Divatbűntettek és időtálló menőségek a Twin Peaksben

Poszt sok-sok képpel, szvetterekkel, nagymamafrizurás tinédzserekkel, ronda ingekkel és nadrágba betűrt pulóverrel.

Amikor a múlt héten megírtam, hogy végre végignéztem a teljes sorozatot, a kommentekben tettem egy olyan könnyelmű ígéretet is, hogy majd a Twin Peaks-divattal külön posztban is foglalkozom, mert érdemes.

Advertisement

Tényleg érdemes, egyrészt nagyon szórakoztató outfitek és frizurák vannak köztük, rémesek és időtlenül jók egyaránt. Némely ruha van olyan menő, hogy Habony Árpád is parádézhatna bennük. Úgyhogy még egyszer végigpörgettem az egészet, és beszéljenek innentől a képek!

Bemelegítésként kezdjük a Twin Peaks védjegyének is számító szvetterekkel:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

A 90-es évek ujjlenyomata

A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója nem véletlenül vonult be katasztrófaként a divattörténetbe, az alábbi ruhadarabokat soha előtte és azután nem vette volna föl senki:

Advertisement

Ben Horne igazi susogós melegítőben mi mást is alakíthatott volna, mint egy vállalkozót?

Advertisement

Jobbról Evelyn, az üzletasszony a Família Kft.-ből, balról James az ún. öcsiszerkóban

Advertisement

Dr. Jacoby mindig is legendásan ízléstelenül öltözködött, de itt vetélytársa érkezett

Advertisement

Lucy a sorozat egyik legszomorúbb felsőjében, ilyesmikkel tele volt Magyarország is annak idején, minek akkor amerikai sorozatot nézni?!

Advertisement

Heather Graham úgy próbál ellenállhatatlanul vonzó nőt alakítani, hogy közben úgy néz ki, mint egy általános iskolai környezetismeret-tanárnő 1983-ban

Advertisement

De a csúcs egyértelműen A Nadrágba Betűrt Pulóver.

És a frizurákról még nem is beszéltünk

Advertisement

Kevesen emlékeznek rá, hogy Audrey a legelső részben még botrányos hajjal látható, utána szerencsére gyorsan korrigálják a hibát.

Advertisement

Szintén az első epizód, Leo Johnson értelmezhetetlen tinccsel követ el mindent azért, hogy ne lehessen komolyan venni

Advertisement

Andy Brennan rendőr, aki a második évadra legalább a hátul kikandikáló farkincát elhagyta.

Advertisement

Ahhoz, hogy Harold Smith legyen az egyik leggyűlöletesebb szereplő, nagymértékben hozzájárult ez az elöl-hátul dzsigolósan hosszú, középen elválasztott frizura is.

Advertisement

Az egyik legfélelmetesebb jelenetben keveseknek tűnhetett fel, hogy Laura Palmernek időközben vágtak egy értelmezhetetlen frufrut a Black Lodge-ban

Advertisement

Ő pedig Donna húga, Harriet, akinek már 15 évesen nagymamafrizurája volt.

Ők viszont a legkúlabb williamsburgi bulikból sem lógnának ki 2014 szilveszterén:

Advertisement

Mármint Cooper, akinek a frizurájához már csak egy bozontos szakáll hiányzik, és ő lehetne a legmenőbb barista a háztömbben. Kár, hogy a harmincas éveket idéző választék a későbbi epizódokban eltűnt a hajából, és csak simán hátranyalta a sérót, ami nem pont ugyanaz.

Advertisement

Audrey ugyan nem kimondottan divatos, viszont időtlenül szép lett, amint végre csináltak valamit a hajával. Ne feledjük, ez csak a második rész, ég és föld a fentebb látható első részi Audreyhoz képest.

Advertisement

Josie Packard egyértelműen a legmenőbb csaj volt Twin Peaksben, a minimalista és mai szemmel is edgy öltözködés iskolapéldája volt, amit hétről hétre nyújtott.

Advertisement

Szegény Lucy Moran itt még nem is gondolná, hogy ezzel a pulcsi-ing kombóval ő lehetne 25 év múlva a sztár egy tetszőleges belvárosi dizájnerbuliban.

Advertisement

Laura Palmer ilyen volt először a Vörös Szobában – őrülten vagány, nem igaz? És lát valaki frufrut? Érthetetlen, miért büntette később Gyilkos Bob még ezzel is.

Advertisement

Dick Tremayne ugyan egy borzalmas pojáca, sőt az őt alakító színész is annak tűnt, de ez a dzseki tényleg akkora hipszterség, mint ide Portland.

Donna Hayward Top 5

Lara Flynn Boyle valószínűleg tényleg nem lehetett könnyű eset – erről már írtam korábban is, és gondolom, a stábtagok sem rajongtak érte, mással nem tudom magyarázni, miért csúfították el rendszeresen az akkor amúgy csodaszép színésznőt. Nézzük Donna öt legszörnyűbb megjelenését!

Advertisement

Ez a párosítás már önmagában nem akármi (nagymamakardigán + gyulaikolbász-színű kockás ing), de ezt a képen sajnos nem látható hosszú szoknya teszi teljessé.

Advertisement

Olyan sportos, hogy szoknyához is hegymászómellényt húz. Még egyszer mondom: hegymászómellényt.

Advertisement

Diáklányból pillanatok alatt idős, jómódú polgárasszonnyá változik, ha kell. De miért kell?

Advertisement

Nekem is voltak nagyon csúnya ingeim gimnazistaként, de azért kamera elé nem álltam volna bennük. És legalább nem húztam mellényt rájuk.

Advertisement

De a stylistok igazi bosszúja csak most jött: Donnát a Miss Twin Peaks versenyre sikerült úgy megcsinálni, hogy a barátnőm szerint ez Gyilkos Bob valamennyi bűntetténél szörnyebb. Csoda, hogy nem nyert?

Advertisement

Búcsúzóul egy zsinórnyakkendő top 5

A Twin Peaksben mindennél többet szerepelt ez a jellegzetesen amerikai ruhadarab, amihez az ember leginkább Texast társítaná, de ezek szerint a macsó arcok a kanadai határ közelében is zsinórnyakkendővel villantanak. Méghozzá ilyen rondákkal:

Advertisement

Mondjuk Big Ed hímzett inge se semmi.

Advertisement

Jean Renault (a később Tarantino által sokat foglalkoztatott Michael Parks játssza) két kombinációval is nevez a versenybe, ez a szerényebbik.

Advertisement

Ezt pedig a szmokinghoz vette, és Orosz Péter szerint tényleg elegánsnak számít bizonyos kultúrkörökben a mai napig.

Advertisement

Hank épp Leland Palmer halotti torán rabol rá a svédasztalra, úgyhogy szépen ki is öltözött.

Advertisement

Ez viszont nemcsak menő, de még szimbolikus jelentősége is van, hiszen Hank sorsa korábban a hatos dominóval forrt össze.

Share This Story