Illustration for article titled ​Disznóvágás a Nagykörúton belül: kitört a botrány (frissítve)

Darázsfészekbe nyúlt a Fogasház, amikor vidám, zenés-táncos disznóvágást hirdetett szombatra. A finnyás belvárosiak és a vegák kiborultak, lehet, hogy utcai tüntetés is lesz.

Advertisement
Illustration for article titled ​Disznóvágás a Nagykörúton belül: kitört a botrány (frissítve)

"Egész napos, eszeveszett" zenés-táncos disznóvágást hirdetett január 11.-ére a Fogasház nevű romkocsma. Nem tudok másra gondolni, mint szándékos trolletetésre, és a húzás be is jött. A Nagykörúton kívülre nem nagyon merészkedők szemében a disznóvágás titokzatos okból durvábbnak számít sokkal, mint az emberáldozat. Nem csak vegetáriánusok, akiknél teljesen érthető az utálkozás, de egyébként hús-, sőt disznóhúsevő emberek is rettegnek tőle és gúnyolódnak rajta.

Advertisement
Illustration for article titled ​Disznóvágás a Nagykörúton belül: kitört a botrány (frissítve)

A Fogasházba szervezett esemény ellen a vega Ferenc kezdett el tiltakozást szervezni a Facebookon.

Advertisement

Ezzel a bevezető szöveggel:

Tisztelt Fogasház!

Megdöbbenéssel értesültünk, hogy 2014. január 11-én a Fogasház disznóvágásnak fog helyet adni („Egy valódi, vidám, zenés-táncos egész napos: Disznóvágás"). A Fogasház rendszeres vagy alkalmi vendégeiként eddig azért jártunk a helyre, hogy találkozzunk a barátainkkal, igyunk, táncoljunk, új emberekkel ismerkedjünk, pingpongozzunk – egyszóval, hogy jól érezzük magunkat. Számunkra mindez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy állatot öljenek meg a hely falai közt, annak szervezésében, annak programjának részeként, szórakoztatás gyanánt. Sok vegánnak és vegetáriánusnak már az is morális dilemmát jelent, hogy olyan helyet támogasson a pénzével, ahol állati eredetű termékeket árusítanak, de alternatíva híján gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy gyrosszagban bulizzunk. Egy nyílt színi „disznóvágás-program" azonban olyasmi, ami nekünk, kényszerűségből sokszor félrenéző vegánoknak is elfogadhatatlan. Kérjük ezért a Fogasház vezetését, hogy tartsa tiszteletben a morális meggyőződését azon vendégeinek, akik ellenzik az állatok leölését, és törölje a disznóvágást a szombati nap programjából.

Advertisement

A Fogasház egyelőre kitart, amint felébrednek, beszélni fogok azért velük. Bár a tiltakozók oldalán még azt írják:

tényleges _eseményt_ egyelőre nem terveztünk (mármint olyat, hogy kivonulunk az akácfa utcába transzparensekkel meg egy szójadisznóval), csupán a tiltakozásunknak szeretnék hangot adni

Advertisement

a főszervező nekem már ezt írta:

kissé az indulatok is elszabadultak, a Fogasház közölte, hogy leszarják a tiltakozást, az is lehet, hogy kimennek demonstrálni az emberek

Advertisement

De miért pont a Fogasház? Erről kérdeztem levélben Ferencet, a szervezőt:

Alapvetően miért zaklat föl ez titeket ennyire? A vegák nem fogadják el, hogy mások másképp táplálkoznak? Akkor miért pont a Fogasházra csaptok le? Miért ez ellen szervezel demonstrációt, és nem például hentesek ellen, amikból sokkal több van? Miért jó, ha ezt lefújják, miközben nyilván csak aznap állatok ezreit vágják le Magyarországon?

Advertisement

Amire ezt írta vissza:

Teljesen logikus, amit mondasz, sokat gondolkodtam, hogy pont emiatt van-e értelme tiltakozni, és végül azért jutottam arra, hogy van, mert úgy éreztem, hogy egy olyan részébe hatol be az életemnek az erőszak, ahol legalább eddig nyugtom volt. Zavarnak a hentesboltok, a húsrészleg a sparban, a húsevő barátaimmal elköltött közös kajálások, de péntek vagy szombat esténként volt pár órám, amikor nyugodtan elindulhattunk az éjszakába, és jól érezhettük magunkat. Úgy érzem, ezt veszi el tőlem a fogasház a nyilvános disznóvágásával, az arcomba tolja az erőszakot ott is, ahol eddig nyugodtan piáltam és buliztam. Ezenkívül, szerintem a húsevésnél (sok ember azért eszik húst, mert nem tudja, vagy nem akarja tudni, honnan származik, bármennyire is bután hangzik) egy fokkal még rosszabb, ha szórakoztató programot csinálnak egy állat leöléséből. Persze csak a magam nevében tudok beszélni - az event hozzászólásai között kb. minden lehetséges érv és álláspont felvonultatja magát -, engem személy szerint ezek miatt zaklat fel a dolog.

Advertisement

Hát így áll most a dolog, ha valami izgalmas történik, frissítek itt, vagy posztolok egy újat. Te inkább buliznál odabent friss sült vérrel és orjalevessel vagy kint tiltakoznál az utcán?

update: Van fejlemény, a Fogasház az fb-oldalán közölte, hogy megtartják a bulit, de nem ott ölik meg a disznót. Itt a friss poszt róla, jó étvágyat!

Advertisement

(fotó: veilef.hu)

Share This Story

Get our newsletter