Svájci művészek hoztak létre egy számítógépes programot, amely hetente 100 dollárnak megfelelő Bitcoinért vásárolt egy véletlenszerű tételt a mély web feketepiacán. A projekt végül komoly jogi kérdéseket vetett fel, de ez is volt a cél.

Nem csak hamis márkás ruhát, táskát, rejetett kamerás sapkát, tíz csomag cigarettát, de extasy tablettákat és egy hamis magyar útlevelet – legalábbis egy online verifikációhoz kiváló, színes szkennelt változatot – is rendelt az interneten a program.

Advertisement

Mivel maguk a művészek nem tudták, és nem is határozták meg, hogy mit vásároljon a bot – olyan szoftveres alkalmazás, ami az interneten automatizált feladatokat hajt végre –, ezért kérdéses, hogy mennyire lennének büntethetőek.

Az Egyesült Államokban például a törvényeket ilyen esetekben szó szerint kell értelmezni. Mivel a vásárlás nem tudatosan történt, ez a művészek védelméül szolgál. De az, hogy egyáltalán létrehoztak és elindítottak egy programot olyan feltételekkel, amelyek szerint illegális termékeket vásárolhat, az már ellenük szól. Ahogy az is, hogy valószínűleg akarták is, hogy vásároljon ilyen dolgokat, főleg, hogy hagyták annyi ideig futni, amíg ez be nem következik. Ez már akár szándékosságnak is tekinthető.

Viszont a művészek – Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo – svájciak, és a svájci törvények vonatkoznak rájuk. Ők teljes jogi felelősséget vállaltak a bot által elkövetett cselekedetekért: "Mi vagyunk a drog törvényes tulajdonosai. Mindenért felelősek vagyunk, amit a program csinált, hiszen mi indítottuk el a kódját." Az ügyvédjük szerint a svájci alkotmány értelmében nincs okuk félni.

Advertisement

A másik érdekes kérdés, amit a projekt kapcsán vizsgált a páros, hogy mennyire megbízhatóak egy olyan vásárlás során a felek, ahol illegális javak is vannak a piacon. A művészek is meglepődtek, hogy egy átverés sem történt. Mind a 12 ügylet sikeres volt, egyedül az egyik eladó nem tudta leszállítani az ígért táskát, de ő is visszautalta a pénzt.

Advertisement

A piac az Amazon és az eBay rendszereihez hasonló visszaigazolásokkal működik, és úgy tűnik teljesen megbízható. Ez pedig felveti a kérdést, hogy mennyire van szükség az államhatalom által megszabott keretekhez a kereskedelemben, ha egy olyan platformon, ahol ez teljesen hiányzik ennyire jól működik az üzlet.

Advertisement

A vásárolt tárgyakból Zürichtől egy órára, a svájci Kunst Halle Sankt Gallen-ban nyitottak kiállítást The Darknet: From Memes to Onionland címmel még októberben, január 11-ig lehet megnézni. A galléria egyik szomszédja egyébként pont egy rendőrkapitányság.

via Fusion, Guardian