El tudod k√©pzelni, milyen konyhapszichol√≥giai elemz√©st √≠rna Dr. Kende, ha az amerikai n√©pszav√°s Bartus L√°szl√≥ dikt√°lna neki, mik√∂zben a h√°tt√©rben Gyurcs√°ny Ferenc Facebook-kommentelŇĎi zajonganak? Ilyen jelent meg most a N√©pszabads√°gban Mester Iv√°n toll√°b√≥l.

Mi ideges√≠tŇĎbb dolog m√°s emberek √°lmainak meghallgat√°s√°n√°l, ha nem sz√°m√≠tjuk ide Bartos Erika gyerekk√∂nyveit? A "nan√°, hiszen gyerekkor√°ban verte az apja" kezdetŇĪ gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ "elemz√©sek" Orb√°n Viktor felt√©telezett lelk√©rŇĎl.

Sokáig nem értettem, pontosan mi is Orbán Viktor politikusi szuperképessége. Most már tudom. A rátámadó politikusokat és publicistákat egy láthatatlan halálsugárral konyhapszichológizáló gyurcsányista néninékékké tudja változtatni.

Ki az, aki, ha ilyeneket olvas, ne kezdene teljesen egészséges válaszreakcióként a megtámadottal rokonszenvezni:

  • A fiatal Orb√°n Viktort ismerŇĎk szerint a katonas√°g alatt meg√©lt megal√°ztat√°s szinte vadembert faragott belŇĎle az egyetemre.
  • Karakter√©bŇĎl fakad√≥an k√©ptelen meg√°llni, izgatott, szorong√≥, kiel√©g√≠thetetlen. Mint egy kisgyerek, √ļgy csal a j√°t√©kban.
  • Ez√©rt provok√°l √©s ellent√°mad, ha tetszik, v√≠v szabads√°gharcot: karaktere arra k√©nyszer√≠ti, hogy az elfojtott √∂nhib√°ztat√°st hŇĎsies opferkultusszal fedje el.
  • Ennek is az ide√°lt√≠pusa Szijj√°rt√≥ P√©ter, akinek a miniszteri kinevez√©se a legtiszt√°bb bizony√≠t√©ka annak, hogy ‚Äď ami a k√≥ros bizalmatlans√°got illeti ‚Äď OV felt√©telezhetŇĎ paranoi√°ja a r√©gi, j√≥l ismert mint√°kat k√∂veti.
  • Saj√°t besz√©deinek nyilv√°nval√≥ hamis p√°tosz√°t√≥l √©s a homogeniz√°lt, al√°vetett t√∂meg l√°tv√°ny√°t√≥l √©s len√©z√©s√©tŇĎl megittasul. Ilyenkor kisz√°rad a sz√°ja izgalm√°ban: ritka jelenet, de ez az orb√°ni infantilis hatalom- √©s √∂r√∂mm√°mor pillanata, az egyetlen ŇĎszinte √©s felszabadult pillanat az √©let√©ben.

Advertisement

√Čs ki mondja meg ezeknek a lelkes pszichol√≥gusoknak, hogy Orb√°n Viktor nem az√©rt van hatalmon, mert a titkos osztr√°k elmegy√≥gyint√©zethez vezetŇĎ √ļton √ļgy megverte az apja, hogy az√≥ta is a sz√°j√°t nyalogatja ‚Äď hanem mert a politkai vet√©lyt√°rsai olyanok, amilyenek?

[Ha nem lenn√©l k√©pben, hogy kis az a Dr. Kende, innen minden fontosat megtudhatsz. A fenti animgif pedig a saj√°t mŇĪvem.]