​Drakula halott, de nem élvezi – és én sem

Illustration for article titled ​Drakula halott, de nem élvezi – és én sem

Az ismeretlen Drakula című filmre alapból nem úgy megy az ember, hogy most jót fog látni, de valami látványos hentelésben azért nagyon bíztam – ha már ezzel próbálták eladni az egészet. Nem kellett volna.

Advertisement

Ma már mindenkinek a könyökén jön ki a sok vámpírfilm. Vannak régi vámpírok, új vámpírok, gonosz vámpírok, jó vámpírok, szerelmes vámpírok, csillogó vámpírok, vicces vámpírok, egzisztenciális válságtól szenvedő vámpírok – és folytathatnám a sort a végtelenségig. Vérszívótémában épp ezért nehéz újat mondani, és nem is számítottam semmi mélységre egy filmtől, aminek ilyen promó képei vannak, de még annál is felejthetőbb lett Az ismeretlen Drakula.

Illustration for article titled ​Drakula halott, de nem élvezi – és én sem
Advertisement

A történetről röviden annyit, hogy Drakula a jó fej herceg, akit a gonosz törökök fenyegetnek, és mivel Vlad annyira pacifista, hogy hadserege sincs, ezért az Erdélynek nevezett kis földi paradicsomát csak úgy tudja megvédeni, ha a sötétség erőit hívja segítségül. Mert az mindig jól sül el. Spoiler: nem.

Így Vladból elég hamar vámpír lesz, és egymaga elkezdi hazavágni a török sereget. Ez lehetne a film igazi erőssége, amivel népszerű lehetne a tinédzserfiúk között, de ahányszor csak belelendülhetnénk a látványos, de kicsit egysíkúra koreografált zúzásba, már véget is ért az akció. És jön az idő nagy részét felemésztő önmegtartóztatás, önsajnálat és nyavalygás – azért húztam karóba egyedül ezer törököt, hogy elrettentsem a többit, miért nem szeret senki?

Advertisement

Az ún. színészi játék kritikán aluli, de Luke Evans legalább esztétikus látvány szimpatikus Drakulaként, és korrektül csinálja, amikor a baljósan kell pásztázni a távolt. Amit nem értettem, hogy Charles Dance hogy került ebbe a filmbe, messze túlszárnyalna bárkit, ha szerepe szerint nem csak öt percig lenne látható.

Illustration for article titled ​Drakula halott, de nem élvezi – és én sem
Advertisement

A film másfél órás, ez egyrészt negatívum, mert pont ezért nem sikerült se a dráma, se az akció részét rendesen kidolgozni, másrészt pozitívum, mert a készítőkben úgysem lett volna meg erre a képesség, így legalább nem kell tovább szenvednünk a moziban.

Amúgy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve típusú tragédiában lett volna potenciál, kár, hogy annyira gagyi az egész, hogy ennek esélye sincs működni. A modern korban játszódó egyszerre pozitív és baljós befejezés, amely szépen zárójelbe teszi az addigi drámát, egyenesen szánalmas volt, könyörgöm, ne legyen második rész.

Share This Story

Get our newsletter