Illustration for article titled Doppingolással vádolják Hosszú Katinkát és még az NDK-t is belekeverték

A legmenőbb magyar úszónőnek – akit 2014-ben egyenesen a világ legjobbjává választottak – a Swimming World c. szaklapban ugrott neki véleménycikkben egy Casey Barrett nevű szerző.

Advertisement

Annyira nem vagyok otthon ebben a sportban, de azt tudom, hogy mióta a 2012-es londoni olimpián nem jöttek össze a dolgai – a legfontosabb számában a dobogóra sem állhatott fel –, azóta úgy összekapta magát Hosszú Katinka, hogy bárhova megy, mindig csak nyer és nyer. szép dolog! Meg azt is tudom még, hogy a Swimming World fontos újság, sőt azt is, hogy a téma vezető anyag lett a Nemzeti Sport online verziójában, Gyárfás Tamás nemzetközi szövetségi alelnök meg rögvest tiltakozott. Mindjárt idézek tőle is, ám előbb jöjjön Barrett, a vádló.

Advertisement

Aki olyanokat ír, hogy nincs bizonyítéka a doppingolásra, de elég végignézni Hosszú Katinka testén és az utóbbi időben elért eredményein. Bámulatosan gyorsan képes regenerálódni a versenyek között, és a világ bármely pontján feltűnve folyamatosan kiemelkedően teljesít. Miközben a legtöbb rivális fáradtnak tűnik, mert éppen nagy munkában van, addig Hosszú szárnyal. Barrett azt állítja, nincs egyedül a véleményével, csak mások nem akarják azt nyíltan vállalni, és kiemeli, hogy az NDK-s sportolónők esetében is nagy volt a sajtó felelőssége, amiért nem emelte fel a szavát a nyilvánvaló folyamattal szemben. Idézet:

Aki meglepődik, hogy Hosszú Katinka esetleg doppingol, az olyan, mintha elmennénk egy sztriptízbárba, ahol kiakadnánk, mert a lányoknak nem igaziak a mellei.

Advertisement

Gyárfás Tamás ehhez képest mély megdöbbenéssel olvasta a botrányos véleménycikket, “amely úgy járatja le Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására”. A legjobb rész a Swimming Worldben szintén közzétett reakcióban egyébként ez:

Mint a Magyar Úszószövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt, mégis örökkön csodáljuk valamennyit.

Advertisement

Mondjuk ez sem sokkal gyengébb, mint a műmelles utalás a Barrett-cikkben.

Share This Story

Get our newsletter