MeglepŇĎdtek a Wisconsin √°llamban tartott l√©khorg√°sz-vil√°gbajnoks√°g r√©sztvevŇĎi, amikor eredm√©nyhirdet√©s ut√°n √©s √ľnnepl√©s k√∂zben be√°ll√≠tott az USADA - az Egyes√ľlt √Āllamok doppingellenes hat√≥s√°ga.

A horg√°szok nem is √©rtett√©k elŇĎsz√∂r, hiszen az ŇĎ sportjuk nem kifejezetten az a fajta, ahol mondjuk oxycontint kellene r√°gcs√°lni vagy rendszeresen v√©r√°t√∂mleszt√©st kellene v√©grehajtani, hogy a t√∂bbiekn√©l t√∂bb s√ľllŇĎt fogjanak. A vizsg√°lat az√©rt k√©sz√ľlt, mert a l√©khorg√°szok elkezdtek lobbizni az olimpiai r√©szv√©tel√©rt, √©s ehhez az egyik akad√°ly a k√∂telezŇĎ doppingvizsg√°lat. "S√∂rfogyaszt√°st nem vizsg√°lnak, mert akkor mindenki megbukna" - viccelŇĎd√∂tt Joel McDearmon, az Egyes√ľlt √Āllamok √©desv√≠zi horg√°szsz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke.

A New York Times cikk√©bŇĎl egy csom√≥ izgalmas dolog kider√ľlt errŇĎl a fajta sporthorg√°szatr√≥l, de sokkal √©rdekesebb az a r√©sz, ami a perif√©riasportok doppingtesztj√©rŇĎl sz√≥l. Ugyanis a megindult olimpiai lobbi miatt olyan sport√°gakra is r√°sz√°lltak a vizsg√°lattal, mint a darts, a minigolf, a sakk √©s a k√∂t√©lh√ļz√°s. Term√©szetesen unalmas lenne, ha semmit sem tal√°ltak volna, de szerencs√©re a 2011-ben tesztelt 76 minigolfosb√≥l kettŇĎ doppingolt, ahogy egy sakkoz√≥, k√©t bowlingoz√≥, nyolc g√∂rkorcsoly√°s √©s egy k√∂t√©lh√ļz√≥ is.

A 2013 World Ice Fishing Championship nyertese egyébként az orosz csapat lett.

Kép: New York Times