Donyeck lesz az új Szimferopol?

Illustration for article titled Donyeck lesz az új Szimferopol?

Az ukrajnai oroszok legfontosabb városában is harciasabbak lettek a megmozdulások, mint eddig, de az igazi feszültség továbbra is a Krím-félszigeten tapasztalható.

Advertisement

A milliós Donyeckben oroszbarát tüntetők vonultak a kormányhivatal elé, egyes információk szerint ostromgyűrűbe vonták az épületet, leszedték róla az ukrán zászlót, és az oroszt tűzték ki a helyére. Előzőleg a Lenin téren gyűltek össze az aktivisták, mintegy négyezren, és arra szólították fel az embereket, hogy építsenek sátorvárost. Egyúttal új kormányzót választottak - mármint ők maguk, maguk közül, úgyhogy tekintsük ezt a lépést viszonylag kevéssé hivatalosnak -, bizonyos Pavel Gurbarjov személyében. Kormányzati nyilatkozatokat nem találtam az ügyben, az is lehet, hogy ez egyelőre csak vihar egy pohár vízben.

Az igazi feszültség továbbra is a Krím-félszigeten van, ám az ottani patthelyzetre sincs konkrét válasz egyelőre. Onnan a legfrissebb hír az, hogy "az Egyesült Államokat mély aggodalommal töltik el az Ukrajnán belüli orosz katonai műveletekről érkező hírek". Ezt Barack Obama amerikai elnök mondta harciasan, aki szerint az ukrán szuverenitás megsértésének "ára lesz".Az elnök szerint Washington korábban közölte Moszkvával - áll az MTI hírében -, hogy Oroszország részese lehet az egységes Ukrajna stabilizálására irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek. Az elnöki nyilatkozatot megelőzően amerikai lapok azt közölték: a washingtoni hivatalos szervek meggyőződtek arról, hogy a félszigeten orosz katonai erők műveletei folynak, egyebek között ők vonták ellenőrzésük alá a helyi repülőtereket.

Share This Story

Get our newsletter