√°l√≥val k√∂zlekedŇĎ m√°sodoszt√°ly√ļ M√ĀV-kocsik. De hi√°ba ut√°lja t√∂bb milli√≥ utas a m√°sodoszt√°ly√ļ vagonokat, neh√©z lenne sz√°zezres t√∂meget √∂sszecsŇĎd√≠teni az elpuszt√≠t√°sukra. Az LMP felismerhetŇĎ politikai arc√©l√©t az √∂koblabl√°n k√≠v√ľl m√©gis a kapitalizmusgyal√°z√°s adta. Mik√∂zben eg√©szen biztos, hogy az LMP-szavaz√≥k 80 sz√°zal√©k√°nak minden √©rtelemben √∂sszeomlana az √©lete, ha a p√°rtja k√©pes lenne megval√≥s√≠tani, amit szeretne. Ezer szerencs√©j√ľk, hogy a kedvenceik ekkora balf√°c√°nok!

Mivel nemhogy az LMP szavaz√≥i, hanem a parlamenti k√©pviselŇĎi is mehetn√©nek az utc√°ra, ha a glob√°lis kapitalizmus nemhogy √∂sszeroskadna, de csak a mostanin√°l jobban megrepedezne, v√°rhat√≥ volt, hogy valaminek t√∂rt√©nnie kell ezzel a p√°rttal. Ilyen ki√°lt√≥ ellent√©tet a szavaz√≥k √©s p√°rtaktivist√°k mindennapi gyakorlata √©s a p√°rtjuk √°ltal hirdetett ide√°lok k√∂z√∂tt m√©g Magyarorsz√°gon sem lehet sok√°ig elviselni.

Az LMP-re nagyj√°b√≥l azok szavaztak, akik kultur√°lt fogyaszt√°st lehetŇĎv√© t√©vŇĎ, elfogadhat√≥an menedzselt, moderniz√°l√≥d√≥, urb√°nus Magyarorsz√°gra v√°gytak. M√°rpedig c√©ges b√≥nuszb√≥l √©s sz√ľlŇĎi seg√≠ts√©gbŇĎl is neh√©z megszervezni az ausztriai s√≠t√ļr√°t, ha √©ppen √∂sszemlasztottuk a nagytŇĎk√©t.

Advertisement

B√°r a nyilv√°nos tippel√©sen csak rajtaveszteni lehet, szerintem mindk√©t LMP-ut√≥d nyom n√©lk√ľl fog eltŇĪnni a magyar politik√°b√≥l, legk√©sŇĎbb a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°sokon. M√©g az √©rtelmezhetŇĎbb t√°rsas√°g is, amelyik LMP n√©ven folytatja, csak az√©rt √©rtelmezhetŇĎbb, mert legal√°bb nem hajland√≥ lepakt√°lni az ellenz√©k nyomaszt√≥, MSZP-gy√∂kerŇĪ szelet√©vel. Ez eml√≠t√©sre sem m√©lt√≥ minimum lenne b√°rmilyen mag√°ra ad√≥ p√°rtt√≥l, nemhogy olyant√≥l, amelyiknek Lehet M√°s a Politika a neve. De m√©g az ŇĎ eln√∂k√ľk is olyanokat mondott a szak√≠t√°s ut√°ni t√°j√©koztat√≥n, hogy az √ļj programjuk arra is v√°laszol majd, hogy "egy sikeres √∂kopolitik√°val hogyan lehet szembesz√°llni a nagytŇĎk√©vel".

Az egyelŇĎre n√©v n√©lk√ľli szakad√°rok pedig egyszerŇĪen megfejthetetlenek. K√©ptelen vagyok ugyanis felfogni, hogy - Fidesz ide vagy oda - relat√≠ve fiatal, nyelveket besz√©lŇĎ, mag√°nemberk√©nt kedves √©s √©rtelmes, idegen orsz√°gokban is j√°rt emberekre hogyan gyakorolhat b√°rmif√©le vonzerŇĎt az MSZP vagy r√©gi sz√∂vets√©gese, Bajnai Gordon. Nemhogy akkor√°t, hogy ezek miatt az √°satag kommerek miatt sz√©tverj√©k a tot√°lis f√©lre√©rt√©sre √©p√ľlŇĎ, de a maga bizarr m√≥dj√°n m√©gis elmŇĪk√∂dŇĎ p√°rtjukat. Azt a p√°rtot, ami kiz√°r√≥lag az√©rt l√©tezett eddig, mert nem volt tagja semmilyen MSZP-s vagy bajnaista √∂sszefog√°snak.