Az ukrajnai oroszok legfontosabb vĂĄrosĂĄban is harciasabbak lettek a megmozdulĂĄsok, mint eddig, de az igazi feszĂŒltsĂ©g tovĂĄbbra is a KrĂ­m-fĂ©lszigeten tapasztalhatĂł.

A milliĂłs Donyeckben oroszbarĂĄt tĂŒntetƑk vonultak a kormĂĄnyhivatal elĂ©, egyes informĂĄciĂłk szerint ostromgyƱrƱbe vontĂĄk az Ă©pĂŒletet, leszedtĂ©k rĂłla az ukrĂĄn zĂĄszlĂłt, Ă©s az oroszt tƱztĂ©k ki a helyĂ©re. ElƑzƑleg a Lenin tĂ©ren gyƱltek össze az aktivistĂĄk, mintegy nĂ©gyezren, Ă©s arra szĂłlĂ­tottĂĄk fel az embereket, hogy Ă©pĂ­tsenek sĂĄtorvĂĄrost. EgyĂșttal Ășj kormĂĄnyzĂłt vĂĄlasztottak - mĂĄrmint Ƒk maguk, maguk közĂŒl, Ășgyhogy tekintsĂŒk ezt a lĂ©pĂ©st viszonylag kevĂ©ssĂ© hivatalosnak -, bizonyos Pavel Gurbarjov szemĂ©lyĂ©ben. KormĂĄnyzati nyilatkozatokat nem talĂĄltam az ĂŒgyben, az is lehet, hogy ez egyelƑre csak vihar egy pohĂĄr vĂ­zben.

Az igazi feszĂŒltsĂ©g tovĂĄbbra is a KrĂ­m-fĂ©lszigeten van, ĂĄm az ottani patthelyzetre sincs konkrĂ©t vĂĄlasz egyelƑre. Onnan a legfrissebb hĂ­r az, hogy "az EgyesĂŒlt Államokat mĂ©ly aggodalommal töltik el az UkrajnĂĄn belĂŒli orosz katonai mƱveletekrƑl Ă©rkezƑ hĂ­rek". Ezt Barack Obama amerikai elnök mondta harciasan, aki szerint az ukrĂĄn szuverenitĂĄs megsĂ©rtĂ©sĂ©nek "ĂĄra lesz".Az elnök szerint Washington korĂĄbban közölte MoszkvĂĄval - ĂĄll az MTI hĂ­rĂ©ben -, hogy OroszorszĂĄg rĂ©szese lehet az egysĂ©ges Ukrajna stabilizĂĄlĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł nemzetközi erƑfeszĂ­tĂ©seknek. Az elnöki nyilatkozatot megelƑzƑen amerikai lapok azt közöltĂ©k: a washingtoni hivatalos szervek meggyƑzƑdtek arrĂłl, hogy a fĂ©lszigeten orosz katonai erƑk mƱveletei folynak, egyebek között Ƒk vontĂĄk ellenƑrzĂ©sĂŒk alĂĄ a helyi repĂŒlƑtereket.