Direkt küldtek béna kémeket a nácik Angliába

Egy történész most megjelent könyve szerint a máskor mindig felkészült német kémek nem véletlenül pont a briteknél buktak le a saját hülyeségük miatt.

Egy német történész, Monika Siedentopf szerint szabotázs következtében mondott csődöt a német hírszerzés által 1940-ben Nagy-Britanniába küldött kémek többsége. A mindig felkészült német ügynökök ugyanis már az alapoknál hibáztak: nem tudtak rendesen angolul és nem ismerték a brit szokásokat.

Advertisement

Egyikük délelőtt tízkor rendelt cidert egy pubban, noha a háború alatt déltől szolgálhattak csak fel alkoholt, egy másik pedig az út rossz oldalán biciklizett Skóciában, és miután így felhívták magukra a rendőrség figyelmét, már csak meg kellett találni a német kolbászt és a Nivea krémet a táskájukban.

Siedentopf a nyáron megjelent könyve szerint mindez nem a német titkosszolgálat alkalmatlanságának volt az eredménye, hanem a Hitlerrel szembenálló tisztek szabotázsáé. A Lena hadműveletnek nevezett akcióban egy Herbert Wichmann nevű tiszt kapott kulcsszerepet, aki jó kapcsolatokat ápolt olyan más tisztekkel is, akik később szembekerültek Hitlerrel, sőt, merényletet is terveztek ellene. (Hogy mást ne mondjunk, az Abwehrt vezető Canaris tengernagyot is kivégezték a Hitler-ellenes összeesküvőkkel tartott kapcsolata miatt.)

A történész szerint Wichmann motivációi vegyesek voltak: egyrészt attól tartott, hogy a brit invázióra vonatkozó Oroszlánfóka hadművelet sikertelen lesz és komoly áldozatokkal járna, másrészt a művelet valódi világháborúvá szélesítené az addig csak európai konfliktust. Ezért inkább Wichmann lelkes nácinak számító, de képzetlen és tapasztalatlan kémeket küldött Nagy-Britanniába, az inváziót pedig Hitler többször is elhalasztotta, majd a háború végére le is került a napirendről.

Fotó: AP Photo

(via Guardian)

Share This Story

Get our newsletter