Illustration for article titled Eddig ez 2015 legaranyosabb története

Sztár lett Kínában a manhattani blogger, akinek ellopták a telefonját. Az egész történet mögött a titokzatos Narancsos Férfi áll.

A BuzzFeed egyik szerzőjével, Matt Stoperával történt az eset. Tavaly ferburárban elvesztette az iPhone-ját. Berúgott egy bárban, a telefont az asztalon felejtette, és mire észbe kapott, csak a hűlt helyét találta. Valaki bejött, felkapta a telefont és kiment, bárkivel megeshet ilyesmi. Stopera kicsit dühöngött, aztán másnap elment és vett egy új készüléket.

Advertisement
Illustration for article titled Eddig ez 2015 legaranyosabb története

Egy évig nem történt semmi. De idén januárban azt vette észre, hogy a fényképei között csomó olyan is van, amit nem ő készített. Több száz fotó tűzijátékokról, kínai lámpásokról, narancsfákról – és a Narancsos Férfiról. Volt egy kép, amin szerepelt egy felirat is, ebből talán be lehetett azonosítani a helyszínt.

Stopera nem igazán értette, mi történik, úgy gondolta, feltörhették az iCloud-fiókját (online tárhely, ahova az Apple-felhasználók képeit mentik), de jót mulatott azon, hogy figyelemmel kísérhette egy másik ember, a rég elvesztett testvére életét, aki néha egészen meglepő – vagy éppen jó – fotókat készített.

Advertisement

Végül egyik barátja kérdezett rá, nem lopták-e el mostanában a telefonját, mert a legtöbb ilyen iPhone Kínába kerül. A fotók is egyértelműen Ázsiából valóak voltak, a kép összeállt. Stopera fogta magát, elment az egyik Apple-üzletbe, elmondta, mi történt. Ott beléptették az iCloud-fiókjába, ahol látták a régi telefont is, ami még működött. Le is tiltották, úgyhogy a Narancsos Férfi készüléke használhatatlanná vált. Stopera utólag kicsit megbánta a döntését, mert a szívéhez nőtt a rejtélyes kínai, de a történet itt majdnem véget ért.

Majdnem, mert hamarjában megírta a sztorit a roppant népszerű BuzzFeedre. Innen félelmetesen gyorsan elterjedt a Twitteren és annak kínai megfelelőjén, a Weibón.

Advertisement
Advertisement

A kínaiakat pedig teljesen elvarázsolta a megindító, romantikus, sőt tündérmesébe illő történet, és elkezdték kereseni a Narancsos Férfit. Hamar kiderült, a képek a Kuangtung tartománybeli Meizhou városában készültek. Végül sikerült magát a titokzatos férfit és a telefont is megtalálni, amikor unokaöccse elolvasta a futótűzként terjedő történetet, és a nagybátyjára ismert a Narancsos Férfiban.

Advertisement

A Weibo-felhasználók felvették a kapcsolatot a Narancsos Nagybácsinak is nevezett férfival és Stoperával. Mindketten létrehoztak egy Weibo-fiókot, és a kínai férfi – aki jelezte, jobban szeretné, ha inkább Narancsos Testvérnek neveznék – meghívta otthonába a BuzzFeed bloggerét. Aki elmondta, ő is szeretné meglátogatni a rég elvesztett testvérét. Az is kiderült, hogy a telefont a kínai férfi egy távoli rokonától kapta – de amúgy nem marad iPhone nélkül, mert az egyik internetező már felajánlott neki egy új készüléket.

Advertisement

Itt tart most a dolog. Az első cikket, amit felkaptak Kínában, február 17-én, néhány napja írta Stopera, azóta csak a Weibón 22 millióan olvasták, és ki tudja, hány emberhez jutott el a BuzzFeeden és minden más lehetséges oldalon keresztül.

via BuzzFeed

Share This Story

Get our newsletter