Sztár lett Kínában a manhattani blogger, akinek ellopták a telefonját. Az egész történet mögött a titokzatos Narancsos Férfi áll.

A BuzzFeed egyik szerzőjével, Matt Stoperával történt az eset. Tavaly ferburárban elvesztette az iPhone-ját. Berúgott egy bárban, a telefont az asztalon felejtette, és mire észbe kapott, csak a hűlt helyét találta. Valaki bejött, felkapta a telefont és kiment, bárkivel megeshet ilyesmi. Stopera kicsit dühöngött, aztán másnap elment és vett egy új készüléket.

Egy évig nem történt semmi. De idén januárban azt vette észre, hogy a fényképei között csomó olyan is van, amit nem ő készített. Több száz fotó tűzijátékokról, kínai lámpásokról, narancsfákról – és a Narancsos Férfiról. Volt egy kép, amin szerepelt egy felirat is, ebből talán be lehetett azonosítani a helyszínt.

Advertisement

Stopera nem igazán értette, mi történik, úgy gondolta, feltörhették az iCloud-fiókját (online tárhely, ahova az Apple-felhasználók képeit mentik), de jót mulatott azon, hogy figyelemmel kísérhette egy másik ember, a rég elvesztett testvére életét, aki néha egészen meglepő – vagy éppen jó – fotókat készített.

Végül egyik barátja kérdezett rá, nem lopták-e el mostanában a telefonját, mert a legtöbb ilyen iPhone Kínába kerül. A fotók is egyértelműen Ázsiából valóak voltak, a kép összeállt. Stopera fogta magát, elment az egyik Apple-üzletbe, elmondta, mi történt. Ott beléptették az iCloud-fiókjába, ahol látták a régi telefont is, ami még működött. Le is tiltották, úgyhogy a Narancsos Férfi készüléke használhatatlanná vált. Stopera utólag kicsit megbánta a döntését, mert a szívéhez nőtt a rejtélyes kínai, de a történet itt majdnem véget ért.

Majdnem, mert hamarjában megírta a sztorit a roppant népszerű BuzzFeedre. Innen félelmetesen gyorsan elterjedt a Twitteren és annak kínai megfelelőjén, a Weibón.

Advertisement

A kínaiakat pedig teljesen elvarázsolta a megindító, romantikus, sőt tündérmesébe illő történet, és elkezdték kereseni a Narancsos Férfit. Hamar kiderült, a képek a Kuangtung tartománybeli Meizhou városában készültek. Végül sikerült magát a titokzatos férfit és a telefont is megtalálni, amikor unokaöccse elolvasta a futótűzként terjedő történetet, és a nagybátyjára ismert a Narancsos Férfiban.

Advertisement

A Weibo-felhasználók felvették a kapcsolatot a Narancsos Nagybácsinak is nevezett férfival és Stoperával. Mindketten létrehoztak egy Weibo-fiókot, és a kínai férfi – aki jelezte, jobban szeretné, ha inkább Narancsos Testvérnek neveznék – meghívta otthonába a BuzzFeed bloggerét. Aki elmondta, ő is szeretné meglátogatni a rég elvesztett testvérét. Az is kiderült, hogy a telefont a kínai férfi egy távoli rokonától kapta – de amúgy nem marad iPhone nélkül, mert az egyik internetező már felajánlott neki egy új készüléket.

Advertisement

Itt tart most a dolog. Az első cikket, amit felkaptak Kínában, február 17-én, néhány napja írta Stopera, azóta csak a Weibón 22 millióan olvasták, és ki tudja, hány emberhez jutott el a BuzzFeeden és minden más lehetséges oldalon keresztül.

via BuzzFeed