Devi bá, a technikatanár volt Kádár János szakállas úttörője

Illustration for article titled Devi bá, a technikatanár volt Kádár János szakállas úttörője

Beazonosítottuk a 444.hu túlkoros úttörőjét. Ő volt a csapatvezető, azért van hülye jelmezben. A kolléganője szeretett fejeket összekoccintani, ő nem.

Advertisement

"Kádár kisdobosok, úttörők és egy bajszos úttörő társaságában 1980-ban a XIII. kerületi egykori 2 számú, ma Hegedűs Géza Általános Iskolában" - szól a 444.hu príma posztjának képaláírása. A cikkben a Fortepan achívumába frissen feltöltött Kádár-kori fotókból mutatnak be pár izgalmasabbat. Nyomozni sem kellett, hogy mélyebbere ássunk, mert a fotót látva kollégánk, Pozsi felkiáltott, hogy ő itt volt az eseményen, a túlkoros úttörő meg a technikatanár. Aki nem bolondult meg, hogy gyerekjelmezt vegyen, de ő volt a 239. sz. Várkonyi György úttörőcsapat vezetője is, és ebben a minőségében nemhogy egy Kádár-látogatáskor, hanem egy sima iskolai ünnepségen is úttörőegyenruhában vonult fel.

1980-ban járunk, a Thalmann, később Fiastyúk utcai II. sz. Általános Iskolában, ami Pozsi szerint teljesen átlagos iskola volt akkoriban. Pozsi nem emlékszik olyasmire, hogy bőrkabátos biztonságiak járták volna be a sulit a Nagy Esemény előtt. De igazából nem túl sokminden maradt meg benne, azon kívül, hogy Kádár elültetett egy fát. Arra sem emlékszik, hogy a főtitkár beszélt-e a gyerekekhez, bár ez eléggé valószínűnek tűnik.

Advertisement

A technikaórákról a most is elborzadó Pozsinak az maradt meg, hogy hiába fogja be a satuba a fémlemezt, képtelen kireszelni a vajazókést. Devecska Rezső bácsiról sajnos nem tudott vicces anekdotákat, Pozsi annyit jegyzett meg róla, hogy a szünetben jobban szeretett a csajokkal beszélgetni, mint a fiúkkal. Bezzeg a másik techinkatanárnak, Weinhoffer Éva néninek az a sztorija megvolt, hogy ha beszélgető gyerekeket látott, csendben mögéjük osont, majd hirtelen mozdulattal összekoccintotta a fejüket. Ez nyúlmódszer volt a mi Zoli bácsinkéhoz képet, aki ugyanígy osont, majd egy halom összefogott falemezzel verte fejbe az embert.

Devi báról még az is elmesélte a Pozsi, hogy hiába ő volt az úttörővezető, nála sokkal nagyobb komcsik is voltak az iskolában.

Advertisement

És ami a legszebb: Devi bácsi az első kommentelők között volt a 444 posztja alatt.

Illustration for article titled Devi bá, a technikatanár volt Kádár János szakállas úttörője

Share This Story

Get our newsletter