Dar√°zsf√©szekbe ny√ļlt a Fogash√°z, amikor vid√°m, zen√©s-t√°ncos diszn√≥v√°g√°st hirdetett szombatra. A finny√°s belv√°rosiak √©s a veg√°k kiborultak, lehet, hogy utcai t√ľntet√©s is lesz.

"Eg√©sz napos, eszeveszett" zen√©s-t√°ncos diszn√≥v√°g√°st hirdetett janu√°r 11.-√©re a Fogash√°z nevŇĪ romkocsma. Nem tudok m√°sra gondolni, mint sz√°nd√©kos trolletet√©sre, √©s a h√ļz√°s be is j√∂tt. A Nagyk√∂r√ļton k√≠v√ľlre nem nagyon mer√©szkedŇĎk szem√©ben a diszn√≥v√°g√°s titokzatos okb√≥l durv√°bbnak sz√°m√≠t sokkal, mint az ember√°ldozat. Nem csak veget√°ri√°nusok, akikn√©l teljesen √©rthetŇĎ az ut√°lkoz√°s, de egy√©bk√©nt h√ļs-, sŇĎt diszn√≥h√ļsevŇĎ emberek is rettegnek tŇĎle √©s g√ļnyol√≥dnak rajta.

A Fogasházba szervezett esemény ellen a vega Ferenc kezdett el tiltakozást szervezni a Facebookon.

Advertisement

Ezzel a bevezetŇĎ sz√∂veggel:

Tisztelt Fogash√°z!

Megd√∂bben√©ssel √©rtes√ľlt√ľnk, hogy 2014. janu√°r 11-√©n a Fogash√°z diszn√≥v√°g√°snak fog helyet adni (‚ÄěEgy val√≥di, vid√°m, zen√©s-t√°ncos eg√©sz napos: Diszn√≥v√°g√°s"). A Fogash√°z rendszeres vagy alkalmi vend√©geik√©nt eddig az√©rt j√°rtunk a helyre, hogy tal√°lkozzunk a bar√°tainkkal, igyunk, t√°ncoljunk, √ļj emberekkel ismerkedj√ľnk, pingpongozzunk ‚Äď egysz√≥val, hogy j√≥l √©rezz√ľk magunkat. Sz√°munkra mindez √∂sszeegyeztethetetlen azzal, hogy egy √°llatot √∂ljenek meg a hely falai k√∂zt, annak szervez√©s√©ben, annak programj√°nak r√©szek√©nt, sz√≥rakoztat√°s gyan√°nt. Sok veg√°nnak √©s veget√°ri√°nusnak m√°r az is mor√°lis dilemm√°t jelent, hogy olyan helyet t√°mogasson a p√©nz√©vel, ahol √°llati eredetŇĪ term√©keket √°rus√≠tanak, de alternat√≠va h√≠j√°n gyakran mi is arra k√©nyszer√ľl√ľnk, hogy gyrosszagban bulizzunk. Egy ny√≠lt sz√≠ni ‚Äědiszn√≥v√°g√°s-program" azonban olyasmi, ami nek√ľnk, k√©nyszerŇĪs√©gbŇĎl sokszor f√©lren√©zŇĎ veg√°noknak is elfogadhatatlan. K√©rj√ľk ez√©rt a Fogash√°z vezet√©s√©t, hogy tartsa tiszteletben a mor√°lis meggyŇĎzŇĎd√©s√©t azon vend√©geinek, akik ellenzik az √°llatok le√∂l√©s√©t, √©s t√∂r√∂lje a diszn√≥v√°g√°st a szombati nap programj√°b√≥l.

Advertisement

A Fogash√°z egyelŇĎre kitart, amint fel√©brednek, besz√©lni fogok az√©rt vel√ľk. B√°r a tiltakoz√≥k oldal√°n m√©g azt √≠rj√°k:

t√©nyleges _esem√©nyt_ egyelŇĎre nem tervezt√ľnk (m√°rmint olyat, hogy kivonulunk az ak√°cfa utc√°ba transzparensekkel meg egy sz√≥jadiszn√≥val), csup√°n a tiltakoz√°sunknak szeretn√©k hangot adni

a fŇĎszervezŇĎ nekem m√°r ezt √≠rta:

kissé az indulatok is elszabadultak, a Fogasház közölte, hogy leszarják a tiltakozást, az is lehet, hogy kimennek demonstrálni az emberek

Advertisement

De mi√©rt pont a Fogash√°z? ErrŇĎl k√©rdeztem lev√©lben Ferencet, a szervezŇĎt:

AlapvetŇĎen mi√©rt zaklat f√∂l ez titeket ennyire? A veg√°k nem fogadj√°k el, hogy m√°sok m√°sk√©pp t√°pl√°lkoznak? Akkor mi√©rt pont a Fogash√°zra csaptok le? Mi√©rt ez ellen szervezel demonstr√°ci√≥t, √©s nem p√©ld√°ul hentesek ellen, amikb√≥l sokkal t√∂bb van? Mi√©rt j√≥, ha ezt lef√ļjj√°k, mik√∂zben nyilv√°n csak aznap √°llatok ezreit v√°gj√°k le Magyarorsz√°gon?

Amire ezt írta vissza:

Teljesen logikus, amit mondasz, sokat gondolkodtam, hogy pont emiatt van-e √©rtelme tiltakozni, √©s v√©g√ľl az√©rt jutottam arra, hogy van, mert √ļgy √©reztem, hogy egy olyan r√©sz√©be hatol be az √©letemnek az erŇĎszak, ahol legal√°bb eddig nyugtom volt. Zavarnak a hentesboltok, a h√ļsr√©szleg a sparban, a h√ļsevŇĎ bar√°taimmal elk√∂lt√∂tt k√∂z√∂s kaj√°l√°sok, de p√©ntek vagy szombat est√©nk√©nt volt p√°r √≥r√°m, amikor nyugodtan elindulhattunk az √©jszak√°ba, √©s j√≥l √©rezhett√ľk magunkat. √ögy √©rzem, ezt veszi el tŇĎlem a fogash√°z a nyilv√°nos diszn√≥v√°g√°s√°val, az arcomba tolja az erŇĎszakot ott is, ahol eddig nyugodtan pi√°ltam √©s buliztam. Ezenk√≠v√ľl, szerintem a h√ļsev√©sn√©l (sok ember az√©rt eszik h√ļst, mert nem tudja, vagy nem akarja tudni, honnan sz√°rmazik, b√°rmennyire is but√°n hangzik) egy fokkal m√©g rosszabb, ha sz√≥rakoztat√≥ programot csin√°lnak egy √°llat le√∂l√©s√©bŇĎl. Persze csak a magam nev√©ben tudok besz√©lni - az event hozz√°sz√≥l√°sai k√∂z√∂tt kb. minden lehets√©ges √©rv √©s √°ll√°spont felvonultatja mag√°t -, engem szem√©ly szerint ezek miatt zaklat fel a dolog.

Advertisement

H√°t √≠gy √°ll most a dolog, ha valami izgalmas t√∂rt√©nik, friss√≠tek itt, vagy posztolok egy √ļjat. Te ink√°bb bulizn√°l odabent friss s√ľlt v√©rrel √©s orjalevessel vagy kint tiltakozn√°l az utc√°n?

update: Van fejlemény, a Fogasház az fb-oldalán közölte, hogy megtartják a bulit, de nem ott ölik meg a disznót. Itt a friss poszt róla, jó étvágyat!

Advertisement

(fotó: veilef.hu)