​Durvul a gólyabűnözés a Jászságban

Illustration for article titled ​Durvul a gólyabűnözés a Jászságban

26 gólya állta körül fenyegetően a mit sem sejtő Istvánt. Nincs munkájuk, egész nap a szikes pusztában lógnak, nem is csoda, ha ez a vége.

Advertisement

"13 óra 21 perc áthaladásomat ellenző gólyák az úton" - posztolta a jászsági pusztából István a fenti képet. Kemény, szegény környék ez, olyan falvakkal, ahol állítólag rengeteg a törpe és nagyok a szociális feszültségek, így egyből megkerestem Istvánt, jól van-e.

Meg szerettem volna tudni, hogy a munkanélküliségen kívül mi lehetett a csoportosulás oka. Mocsaras-békás rét volt vagy vonultak a mezei egerek? Az amatőr ornitológus múlttal is rendelkező szemtanu szerint egyik sem:

itt a Jaszsagban sokszor latom csoportosulni oket. Altalaban legelőkön kaszálókon, itt most azért lehettek mert leeshetett valami az erre jaró traktorokról szekerekről vagy csak simán ehhez volt kedvük.

Advertisement

"Leeshetett valami a szekerekről". Hát nem vagyok teljesen meggyőzve. Ha van információd arról, miért gengelnek a gólyák és vezethet-e ez a szikes puszták elszlömösödéséhez, írd meg ide!

Share This Story

Get our newsletter