Illustration for article titled Dré nyakkendője nem tré

Lassan megint lesz amerikai nagykövete Magyarországnak, a fogalom nélküli Colleen Bell szappanopera-producer, de itt marad a diplomáciához is értő, az utóbbi hetekben sokat szerepelt André Goodfriend ügyvivő, akitől remekül meg lehet tanulni az eszelős nyakkendők viselését.

Advertisement

A lényeg az, hogy rendszert alkotó ruhák kellenek hozzá. A poliglot Goodfriend kaliforniai, öltözködése azonban jellegzetesen keleti parti, már csak azért is, mert Kaliforniában épeszű ember nem hord öltönyt. Ruházatának tipikus eleme a legombolt gallérú ing, én még nem láttam róla képet, amin nem ilyet visel. Ez a gallér a lovaspólóból származik, azért kerültek rá a gombok, hogy a heves nyargalásban ne lifegjen a játékosok szemébe, majd az évtizedek során a hétköznapi viseletbe ment át. Az ikonikusan amerikai ruhadarabról nemhogy cikkek, de cikksorozatok olvashatók, ha jól van megcsinálva, a gallér sajátos íve abból fakad, hogy anyagában se merevítés, se közbélés nincs, ettől szabadon hajlik ide-oda, ez adja a lazaságot, a legombolás pedig a visszafogottságot.

Advertisement

Eszelős nyakkendőit Goodfriend ezen a konzervatív, mégis felszabadult alapon hordja, természetesen a megfelelő módon kötve, és valószínűleg ettől van az, hogy az összhatás nem vásári, hanem szórakoztató, megjegyezhető, de mégis elegáns.

A színes nyakkendők viselésére érzékletes ellenpélda ez a kép Révész Máriusz fideszes képviselőről:

Illustration for article titled Dré nyakkendője nem tré
Advertisement

A képviselő eleve nagyon furcsa, se nem sötét, se nem világos, zakójával se harmóniát, se kontrasztot nem képző inget választott, melyre zsemlyényi csomóval nagy, színes nyakkendőt kötött. Itt látszik, hogy minden szétesik, ha egy harsány nyakkendőt nem nagyon átgondoltan viselünk: Révész úgy néz ki, mint aki egy egyébként teljesen normcore ruhatárat feldobandó vásárolt – vagy, még rosszabb, ajándékba kapott – egy nagy, színes nyakkendőt, amivel látszólag fogalma nincs, hogy mit kezdjen, úgyhogy csak úgy odakötötte, hogy lógjon.

A két képet a Münchausen parókája tumblr válogatta össze.

Share This Story

Get our newsletter