√Čreztem, hogy van valaki ‚Äď m√°r √ļgy √©rtem, rajtam k√≠v√ľl is ‚Äď, aki m√©g nem mondott semmit ebben a sokat cinc√°lt Orb√°n-f√©le multikulti√ľgyben, pedig. Igen, Deutsch Tam√°sr√≥l van sz√≥.

A fideszes fenegyerek ez√ļttal szŇĪknek is tal√°lta a korl√°tozott twitteres kereteket, fb-n √≠rt:

K√ľl√∂nb√∂zŇĎ rendŇĪ √©s rang√ļ ‚Äúliber√°lisok‚ÄĚ napok √≥ta lelkes√ľlten hadov√°lnak arr√≥l, hogy Magyarorsz√°g ‚Äút√∂rt√©nelmileg multikulti orsz√°g volt‚ÄĚ. Dr√°g√°im, a multikulturalizmusnak (a ‚Äúliber√°lisoknak‚ÄĚ mondom seg√≠ts√©g√ľl, a multikulti ennek a k√∂znyelvi r√∂vid√≠t√©se) pontosan annyi k√∂ze van az eur√≥pai √©s √≠gy a magyar t√∂rt√©nelmen is v√©gigh√ļz√≥d√≥ kultur√°lis k√ľl√∂nbs√©gekhez (ami a viselked√©sben, a nyelvben, a szok√°sokban, az √∂lt√∂zk√∂d√©sben, a hitvil√°gban, a szoci√°lis strukt√ļr√°ban, a nemzeti- √©s etnikai hovatartoz√°sban nyilv√°nult meg), mint Gizik√©nek a gŇĎzek√©hez. √Čvezredes t√∂rt√©nelme sor√°n sem Eur√≥pa, sem Magyarorsz√°g nem volt multikulti. A multikulturalizmus ideol√≥gi√°ja egy alig n√©h√°ny √©vtizedes tal√°lm√°ny, √©s √©ppen manaps√°g bukik meg l√°tv√°nyosan.

Viszont ha m√°r itt tartunk, tal√°n nem lesz h√ľlyes√©g beemelnem azt is, hogy Orb√°n Viktor val√≥j√°ban mit mondott azon az elh√≠res√ľlt h√©tfŇĎi strasbourgi sajt√≥t√°j√©koztat√≥n. Mert h√°t nem hajsz√°lpontosan azt, amin a p√∂rg√©s megy. Hanem a Mandiner k√∂zl√©se szerint ezt:

Tudom√°sul kell venni, hogy k√©tfajta orsz√°gcsoport l√©tezik az Eur√≥pai Uni√≥ban. Vannak a volt gyarmattart√≥ orsz√°gok √©s azok, akik sosem voltak gyarmattart√≥ak, √©s ez√©rt kultur√°lisan is m√°sk√©ppen viszonyulnak a bev√°ndorl√°s k√©rd√©s√©hez, ezt nek√ľnk is meg kell √©rten√ľnk. Meg kell √©rten√ľnk azokat az orsz√°gokat, akiknek ez nem probl√©ma, hiszen mint volt gyarmattart√≥k, mindig is ismert√©k azt a birodalmi gondolkod√°sm√≥dot, hogy a gyarmatos√≠tott orsz√°gokb√≥l nagyobb n√©pt√∂megek √©rkeztek hozz√°juk. Erre f√∂l vannak k√©sz√ľlve, ezzel egy√ľtt √©lnek, ennek megvan a kult√ļr√°ja n√°luk. Magyarorsz√°g sosem volt ilyen orsz√°g, nem is lesz ilyen orsz√°g; mi √©rt√©knek tekintj√ľk azt, hogy Magyarorsz√°g egy homog√©n orsz√°g kult√ļr√°j√°ban, gondolkod√°sm√≥dj√°ban, civiliz√°ci√≥s szok√°saiban meglehetŇĎsen homog√©n k√©pet mutat. Szerint√ľnk ez egy √©rt√©k, nem is szeretn√©nk ezt f√∂l√°ldozni. De nem akarjuk elvitatni a jog√°t azoknak az orsz√°goknak sem a bev√°ndorl√≥k befogad√°s√°hoz, akik egy√©bk√©nt ehhez hozz√°szoktak √©s √≠gy akarj√°k megoldani a probl√©m√°ikat. Ez√©rt javasoljuk, hogy egy lehetetlen k√∂z√∂s nevezŇĎ helyett ink√°bb minden tag√°llamnak adjuk meg a jogot, illetve adjuk vissza az ŇĎket term√©szetes m√≥don megilletŇĎ jogot, hogy eld√∂nts√©k, akarnak-e bev√°ndorl√≥kat a saj√°t haz√°juk ter√ľlet√©n vagy nem.

Meg ezt:

Ha √∂n√∂k v√©gigmennek ma Eur√≥p√°n, akkor l√°thatj√°k ezeket a konfliktusokat √©s √©n meg vagyok arr√≥l gyŇĎzŇĎdve, hogy miut√°n nek√ľnk, magyaroknak az ilyen t√≠pus√ļ konfliktusok kezel√©s√©hez nem fejlŇĎdtek ki a k√©pess√©geink, mert mi sohasem voltunk multikultur√°lis t√°rsadalom, sohasem fogadtunk be a gyarmatainkr√≥l √©rkezett bev√°ndorl√≥kat, ez√©rt a k√∂z√©p-eur√≥pai t√©rs√©gben a bajok m√©g ann√°l is nagyobbak lenn√©nek, mint amit ma sz√°mos nyugat-eur√≥pai orsz√°gban l√°tunk.

Advertisement

Term√©szetesen ezeken is lehet vitatkozni, de √≠gy legal√°bb Trianont nem musz√°j belekeverni. Azt nem most tal√°lom ki, szint√©n olvastam valahol, hogy Orb√°n Viktornak a liber√°lisok k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel siker√ľlt a menek√ľltkv√≥ta-ellenes eur√≥pai vonal √©l√©re √°llnia szinte. Asszem, ez ink√°bb igaz, mint az, hogy elszigetelŇĎd√∂tt-mag√°nyos √°zsiai h√ľlyek√©nt id√©tlenkedik az eur√≥pai √©rtelemben vett ‚Äď √©s r√° m√©rhetetlen√ľl haragv√≥ ‚Äď eur√≥pai politikusok tenger√©ben.

EttŇĎl persze nem lesz kev√©sb√© elk√©pesztŇĎ √©s gusztustalan a nemzeti konzult√°ci√≥nak nevezett aljass√°g, √ļgyhogy csak annyit akartam mondani, hogy nemcsak demag√≥gi√°ban j√≥ m√©g mindig a magyar minisztereln√∂k, hanem politikai taktik√°ban is lenne mit tanulniuk tŇĎle ellenfeleinek.

[a Marine Orban c. illusztráció Flash and Bones munkája]